r
Nosalty Logó

Juhtúrós-borsos pogácsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Jolimami
Juhtúrós-borsos pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 535 kcal
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 2147 kcal
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 327 kcal
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    30 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1062.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    568 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    230 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 535 kcal
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.9 g

Zsír

  • Összesen
    120.1 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    517 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4250.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    919 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    875 mg
  • Nátrium
    2270 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    180.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    160.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    938 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    247 micro
  • Kolin:
    223 mg
  • Retinol - A vitamin:
    922 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    248 micro
Összesen 2147 kcal
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    648.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    347 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 327 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Ezalatt a száraz hozzávalókat (lisztek, só, bors, sütőpor) egy villával alaposan összekeverjük.
  3. A lisztkeverékkel elmorzsoljuk a vajat, majd hozzákeverjük az élesztős tejet, juhtúrót, tejfölt, tojássárgáját.
  4. Pár perc alatt összedolgozzuk a tésztát (kézi gyúrással vagy kézimixer dagasztókarjával) és letakarva, langyos helyen fél órát pihentetjük. Nem fog nagyon megkelni a diabetikus liszt miatt (ha csak normál, BL 55 búzalisztet használunk, magasabbra kel).
  5. Minimálisan kilisztezett gyúrólapon vékonyra nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt felével, félbehajtjuk, azt is megszórjuk a sajttal, újra félbehajtjuk, szórunk-hajtogatunk, amíg tart a tészta illetve a sajt. Negyedórát pihentetjük (nem kell többször hajtogatni).
  6. Előmelegítjük a sütőt, a tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt lapos tepsibe helyezzük. Elég sűrűn rakhatjuk egymás mellé, mert inkább magasra fog nőni, nem annyira széltében nődögél sülés közben.
  7. A tojásfehérjével megkenjük a tetejét, megszórjuk szezámmaggal, színes borskeveréket őrölünk a tetejére, és irány a sütő. 25 perc után állítsuk 200 fokra a hőfokot, és további 3 percig süssük szép pirosra.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4684
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 08.

Ajánló

Cukorbetegeknek: ha sikerül nyersen 20 g-os pogácsákat kiszaggatnunk (és mért ne sikerülne), akkor egy pogiban 5 g a CH, a diabetikus liszt és a zsíros juhtúró miatt a glikémiés index is alacsonyabb, mint normál búzalisztből készült testvérénél.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Juhtúrós-borsos pogácsa
Jolimami 45 recept

Igyekszem olyan lisztkeveréket összeállítani, amiből már finom és jó állagú a pogácsa, de még elviselhető a szénhidráttartalma. Eddig vagy könnyű, jóízű, de magas CH tartalmú, vagy nehéz, tömény, alacsonyabb CH-tartalmú pogikat sikerült előállítanom, amiből lehet ugyan többet enni, de minek. Ez a pogácsa átmenet a két lehetőség között, harmadszorra sütöm és az íze is, állaga is teljesen jó. Azt nem tudom, másnap milyen, mert még aznap el szokott fogyni. Az általam használt liszt sárga zacskós, a szénhidráttartalma 100 g-ban 43,3 g. Azt tapasztaltam, hogy sokkal finomabb, ha tényleg vajat használok sütőmargarin helyett és az állagán szépen javít az a pici sütőpor, gyönyörű magasra nőttek (így egy tepsibe elfér a fenti mennyiség, nekem 31 db lett). Remek sörkorcsolya!

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek