r
Nosalty Logó

Fehér tönkölykenyér magokba görgetve

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
edan
Fehér tönkölykenyér magokba görgetve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A kovászhoz

A kenyérhez

Összesen 200 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A kovászhoz

A kenyérhez

Összesen 2398 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A kovászhoz

A kenyérhez

Összesen 223 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    713.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    457 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 200 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.8 g

Zsír

  • Összesen
    42.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8565.1 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    360 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    677 mg
  • Foszfor
    1851 mg
  • Nátrium
    5486 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    442.7 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    487.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    438 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    819 micro
Összesen 2398 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    793.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    508 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 223 kcal

Hozzávalók

A kovászhoz

A kenyérhez

Elkészítés

A kovászhoz

  1. A "kovászhoz" keverjük be minimum 12 órával korábban a 7 dkg lisztet, az 1 dkgélesztővel, a 120 ml langyos vízzel és 1 tk cukorral. Fedjük le és hagyjuk érni.
  2. Másnap - vagy 12 óra múlva - áztassunk be egy cserépedényt hideg vízbe, legalább 20 percre.
  3. Keverjük el a cukrot és az összezúzott c-vitaminta vízben és morzsoljuk bele az élesztőt, fedjük le és hagyjuk felfutni. Ha felhabzott,dagasszuk be a liszteket az élesztős, cukrosvízzel, a kovásszal a sóval és az olajjal. Lefedve tegyük meleg helyre kelni 45 percre.
  4. Akinek van kenyérsütő gépe, az öntse bele a formába a vizet, a cukrot, a sót, a c-vitamint,az olajat, majd morzsolja rá az élesztőt. Egyből rá is lehet mérni a liszteket és indítsunk el egy dagasztó programot. Ha lejárt, akkor állítsuk le a gépet, de hagyjuk benne a tésztát kelni 45 percig.
  5. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  6. Egy vágódeszkára szórjuk ki a magokat, nagyjából vágjuk át késsel. A megkelt tésztát lisztes kézzel szedjük a magokra és óvatosan görgetve formázzunk veknit. Nem kell minden levegőt kinyomkodni a tésztából!
  7. Töröljük szárazra a cserépedényünket, helyezzünk az aljába egy sütőpapírt és erre tegyük rá a megformázott tésztát, vagdossuk be 2-3 helyen.Fedjük le az edényt és tegyük meleg helyre 30-40 percre, hogy ismét megkelhessen.
  8. Tegyük az edényt a sütőbe és lefedve 35 percig süssük. Bő fél óra elteltével óvatosan (a gőz felcsap!) vegyük le az edény tetejét és így süssük barnára a kenyeret - ez további 15-20 percet jelent.
  9. Még melegen borítsuk ki a kenyeret az edényből és hideg vízzel kenjük át. Legalább fél órát várjunk, mielőtt megkezdjük.
  10. Sima tepsiben is süthetjük a kenyeret, ekkor a sütő ne legyen melegebb 190 foknál, és az előmelegítési szakaszban helyezzünk egy edényben 1/2 l vizet a sütőbe, hogy kellően párás legyen. Sütőpapír használata ez esetben is ajánlott.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 20x25
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 9 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3368
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 06.

Receptkategóriák

Évek óta saját sütésű kenyeret eszünk: ez egy finom fehérkenyér változat kis díszítéssel.

Hozzávalók

A kovászhoz

A kenyérhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?