r
Nosalty Logó

Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 872 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3485 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 233 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    423 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    324 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    225 g
  • Cukor
    175 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    145 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    272 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 872 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1691.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    1295 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    899.9 g
  • Cukor
    699 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

VÍZ

  • Összesen
    580.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1088 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    240 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 3485 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 233 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húsáról leválasztott narancs- és citromhéjat a fehér résszel együtt vékony csíkokra vágva egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
  2. Leöntjük a vizet és egy másik adagban – ami éppen ellepi – feltesszük főni.
  3. Felforraljuk, lehűtjük, leszűrjük.
  4. Lemérjük a héjakat és a súlyának megfelelő kristálycukor 3/4-ével (nálam 80 deka volt a vízben áztatott héjak súlya, így 60 dkg cukrot adtam hozzá) és annyi vízzel, ami éppen ellepi ismét feltesszük főni.
  5. Forráskor leszűrjük úgy, hogy a cukros lé is megmaradjon.
  6. A héjakat tálcára helyezzük, ott hűljenek, a levet visszatesszük magában forrni.
  7. Amikor a cukros lé a felére redukálódott, a kihűlt héjakat visszatesszük a cukros lébe, kevergetve felforraljuk, ismét leszűrjük.
  8. A héjak hűlnek ismét, közben a cukros lé megint sűrűsödik.
  9. Ismét a felére redukáljuk a levet, visszatesszük a héjakat és még hozzáadjuk a maradék egynegyed súlynak megfelelő cukor felét (nálam további 10 dkg).
  10. Forráskor takarékra vesszük a lángot és lassan főzzük addig, amíg a cukor kristályosodni kezd, közben folyamatosan kevergetjük.
  11. A kristályosodás kezdetén lekapcsoljuk a lángot és tovább kevergetjük, amíg langyos nem lesz.
  12. A maradék egynegyed felének megfelelő porcukorral (nálam 10 dkg) borított tálcára szedjük a narancshéj-szeleteket, folyamatosan mozgatjuk, amíg teljesen ki nem hűl, nehogy összeragadjanak a héjak.
  • Receptkönyvben: 511
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 125439
  • Feltöltés dátuma: 2008. december 24.

Ajánló

Karácsonyi rágcsálnivaló + a karácsonyi süteményekhez használjuk. Hagyományosan mandulával és csokidarabokkal püspökkenyeret sütöttem az összegyűlt tojásfehérjékből a cukrozott narancs- és citromhéj felhasználásával: Szálkásra vágjuk a mandulát, durva darabokra a cukrozott narancs- és citromhéjat, az étcsokoládét. Liszttel megszórva összekeverjük az egészet. Kemény habbá verjük a fehérjét, tojásonként 1 kanál cukorral és pár csepp citromlével. Tojásonként 1 evőkanál lisztet adunk hozzá, és tojásonként 2 dkg olvasztott, lehűtött vajat, majd a liszttel kevert mandula- citrushéj-csokoládé egyveleget. Kivajazott, lisztezett őzgerinc-formában előmelegített sütőben közepes lángon sütjük).   Idén azonban Mennyei Szintiánk hatására Drezdai kalácsot sütök a cukrozott citrushéjak felhasználásával. Így megy a világ előre, ha figyelünk egymásra!

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi gasztroajándék
Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan
Harmathy Ildikó 313 recept

Nálam nincs karácsony cukrozott narancs- és citromhéj nélkül, Nagyanyám által belém nevelt hagyomány.   Az igazi recept (az öt napon keresztüli áztatás és főzés) azonban nem passzol a vérmérsékletemhez. Meg amúgy is fölösleges öt napot vacakolni vele (hogy jó sokáig finom legyen), amikor az ötödik napra már úgysincs belőle egy árva darab sem! Egyébként ugyanez a vérmérséklet vezetett a BioNass-om megalkotásához, amikor 15 tonna organikusan termesztett sárgarépa akart a nyakamra rohadni 18 évvel ezelőtt, érdeklődés hiányában.  Az összes számbajöhető tartósítási eljárás közül a kandírozást választottam, persze nádcukor helyett szőlőcukkorral, a 'bio' értékhez igazodóan. Azt hiszem a harmadik napon ment pont az agyamra, hogy a világon semmi mást nem lehet csinálni a konyhában, és minden ragad a cukortól, amikor felturbóztam az eljárást, és kidolgoztam ezt a metódot. A piacon azonban gyorsan kiderült, hogy ez nem az az eljárás, amely tartósan elálló élelmiszert hoz létre. A BioNass végül édesapám zseniális ötletével tökéletesedett, végül méz került a répába, így lett igazán 'bio' a BioNass. A cukrozott narancs és/vagy citromhéj gyors előállítására azonban kiváló a módszer, lévén, hogy nem kell tartós tárolásra berendezkedni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek