r
Nosalty Logó

Fahéjas csirke narancsmártással

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hagymafaló
Fahéjas csirke narancsmártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1960 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 7849 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 170 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.5 g

Zsír

  • Összesen
    161.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    227 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6499.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    186 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    584 mg
  • Nátrium
    5546 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    581.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    141 micro
  • β-crypt
    224 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 1960 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    241.8 g

Zsír

  • Összesen
    646.1 g
  • Telített zsírsav
    123 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    289 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    198 g
  • Koleszterin
    910 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25999.4 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    745 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    512 mg
  • Foszfor
    2335 mg
  • Nátrium
    22184 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    259.4 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    2325.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    559 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    180 mg
  • C vitamin:
    592 mg
  • D vitamin:
    162 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    89 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    446 micro
  • Kolin:
    886 mg
  • Retinol - A vitamin:
    474 micro
  • α-karotin
    84 micro
  • β-karotin
    563 micro
  • β-crypt
    896 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1085 micro
Összesen 7849 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    558.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    476 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 170 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkét átmossuk, szárítjuk. Egy narancs héját lereszeljük, félretesszük. Félbevágjuk a hámozott narancsot, levét kifacsarjuk, a kijött rostokat félretesszük. Egy másikkal ugyanígy járunk el, csak hámozás nélkül. Egy tálkában összekeverjük a fűszereket, kivéve a szegfűszeget és a sima jódozott sót. A keverék felével bekenjük a csirke belsejét, és beleteszünk egy fél evőkanál szegfűszeget, a narancsbelet és 6 gerezd fokhagymát.
  2. A maradék 4 gerezd fokhagymát a narancshéjhoz reszeljük, homogénre keverjük a fűszerkeverék másik felével, és alaposan bekenjük vele a kívülről vékonyan bezsírozott csirkét. Két narancsot megpucolunk, gerezdekre szedünk, amiket utána megfelezünk. A vöröshagymát nagyobb cikkekre vágjuk, a narancsdarabokhoz hasonló méretűre.
  3. Egy kis marék zsírral kikenünk egy tepsit, az állatot a közepére helyezzük, majd meglocsoljuk a narancs levével és a borral. Mellé pakoljuk a narancsokat és a hagymát, a maradék szegfűszeget köré szórjuk. A szárnyához, combjához és a nyíláshoz egy-egy hagymacikket dugunk. (Erre azért van szükség, mert így a szárnyak és a combok távolabb helyezkednek el a testtől, ezáltal szebben megpirulnak; illetve a nyílás elzárásával belülről jobban párolódik a csirke.)
  4. Alufóliával lefedjük, szúrunk rá pár lyukat, majd 75 percig pároljuk. Ezután leszedjük a fóliát, és 30 percre visszatesszük sülni. Ha nem süt egyenletesen a sütőnk, érdemes félidőben megfordítani a tepsit.
  5. A sütés végeztével kiszedjük a hús mellől egy lábosba (ne zománcosba!) a narancsot, a hagymát és a szaftot, a szegfűszegeket eltávolítjuk belőle. Leturmixoljuk, és addig forraljuk, míg kissé be nem sűrűsödik.
  6. A krumplit megpucoljuk, cikkekre vágjuk, bő olajban kisütjük. Sóval (jódozott) meghintjük. A csirkét a sült krumplival és a narancsmártással tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 105 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1868
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 18.

Ajánló

Bármilyen vörösbor jól passzol mellé.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fahéjas csirke narancsmártással
Hagymafaló 5 recept

Ez egy nagyon fűszeres étel, aki nem szereti a domináns ízeket, annak semmiképp nem ajánlom. Igen, 4 evőkanál fahéj, és igen, 5 evőkanál asztali só. Kevésbé tömény, mint jódozott társa, nagy szemű, így fűszerkeverékekhez kiváló alapanyag (persze csak sütés-főzéshez, mert nagyon kemény). A recept címe eredetileg Csircsa fürsumpszlival. A sztori pedig irtó vicces! Párom nagy örömmel hívott fel egyik az egyik vásárlás alkalmával, hogy gyönyörű pecsenyekacsát vett. Rögtön be is tettük a fagyasztóba, hogy a következő különleges alkalommal narancsos kacsát fogunk készíteni. Amikor eljött a nap, mindent meg is vettem hozzá, aztán kivettük a kacsát a fagyasztóból... és kiderült, hogy csirke - innen a név: CSIRke+kaCSA (a fürsumpszli pedig a sült krumpli viccesen, a párom hívja így). Ugyanis egymás feletti polcon voltak a boltban, és véletlenül az egyik pecsenyecsirke a kacsák közé keveredett. Nem volt mit tenni, ezt kellett felhasználni. A kacsának ugyebár jellegzetes íze van, azonban a bolti csirkét mind jól ismerjük: egy ízetlen dög. Ennek megfelelően jóval több fűszert használtam, a végeredmény pedig isteni volt. Legutóbb karácsony első napján ezt készítettem el a családnak, édesanyám kuktáskodott a gyorsabb haladás érdekében, és a fűszermennyiségek hallatán sokkot kapott. Ilyenkor a "bízz bennem" nem túl meggyőző, de mikor megkóstolta a kész sültet, megértette a dolgot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek