Juhtúrós pogácsa 6. - sajtos recept

Juhtúrós pogácsa 6. - sajtos
Juhtúrós pogácsa 6. - sajtos
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fantáziánk szerint variálhatjuk a túrós masszát, hogy ki mit tenne még bele...  Az alaptészta nagyon jó. Eléggé kiadós, bár a juhtúró nem egy olcsó mulatság, de megéri :).
A hajtogatás miatt kezdőknek nem ajánlom vagy csak segítséggel... bár? Aki merész... Szerintem nem egy nagy "wasistdas", de némi tapasztalat kell hozzá.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A túrós töltelékhez

ajánlat

Egy pohár bor vagy sör mellé kiváló.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: nehéz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pogi, pogácsa, juhtúrós pogácsa, hajtogatott pogácsa, leveles pogácsa

elkészítés

  1. 1 dl tejet 1 csapott ek cukorral meglangyosítunk. Ebben felfuttatjuk a 3 dkg élesztőt.
  2. 60 dkg finomlisztet 10 dkg vajjal elmorzsoljuk.
  3. Hozzáadjuk az élesztős tejet, 2 tojássárgáját, 1 ek sót, végül az 1 dl tejfölt. Összegyúrjuk, lágy tésztát kapunk, cipót formálunk belőle, letakarjuk, meleg helyen fél órát kelni hagyjuk.
  4. Közben a túrós "tölteléket" elkészítjük. Krumplinyomón átnyomjuk a túrót, belereszeljük a sajtot. Beletesszük a vajat, sóval esetleg kis borssal ízesítjük.
  5. A megkelt tésztát, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Rátesszük a túróskrém felét, s hajtogatjuk, majd pihentetjük 20 percig meleg helyen. Ezt a műveletet 3-szor ismételjük.
  6. Ezután kb. 3 cm vastagra nyújtjuk. Tetejét megkenjük tojássárgájával. Majd kiszaggatjuk.
  7. Végül tepsibe helyezve, megsütjük.

  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
nézettség: 9 093
elküldve: 6
receptkönyben: 85
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyuszkanózi

Mióta szakács: 2011.03.06.
5 recept

Hozzászólások (3)

claumio
claumiop, 2013-01-04 21:30

ezt nevezem válasznak, még én is megértettem :) pedig szilveszterkor nem sikerült a leveles pogácsám, s most már tudom miért, köszi :)

Hiranneth Hard
Hiranneth Hardv, 2011-10-09 14:26

Szia!
Nagyon tetszik a recept, főleg a fotón néz ki jól. Jelen pillanatban épp az elkészítése közepén járok és van egy kicsi és egy nagy kérdésem.
A kicsi kérdés az, hogy a 3. lépésnél az 1 dl tej helyett ugye tejfölt szerettél volna írni?
A nagy kérdésem pedig az, hogy ha az 5 pontban meghatározott módon a túrós krém felét tesszük a tésztába a másik felét mikor? A következő hajtogatásra, vagy a harmadik hajtogatás után mintegy töltelékként maradjon?

Nyuszkanózi
Nyuszkanózisze, 2012-02-15 10:10

Elnézést, hogy csak most válaszolok...
A hibát javítottam... igen tejfölt akartam írni.
A másik problémád... ezt hogyan is írjam le.
Vegyük a tölteléket, ami egy tálban van... Mivel általában 3x szoktam hajtogatni, ezért a tölteléket 3 felé osztom el... azaz harmadolom.
Fogom a tésztát, kinyújtom téglalap alakúra, s az első hajtogatáshoz 1/3-ad töleléket használok fel. Ezt az 1/3-nyi töleléket, ismét harmadolom, hogy miért?:
Tehát, kinyújtom a tésztát, lekenem a kinyújtott tészta felét ( az 1/3-mad "töltelék", 2/3ad részével), majd összehajtom (mintha becsuknék egy füzetet), s ennek a ráhajtott tésztalapra kenem az 1/3-nyi töltelék egyharmadát... majd hagyom pihenni 20percig, s a fent említett módon folytatom. (kinyújtom... lekenem... ráhajtom... lekenem... ráhajtom).

Remélem érthető volt... ( azért csinálom én így, mert, ha kinyújtod téglalap alakúra a tésztát, s ha csak a területét nézed, hogy amikor elsőre a tészta felét kened le, az 2x akkora(területileg), mint amikor ráhajtod, s lényegében a tésztának az 1/4ére kened a krémet...
ezért van 2/3-ad és végül az 1/3ad tölelékelosztás a hajtogatás során..."

1.kinyújtom a tésztát téglalap alakúra:
|.............................|
|.............................|
|.............................|
|.............................|

2. Lekenem a tésztának a felét:
|xxxxxxxx|.............|
|xxxxxxxx|.............|
|xxxxxxxx|.............|
|xxxxxxxx|.............|

3.Ráhajtom:
|..............|
|..............|
|..............|
|..............|

4.Lekenem:
|..............|
|..............|
|xxxxxxxxxx|
|xxxxxxxxxx|

5. Ráhajtom
|..............|
|..............|

majd 20 perc pihentető... s ismétlés...

talán így érthetőbb :o))) /remélem megjeleníti, s nem csúszik el...
(tehát 3x hajtogatom... a tölteléket ezért 3 felé osztom... és mindegyik 3 felé oszott tölteléket, még harmadolom, hogy egyenlően legyen elosztva a krém...)

Legfrissebb cikkek

Az Ezeregyéjszaka ízei
Az Ezeregyéjszaka ízei
Egy fűszerkeverék, amely már illatában rögvest megidézi a fülledt és egzotikus tájakat, és varázsszőnyegen repít az arab világba.
Dekoratív húsvéti finomságok
Dekoratív húsvéti finomságok
Kevés időráfordítással pillanatok alatt húsvéti dekorációt varázsolhatunk a legegyszerűbb kekszből is. Hogy hogyan? Megmutatjuk!
A bárány, amely mindenkit elvarázsol
A bárány, amely mindenkit elvarázsol
A bárány már kezdetek óta része volt a húsvéti étrendnek, ám nehéz úgy elkészíteni, hogy mindenki kedvelje. Ez a tavaszi francia bárányragu most minden szkeptikust meggyőz!
Tészta: olcsó, gyors és vega!
Tészta: olcsó, gyors és vega!
A tésztaételek felérnek számomra az álométkekkel! Az orsó olcsó, a csiga gyors, a lúdgége pedig vegetáriánus – ezért imádom annyira a húsmentes pasztákat.
883