Juhtúrós pogácsa 6. - sajtos recept

Juhtúrós pogácsa 6. - sajtos
Juhtúrós pogácsa 6. - sajtos
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fantáziánk szerint variálhatjuk a túrós masszát, hogy ki mit tenne még bele...  Az alaptészta nagyon jó. Eléggé kiadós, bár a juhtúró nem egy olcsó mulatság, de megéri :).
A hajtogatás miatt kezdőknek nem ajánlom vagy csak segítséggel... bár? Aki merész... Szerintem nem egy nagy "wasistdas", de némi tapasztalat kell hozzá.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A túrós töltelékhez

ajánlat

Egy pohár bor vagy sör mellé kiváló.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: nehéz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pogi, pogácsa, juhtúrós pogácsa, hajtogatott pogácsa, leveles pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl tejet 1 csapott ek cukorral meglangyosítunk. Ebben felfuttatjuk a 3 dkg élesztőt.
  2. 60 dkg finomlisztet 10 dkg vajjal elmorzsoljuk.
  3. Hozzáadjuk az élesztős tejet, 2 tojássárgáját, 1 ek sót, végül az 1 dl tejfölt. Összegyúrjuk, lágy tésztát kapunk, cipót formálunk belőle, letakarjuk, meleg helyen fél órát kelni hagyjuk.
  4. Közben a túrós "tölteléket" elkészítjük. Krumplinyomón átnyomjuk a túrót, belereszeljük a sajtot. Beletesszük a vajat, sóval esetleg kis borssal ízesítjük.
  5. A megkelt tésztát, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Rátesszük a túróskrém felét, s hajtogatjuk, majd pihentetjük 20 percig meleg helyen. Ezt a műveletet 3-szor ismételjük.
  6. Ezután kb. 3 cm vastagra nyújtjuk. Tetejét megkenjük tojássárgájával. Majd kiszaggatjuk.
  7. Végül tepsibe helyezve, megsütjük.

  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
nézettség: 9 589
elküldve: 6
receptkönyben: 85
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyuszkanózi

Mióta szakács: 2011.03.06.
5 recept

Hozzászólások (3)

claumio
claumiop, 2013-01-04 21:30

ezt nevezem válasznak, még én is megértettem :) pedig szilveszterkor nem sikerült a leveles pogácsám, s most már tudom miért, köszi :)

Hiranneth Hard
Hiranneth Hardv, 2011-10-09 14:26

Szia!
Nagyon tetszik a recept, főleg a fotón néz ki jól. Jelen pillanatban épp az elkészítése közepén járok és van egy kicsi és egy nagy kérdésem.
A kicsi kérdés az, hogy a 3. lépésnél az 1 dl tej helyett ugye tejfölt szerettél volna írni?
A nagy kérdésem pedig az, hogy ha az 5 pontban meghatározott módon a túrós krém felét tesszük a tésztába a másik felét mikor? A következő hajtogatásra, vagy a harmadik hajtogatás után mintegy töltelékként maradjon?

Nyuszkanózi
Nyuszkanózisze, 2012-02-15 10:10

Elnézést, hogy csak most válaszolok...
A hibát javítottam... igen tejfölt akartam írni.
A másik problémád... ezt hogyan is írjam le.
Vegyük a tölteléket, ami egy tálban van... Mivel általában 3x szoktam hajtogatni, ezért a tölteléket 3 felé osztom el... azaz harmadolom.
Fogom a tésztát, kinyújtom téglalap alakúra, s az első hajtogatáshoz 1/3-ad töleléket használok fel. Ezt az 1/3-nyi töleléket, ismét harmadolom, hogy miért?:
Tehát, kinyújtom a tésztát, lekenem a kinyújtott tészta felét ( az 1/3-mad "töltelék", 2/3ad részével), majd összehajtom (mintha becsuknék egy füzetet), s ennek a ráhajtott tésztalapra kenem az 1/3-nyi töltelék egyharmadát... majd hagyom pihenni 20percig, s a fent említett módon folytatom. (kinyújtom... lekenem... ráhajtom... lekenem... ráhajtom).

Remélem érthető volt... ( azért csinálom én így, mert, ha kinyújtod téglalap alakúra a tésztát, s ha csak a területét nézed, hogy amikor elsőre a tészta felét kened le, az 2x akkora(területileg), mint amikor ráhajtod, s lényegében a tésztának az 1/4ére kened a krémet...
ezért van 2/3-ad és végül az 1/3ad tölelékelosztás a hajtogatás során..."

1.kinyújtom a tésztát téglalap alakúra:
|.............................|
|.............................|
|.............................|
|.............................|

2. Lekenem a tésztának a felét:
|xxxxxxxx|.............|
|xxxxxxxx|.............|
|xxxxxxxx|.............|
|xxxxxxxx|.............|

3.Ráhajtom:
|..............|
|..............|
|..............|
|..............|

4.Lekenem:
|..............|
|..............|
|xxxxxxxxxx|
|xxxxxxxxxx|

5. Ráhajtom
|..............|
|..............|

majd 20 perc pihentető... s ismétlés...

talán így érthetőbb :o))) /remélem megjeleníti, s nem csúszik el...
(tehát 3x hajtogatom... a tölteléket ezért 3 felé osztom... és mindegyik 3 felé oszott tölteléket, még harmadolom, hogy egyenlően legyen elosztva a krém...)

Legfrissebb cikkek

Kedvenceim Mexikóból
Kedvenceim Mexikóból
Nehéz turistának lenni, ha el akarod kerülni a turista bélyeget. Idegen kultúrában igazi autentikus fogást találni sem könnyű, de néha az előretervezés és a szerencse segít!
5 trükk a vágódeszka épségéért
5 trükk a vágódeszka épségéért
A konyhában szükségünk van egy-két megbízható partnerre. Ilyenek a jó kések – melyeket persze idővel célszerű újra és újra megélezni, és ilyen egy jó vágódeszka is!
Legjobb szülinapi torták gyerekeknek
Legjobb szülinapi torták gyerekeknek
Egy korábbi cikkben már írtam arról, hogy egy ovis szülinapra milyen finomságokat érdemes készíteni. Most a tortaötleteket vesszük számba.
Kicsit fagyi, kicsit jégkása
Kicsit fagyi, kicsit jégkása
Desszertet ennél, ami hűsítő? Nincs kedved a konyhában bíbelődni? Szükséged van egy kis zöldfűszeres löketre? Akkor készíts dinnyés szorbét!
883