Joghurtban főtt cukkini recept

Joghurtban főtt cukkini
Joghurtban főtt cukkini
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a curry-t. Főleg, ha sikerül bejutnunk Frankfurtba, ahol indiai éttermek tömege csábít. Csak hát, nem lehet mindig bejutni, meg egyébként is: miért ne főzném meg, ha tudom, hogy kell. Igen, talán nem lesz PONT olyan, de épp annyira finom, hogy feledteti: nem étteremben eszem.
Már lassan egy éve főzök curry-ket. Tulajdonképpen bármilyen raguszerű cucc curry. Bármiből készülhet. Húsból, zöldségből, még gyümölcsből is. Nagyon szeretjük, mindamellett igen egészséges eledel. A rengeteg fűszer, amit használnak, mind-mind különböző tulajdonságokkal bír. Hűtő-fűtő hatásukról már nem is beszélve.
Hát, eljött az idő, hogy egy olyan curry-t készítsek, amihez már nem használtam szakácskönyvet. Eleget főztem ahhoz, hogy bátran neki merjek állni olyasvalaminek, amiről aztán tudom, hogy meg is fogom tudni enni a végén. Persze azért ötletet még muszáj volt merítenem. A joghurtban főtt hal és a tejszínes burgonyacurry volt az alapötlet. És volt helyette cukkinim. Nem feltétlenül autentikus, de így találkozik a nyugat a kelettel.
Hozzá citromos rizs készült, azt szigorúan előírásnak megfelelően gyártottam le. Finom lett. Ilyen kaják mellett nem is bánom, hogy vegetáriánus lettem. Még szerencse, hogy az indiai konyha van annyira rugalmas, hogy amikor egy recept 1 kiló hússal kezdődik, nem görbül le többé a szám.
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Citromos rizs. Ez igen jól illik a zöldségcurry-khez.

receptjellemzők

konyha: indiai
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

joghurtos cukkini-curry
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukkinit felkockázzuk. A hagymát felvágjuk, egy edényben nagyon lassan aranybarnára pirítjuk (kb. 15 perc). Mindig ez adja a jó curry-alapot.
  2. Beleszórjuk a szerecsendiót, a borsot, a garam masalát, a lepkeszegmagot és 1 percig pirítjuk. Beletesszük a fekete hagyma magot, újabb 30 másodpercig pirítjuk.
  3. Hozzákeverjük a felkockázott cukkinit, majd egy csepp vizet aláöntve, lefedve, majdnem teljesen puhára pároljuk. Azért úgy igyekezzünk elkészíteni, hogy maradjon roppanós. Olvasszuk bele a vajat.
  4. Közben elkészítjük a joghurt-alapot. A joghurtot elkeverjük a tejszínnel, a tört fokhagymával, a gyömbérrel, a chilivel, a sóval. Ezt a cukkinire öntjük, elkeverjük.
  5. Beletesszük a reszelt sajtot. Ha nincs cheddar, ementálit szórjunk mellé, majd a kurkumát.
  6. Öntsünk mellé 1 dl vizet, majd nagy lángon vigyük gyenge forrásig, és azonnal vegyük takarékra. Ebben lassan gyöngyözzön még 10 percet.
  7. Tálaláskor szórjuk meg mentalevelekkel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 528
elküldve: 2
receptkönyvben: 170
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: 1

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea h, 2014-04-07 16:37

Tökéletes indiai ízvilág! Köszi a receptet!!!! :-) Mégmégmégmég.....!!!!

szilvi76
Szilvi6 / szilvi76 sze, 2011-06-22 15:12

Párommal mindketten voltunk Indiában, nagyon szeretjük az igazi indiai ízeket... hát tegnap kipróbáltam ezt a receptet is és igazán jó lett!!! Köszönöm, hogy feltetted és hogy megfőzhettem :-)

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó h, 2010-06-14 22:27

Kedves vagy. Majd gyüjtök egy kis erőt, és felteszem, bár azt hiszem már elég sok borsófőzelék szerepel, és egyik jobb mint a másik.
A szakács oldaladon válaszoltam a kedves érdeklődésedre.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó h, 2010-06-14 22:10

Eszter!
Én drukkolok neked! Majd szólj ha változtatsz az étrenden! Puszillak, Zsóka néni

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-06-14 22:20

Köszönöm szépen! Épp holnap készül Zsóka néni borsófőzeléke a gombapörivel.
Igazán feltehetné azt is Zsóka néni! Senki nem csinálja olyan finoman és olyan zölden a borsófőzit!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry h, 2010-06-14 21:30

Drága Eszter, már a 2 nappal ezelőtti levesednél is meg akartam kérdezni ezt a vegetáriánus dolgot...ha nem titok, elárulod? Ugye nem egészségügyi oka van? Mármint hogy nem vagy beteg és ezt tanácsolták a dokik...:(((
Amúgy én nem bírnám ezt a "mazochizmust", nekem hiányozna a hús nagyon...jó kis ungarische téliszalámi...imádom :)
Mi nem eszünk húst-hússal (inkább olasz tészták :))) de a hús azért hiányozna.

rizsa
rizsa h, 2010-06-14 16:27

NanemáEszti:)
Azt még feldolgozom, hogy nem iszol alkaholt. Nem könnyű együttélni ezzel a gondolattal, de erős a lelkem. De a hús? Ha elmész apácának és megrázlak:)

Kata

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-06-14 21:53

De édes vagy...nem, nincs semmi baj! Teljesen jól vagyok, sosem voltam jobban! Csak már régóta fontolgattam. Aztán egyszer csak eljött az ideje. De, mint ahogy írtam, lesznek még vérengzős receptjeim! :-D Csak kevesebb. Valahogy izgalmasnak találom mindig kiagyalni a következő ehető zöldet. Kihívás. :-)))
Sok puszi!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra h, 2010-06-14 16:07

Ó Esztikém, tudom, hogy vágyódol a húsok után, de ha meg nem sértődsz, remélem még egy darabig maradsz a vega koszton. Még egy pár ilyen recept, és áttérek én is. Iszonyú guszta, tuti elkészül! Köszi a receptet!
Puszillak:
Nóra

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-06-14 19:32

Szia Nóra! :-)
Egy darabig még biztosan maradok emellett a döntésem mellett, bár én magam azért ragadozó típus vagyok. :-S Régóta érlelődött ez az elhatározás, aztán volt egy pont, és azt mondtam, legyen! Igyekszem tartani, és közben rájöttem, nem is olyan nehéz. :-)
De azért van még egy-két húsos dolog a tarsolyomban, azok is majd felkerülnek. Majd ha vendégeink lesznek, csinálok. Meg ha az uram kér.
Jóuram azt mondta, ha tényleg ilyen finoman meg tudom csinálni a zöldséges kajákat, szívesen társul az új életmódommal. Szerintem nagyon szuper ez tőle. :-)
Olyan büszke vagyok rá. Hősiesen állja ezeket a kirohanásaimat, és néha még azt sem bánja, ha végleges.
Hús nélkül is lehet azért jót enni.
Sok puszi! :-)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra h, 2010-06-14 19:48

Na akkor ragaszkodj az emberhez! Olyat lehet találni, aki cipeli a szatyrodat, kinyitja az ajtót, és esetleg még táncolni is tud...De aki hajlandó lenne lemondani a húsról, és a sült krumplin kívül más zöldséget is szívesen eszik? Na az a ritka kincs :P

369