r
Nosalty Logó

Epres clafoutis tésztaágyon

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Receptműves
Epres clafoutis tésztaágyon
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 403 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3215 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 234 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    357.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    191 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 403 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    65.5 g

Zsír

  • Összesen
    183.3 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    790 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2862.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    442 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    485 mg
  • Foszfor
    1555 mg
  • Nátrium
    269 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    353.9 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    566.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1528 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    276 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    299 micro
  • Kolin:
    349 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1497 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    364 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1116 micro
Összesen 3215 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 234 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a lisztet morzsoljuk össze a vajjal, adjuk hozzá a porcukrot, a tojást és a tejet, majd gyúrjuk össze a lágy tésztát.
  2. A lágy tésztát tegyük a hűtőbe konyhai fóliába csomagolva, amíg a vaj újra dermedni kezd, és nyújthatóvá válik a tészta (0,5-1 óra).
  3. Közben készítsük el a tölteléket, keverjük a tojáshoz a lisztet, majd az olvadt vajat, a cukrot és végül a tejjel keverjük csomómentesre.
  4. Ha lehűlt a tészta, nyújtsuk ki a sütőforma méretére kb. 3-5 mm vastagra, és a nyújtófára feltekerve emeljük a kivajazott sütőforma fölé, majd tekerjük le, egyengessük el és a peremet, igazítsuk a tál magasságához, és villával szurkáljuk meg az alját.
  5. 170 fokon (gázsütőnél 3-as fokozat) süssük elő a tésztát 10 perc alatt (lehet a közepébe tenni sütőpapírra száraz babot, de enélkül is lehet sütni, ekkor ha kissé megemelkedik a tészta alja, óvatosan szúrjuk meg, és hőálló konyhai kesztyűvel nyomjuk ki alóla a levegőt).
  6. Ha elősült a tészta, egyenletesen tegyük a gyümölcsöket az aljára, és öntsük rá a vajas-tejes tölteléket.
  7. 180 fokon (gázsütőnél 4-es fokozat) süssük aranybarnára 25-30 perc alatt.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 330
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 19698
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 09.

Ajánló

Fagyasztott gyümölccsel is készíthetjük, ekkor felhasználás előtt olvasszuk ki és szűrjük le a gyümölcsöt. A képen látható sütemény durum liszttel készült.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

A clafoutis (ejtsd: klafuti), vagyis tejes pite egy sült francia desszert, mely tradicionálisan fekete cseresznyével készül. Korábban próbáltam a sok-sok "eredeti" recept alapján, de valahogy nem nyerte el a tetszésünket, kissé gyümölcsös-tejes tojásrántotta érzésünk volt, majd később a készítettem egy réteslapos verziót, ami már sokkal inkább ízlett, bár szerintem még mindig távol állt az igazitól. Később figyeltem fel egy könyvben szereplő clafoutis-ra, amely minden eddigihez képest eltérő volt, omlós tésztaágy övezte a tejes-gyümölcsös tölteléket, így kézenfekvő volt, hogy kipróbáljam. Noha néhány apró változtatást eszközöltem, az biztos, hogy a kiindulási recept eredeti francia. :-)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek