Juhtúrós gombócleves recept

Juhtúrós gombócleves
Juhtúrós gombócleves
38 perc / előkészület: 8 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mi nagyon szeretjük a juhtúrót, leginkább sztrapacska vagy puliszka készül belőle (na meg pogi), de ezek eléggé időigényesek és igazi "hátradőlős"kaják...Ha valami könnyebbre és gyorsabbra vágyunk, ez a fincsi leves készül belőle!

hozzávalók / 4 adag

  • 15 dkg juhtúró
  • 150 g tejföl (vagy joghurt)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 db leveskocka
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál búzadara
  • kapor ízlés szerint
  • 12 dl víz

ajánlat

Szerintem jó kis melengető téli leves, egy húsos főétel elé jó választás.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

kapros-juhtúrós gombócleves, erdélyi gombócleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az olajon 1 ek lisztet rózsaszínűre pirítunk, és felöntjük 3 dl vízzel, így sűrű pépet kapunk, amit tovább hígítunk kevergetve további 9 dl vízzel.
  2. Beletesszük a leveskockákat, és hagyjuk felforrni.
  3. Amíg felforr, a juhtúró felét simára keverjük a tejföllel (vagy joghurttal, így pikánsabb), a másik felét 1 tojással, 2 ek búzadarával és 1 ek liszttel galuska sűrűségűre keverjük.
  4. A forrásban lévő levesbe beletörjük a fokhagymát, a tejfölös juhtúrót elkeverjük egy kevés forró levessel, és az egészhez öntjük.
  5. Újraforráskor kiskanállal beleszaggatjuk a juhtúrógaluskákat.
  6. A legvégén beletesszük a kaprot (ha csak szárított van, azt érdemes már a rántásba beletenni, jobban kijön az íze).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 926
elküldve: 4
receptkönyvben: 279
elkészítve: 9/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Aurore

Mióta szakács: 2009.08.29.
5 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsófikacsa
zsófikacsa Sat, 2012-06-09 21:37

Ez nagyon finom! Bár én feta sajttal készítettem, juhtúró helyett, mert a világnak ezen a részén a jó magyar juhtúró nem könnyen hozzáférhetö termék (=ismeretlen fogalom) :-( És azt hiszem, hogy a Feta sajtnál közelebb nem is kerülök hozzá, úgyhogy ezt már kipróbáltam számtalan receptben juhtúró helyett (én már csináltam Feta sajtos sztrapacskát is...).

Nananyó
Nananyó Mon, 2012-02-06 12:51

Évek óta főzöm ezt a levest, "Erdélyi gombócleves" néven. Vagy a Tv- ben, vagy rádióban hallottam a receptet, nem emlékszem. Picit más,praktikus tanácsként ajánlom, hogy a főzést a gombócok összeállításával ajánlott kezdeni, hogy a gríznek legyen ideje puhulni. Abba is teszek egy pici fokhagymát, és pici kaprot.Majd kevés olajon egy kevés hagymát -én pórét szoktam- megdinsztelni, felengedni vízzel, bele leveskocka v. csírkehúslé. Én lisztet nem teszek bele, a fele juhtúrót tejföllel v.kefírrel/joghurttal, kaporral, pici fokhagymával keverem és habarom a levest. Felforralom, bele a galuskát, vagy apró gombócot, és lassan főzni. A fokhagyma és kapor mennyisége, aránya egyéni ízlés kérdése, de erre is igaz, hogy a kevesebb az több! Szép fehér, régi falusi levesestálban tálalom, tetejére friss kaprot szórok. Próbáljátok ki, jó étvágyat! Nananyó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-05 17:50

Finom lehet, holnap kipróbálom :)

kalenda
kalenda Fri, 2010-11-12 20:26

Nagyon fincsi leves én a galuskába is szoktam kaprot tenni és a végén egy pici ecet és cukorral ízesítem .:)

300