r
Nosalty Logó

Jordán za'ataros pogácsa

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Jordán za'ataros pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A za'atar-hoz

Összesen 570 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A za'atar-hoz

Összesen 3412 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A za'atar-hoz

Összesen 299 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    752 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    395 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 570 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.3 g

Zsír

  • Összesen
    147.9 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4512 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    181 mg
  • Kálcium
    643 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    337 mg
  • Foszfor
    945 mg
  • Nátrium
    2368 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    457.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    335.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    160 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    610 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    348 micro
Összesen 3412 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    397.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 299 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kencéhez

A za'atar-hoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Ha a za'atart házilag készítjük: A hozzávaló fűszereket összekeverjük, és mozsárban összetörjük, vagy kávédarálóban leőröljük. Sötét, hűvös helyen légmentesen lezárva, akár 6 hónapig is tárolható.
  2. A burgonyát sós vízben megfőzzük, összetörjük, picit hűlni hagyjuk. A tört krumplit elkeverjük 6 ek olívaolajjal.Ízlés szerint sózzuk.
  3. Kisebb adagokban a krumplis masszához adjuk a lisztet. Addig gyúrjuk, míg a tészta teljesen össze nem áll.
  4. A tészta külsejét vékonyan bekenjük olajjal, és 10 percet pihentetjük.
  5. Enyhén lisztezett felületen kb. 6 mm vastagásúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe fektetjük.
  6. Előmelegített sütőbe tesszük, és 14 percig sütjük.
  7. A pogácsák kenéséhez elkeverünk 8 ek olívaolajat 8 ek za’atarral.
  8. Vastagon megkenjük vele a pogácsák tetejét, és mindegyik közepét megszórjuk egy-egy csipet nigella maggal (feketeköménnyel).
  9. Még 4 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a fűszeres kence rásüljön.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 18 perc
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 8123
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 29.

Ajánló

Az olívaolajos, fűszeres keveréket nem feltétlenül muszáj rásütni a pogikra, szimplán rákenve is nagyon finom, sőt... Kínálhatunk mellé olívabogyót és humuszt  is. Ebből az adagból körülbelül két nagy tepsi pogácsa jön ki.

Receptkategóriák

A za’atar egy jordán fűszerkeverék, de több arab országban is használják. Íze kissé fanyarkás. Főleg olívaolajjal elkeverve, manakeeshre (pita szerű kenyérre) kenve fogyasztják. 15-16 év körüli lehettem, amikor Jordániában találkoztam ezzel az elragadóan finom kis fűszeres pogácsával. Az ízvilága hatalmas benyomást tett rám, de sajnos akkoriban még a főzőtudományom kimerült a tojásrántotta készítésében, így nem gondoltam arra, hogy ezeket a finom falatokat itthon is reprodukálhatnám. A fejemben mindig ott motoszkált, hogy vajon mi lehetett az a fűszerkeverék, amit a pogik tetejére kentek. Most, amikor már kicsit jobban eligazodom a sütés-főzés világában megpróbáltam megalkotni, a fűszerkeverékre is sikerült rálelnem, a tészta készítésénél pedig családom emlékezetére hagyatkoztam, mely szerint a pogácsa alapja egyértelműen a burgonya volt. Nagy örömömre az eredmény megszólalásig hasonlít az ott kóstolt falatokra.

Hozzávalók

A tésztához

A kencéhez

A za'atar-hoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!