Jászsági kenyér ínséges időkre recept

Jászsági kenyér ínséges időkre
Jászsági kenyér ínséges időkre
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ajándékba kaptam egy csodás könyvet, a drága Éva-Anyócától, és abból szemezgetem ezeket a fantasztikus recepteket, ami beillik akár egy időutazásnak is. A Jászságban élő emberek életét, szokásait és ételeiket mutatja be egy szorgos kis csapat, akik éveken (évtizedeken?) keresztül gyűjtötték, házról-házra járva, időt és energiát nem sajnálva. Örök hála érte! Ezt a kenyeret akkor sütöttek, amikor búzaliszt szűkében voltak. Kukoricalisztet, árpalisztet, esetleg dercét kevertek hozzá, meg főtt krumplit vagy marhatököt. Nekem nem volt itthon, csak kukoricaderce, és ahhoz sült tököt raktam, hogy gyönyörű napsárga színe legyen. Ez egy rusztikus, tömör és igazán laktató kenyér, amit tejjel, sajttal, túróval fogyasztottak, mert tejtermékekben nem volt hiány. Vajat viszont csak akkor fogyasztottak, ha a reggeli piacozás után megmaradt, mert azt jó pénzért eladták. Első nap töltött káposztával ettük, másnap reggel forró tejbe aprítva ez volt a "reggeliző pehely", harmadnap pedig felfújtat sütöttem belőle.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kukoricadarás-sütőtökös kenyér, kukoricás kenyér, jászsági kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket keverjük össze az instant élesztővel meg a sóval. Ha valaki jobban kedveli a frisset, akkor a 3 dl meleg vízből 0,5 dl-t vegyen le, morzsoljon bele 3 dkg-ot, és csipetnyi cukorral futtassa fel.
  2. Adjuk hozzá a sütőtök pépet meg a meleg vizet, és jól dagasszuk be (5-6 perc). Letakarva, langyos helyen kelesszük a duplájára. Nekem ez most majdnem 2 óráig tartott, mert tél közepe van, és hidegebb a lakás.
  3. Amikor látjuk, hogy alakul a kenyérke, a sütőt gyújtsuk be, és egy fedeles vas lábast rakjunk be, hogy jó forró legyen.
  4. Mikor a sütő meleg, akkor vegyük ki az edényt, és dobjuk bele a tésztát, amit az edény alakjára igazítunk egy deszkán. Én ezt kihagytam, mert a tál, amiben kelesztettem, ugyanolyan kerek volt, mint a vaslábas.
  5. Rakjuk rá a fedelét, és tegyük be a sütőbe, süssük fél óráig 230 C-on. Ennek elteltével vegyük le a fedőt, tekerjük lejjebb a hőfokot 200 C-ra, és süssük további 10-15 percig. Amikor kész, ne ijedjünk meg, de nem fog kijönni az edényből, mikor már jól lehűl, akkor már hagyja magát kiborítani.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 845
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
684 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

253