Ízletes vaníliafagyi fagyigép nélkül recept

Ízletes vaníliafagyi fagyigép nélkül
Ízletes vaníliafagyi fagyigép nélkül
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok fagyit készítettem és így a maradékot betettem a jégszekrénybe. Másnap jutott eszembe, és amikor kivettem akkor láttam, hogy a fagyi teljesen megszilárdult. Belekanalaztam és bizony az állaga tökéletes volt, minden keverés vagy fagyigép használata nélkül. A gyerekek állítják, hogy így még finomabb volt, mint a fagyigépben elkészített.  Igaz, már felraktam egy majdnem teljesen ugyanilyen fagyireceptet, de akkor még nem tudtam, hogy gép nélkül is ilyen szuper fagyi lesz belőle.  Egy kicsit tömény (a vizes fagyikhoz viszonyítva), de nagyon finom, selymesen krémes és az olasz fagyihoz hasonlít az íze.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha nincs fagyigépünk, bármikor, gyorsan.

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: fagyi
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
adag: 6 főre
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: vaníliafagyi
hasonló kategóriák: gyümölcsfagyi, házi fagyi, fagyikehely, karamellfagyi, fagyitorta, sorbet, parfé

egyéb elnevezések

vaníliafagylalt, vaníliás fagyi, tejszínes vaníliafagyi
Szólj hozzá!

elkészítés


  1. A cukrot, tojássárgákat habosra keverjük.

  2. A langyos tejet és a sűrített tejet lassan hozzákeverjük, és összefőzzük. Vigyázzunk arra, hogy ne forraljuk fel, folytonosan keverjük.

  3. Hagyjuk kihűlni.

  4. Keverjünk vanília aromát vagy vaníliát a krémbe.

  5. Verjük kemény habbá a tejszínt és forgassuk a krémbe.

  6. Fagyasszuk le.

  7. Ha nem áll össze egyenletesen a krém érdemes összekeverni, kicsit megtörni a fagyasztás közben.


  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 49 922
elküldve: 26
receptkönyvben: 911
elkészítve: 19/49
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept
hirdetés

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cranberry
cranberry v, 2017-07-30 06:48

nem nyers, azzal sűrítesz lassú tűzön. Mint a sütik főzött kréme. Ettől finom, és ettől lesz jó az állaga. Én biztos nem helyettesíteném néhány kanál keményítővel :)
Mint ahogy a tejszínt sem pótolnám soha növények nem létező tejszínével :))
És a cukrot sem édesítővel. Nem szeretem a pótszereket. Én viszont ebbe egyáltalán nem tennék cukrot. Vagy nagyon keveset. A sűrített tej nagyon cukros, nekem elégnek tűnik, ha attól édes.

cilma
cilma sze, 2014-05-14 17:54

Elkészítettem és az eddigi legfinomabb vanília fagyi lett amit ettem!

Incike81
Incike81 / Incike81 sze, 2013-02-06 19:11

Elkeszitettem a fagyit,es nagyon finom lett! kicsit valtoztattam rajta a sajat izlesem szerint,de csak a megadott hozzavalokbol.
Nekem a melyhutoben kis dobozokban tarolva is ketfele valt,alul maradt a "vizes" resze,tetejen a "tejes". persze ez engem itthon nem zavar,es lehet felesben is enni :) nem tokeletes emiatt,de tenyleg finom!

Indira_
Indira_ p, 2012-08-31 11:09

Szia Raw!
Akár hogy is nézem ez a vanília fagyi recept tetszik leginkább, de sűrített tejet nem szeretnék beletenni (adalékanyag mentes fagyit szeretnék készíteni, fagyigép nélkül). Mi lenne, ha kihagynám? Lehet helyettesíteni valamivel?
A vaníliarúd használatáról írnál egy keveset?
Köszönöm: Indi

Kristina
RAW / Kristina p, 2012-08-31 12:20

Kedves Indi!
Nagyon szépen köszönöm kedves hozzászólásodat:). Igen kilehet hagyni a sűrített tejet. Agar-agar is ellehet készíteni. Teljesen természetes és egészséges is. Agar-agar készített fagyihoz nincs szükséged fagyigépre.
http://www.nosalty.hu/alapanyag/agar-agar
Lehet még xantana-val is próbálkozni mivel íztelen és segít besűríteni a fagyit.
http://www.nosalty.hu/alapanyag/xantana
Igaz a vaníliarúd nem olcsó de az íze nagyon finom. A vaníliarúdat hosszában félbevágod és egy késsel kikaparod az apró krémes magokat. Apró, fekete, puha krémes magvak olyan aprók hogy szinte teljesen összeolvad. Amikor beleteszed a tejbe vigyázz ugyanis könnyen összecsomósodik jól elkell keverni a meleg tejjel. Ha kikapartad a rudat azt is belefőzheted a tejes krémbe így egy csepje sem meggy kárba és az aromája is nagyon finom. A főzés végén kivesszüka a rudat. Csináltam már vanília vizet is abba beledaráltam-turmixoltam a héját is nekem nagyon ízlet, nem volt kesernyés. Még mi érdekel a vaníliával kapcsolatban? Ha érekel az agar-agar akkor tudok küldeni informáziókat az elkészítésével kapcsolatban. Tojásmentes vegeteriánus fagyikba is szokták használni.
További szép napot!
RAW/Kristina

bobóci
bobóci h, 2012-08-27 21:25

Sziasztok!
Egy kérdés, hátha valaki épp a gép előtt ül: nekem a "krém" teljesen híg állagú. Jó ez így? Félek, hogy így a fagyim sem lesz "fagyis", inkább shake-szerű. Mitől kéne besűrűsödnie, ha nem szabad forralni? Vagy lassú tűzön főzzem sokáig? Segítsetek, légyszi!

Kristina
RAW / Kristina h, 2012-08-27 23:20

Kedves Bobóc!
A krém híg állagú, igen jó ez így. A hidegen majd besűrűsödik. Ne főzd túl azzal elrontod.
Üdv,
RAW

szali
szali h, 2012-07-02 14:57

Kedves Raw!
elkészítettem és nagyon finom, csak nekem túl édes lett, bár növényi tejszínnel ami amúgy is édes, és amit nem kalkuláltam bele.A cukrot szőlőcukorral helyettesítettem, de sajnos még ott volt a jó édes sűrített tej cukortartalma is.
A férjem és a fiam így is istenítette, én sajna csak megkóstolhattam. Tudnál nekem segíteni hogy lehetne diétásabbá tenni? A fiúknak se ártana, nekem meg pláne nem, de ebben a melegben nem lehet kibírni, hogy ne együnk fagyit :-) Köszönöm!!
Üdv: Szali

Kristina
RAW / Kristina h, 2012-07-02 18:48

Kedves Szali!
Köszönöm a hozzászólásodat és azt is, hogy kipróbáltad a receptemet:) Nagyon örülök, hogy ízlet a családnak. Igen szerintem igazad van a növényi tej édesebb. Ha azzal készíted feltétlenűl kevesebb cukor kell bele. Nekem az a tapasztalatom a szőlőcukorral, hogy édesebb ízt ad az ételeknek így nagyon kell vele vigyázni. Igazat megvalva már rontottam el ételt a szőlőcukor miatt. Próbálj meg kevesebb sűrített tejet bele tenni (1/3-át) és ha ragaszkodsz a szőlőcukorhoz akkor annak is csökkentsd le a menyiségét a minimumra.
http://www.nosalty.hu/alapanyag/xilit

"idegen és mesterségesnek tűnő neve ellenére - egy természetes édesítőszer A cukorhoz képest 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Lassabban szívódik fel, ezáltal nagyon kis mértékben befolyásolja a vércukorszintet'

Ezt az információt itt a NoSalty.hu megtalálod.

Nem tudom ismered xilitet, én sokat használom mivel az íze nagyon jó és nem kell belőle sokat sem használni (vigyázz vele ha sokat használsz hasmenést okozhat).
Mi a véleményed a juharszirupról? Ugyanis tudnánk egy nagyon finom cukros keveréket összehozni csak kellene bele 1-kanál juharszirup.

Például ez szerintem egy nagyon finom és jó keverék lenne:
1/3 sűrített tej
1-ek juharszirup
2 ek xilit
2 ek szőlőcukor (pupozott) vagy más édesítő amire Te gondolsz.

Feltételnűl kóstolgasd, hogy azért elég édes íz kerüljön bele.

A juharszirup nagyon finom ízt fog adni a vanília fagyinak. A xilit sok kalórát fog helyetesíteni és az íze is nagyon kellemes. Ha ki hagyod a sűrített tejet akkor viszont van egy turmixolós eljárrás amivel segíthetsz a krémesítésben, igaz így nem lesz olyan selymes de így is nagyon finom lesz.

A másik tapasztalatom az, hogy ha folyékony vaníliát tesszel bele akkor is több cukor kell mivel egy kicsit kesernyésé teszi a fagyit (gondolom az adalékok miatt is) és így ismételten több cukor kerűl bele vagy nem lesz elég édes. Talán vanília cukor segíthet (csak egy zacskó) és ha van lehetőséged rá akkor egy kevés igazi valília is mehet bele.

1 zacskó vaníliás cukor
1/2 kk vaníliás aroma
1-2 csipet vanília
1/3 mk só (a só kihozza az édes ízeket:)
Krémesítés:
Fagyaszd le a fagyit de ne várd meg, hogy teljesen lefagyon. Lehessen még vágni!
Ved ki és darabold fel apró kockákra és turmixold le (ha van botmixered azzal még jobb mert így a tálból sem kell kivenni. Jól összedolkozod így persze megint krémes lesz. Majd vissza a mélyhűtöbe. Megint fagyasztod de nem teljesen, így még vágni is tudod. Megint feldarabolod, és botmixerrel jól össze dolgozod. Ezután már hagyhatod is a hűtőben.

Remélem valamelyest tudtam új ötletekkel szolgálni. És így biztosan kevesebb cukor lesz benne a minőség megőrzésével:)) Még egyszer nagyon szépen köszönöm kedves hozzászólásodat, és további szép napot kívánok Neked és kedves Családodnak:)
Üdv,
RAW

szali
szali k, 2012-07-03 11:13

Ó kedves vagy Raw, nagyon szépen köszönöm, xilitem van itthon, de juhar szirupot felhajtok, nagyon jó ötlet, és jó a recept is, mindenképp kipróbálom, szerinted betehetném a fagyi gépbe a botmixer helyett? Hálásan köszönöm :-) üdv: Szali

Kristina
RAW / Kristina k, 2012-07-03 12:48

Nagyon szívesen kedves Szali, ha gond a juharszirup vagy éppen szereted a mézet azzal is ellehet készíteni. 1-kanál méz nagyon finom ízt fog kölcsönözni de nem fogja ragacsossá se tenni.
Igen, ha van géped inkább azzal csináld mivel gyorsabb és egyszerűbb:). Van egy másik trükk is amivel (szerintem) még finomabb lehet. A tejszín megadott mennyiségének csak a felét verd fel, és a többi tejszínt tedd a tej-tojássárga keverékhez. Plussz adni kell hozzá még legalább 2db tojássárgáját.
Ha jól emlékszem pont ma fog megjelenni a madártejes vanília fagyim ahol a tojás fehérjéből is használok, az a fagyi nem tartalmaz sűrítette tejet és a madártejhab a gombócok belsejében egyáltalán nem cukrozott. A kicsi lányomnak az a kedvenc vanília fagyi változata:)
További szép napot kedves Szali!
Üdv,
RAW

kiskoki
kiskoki k, 2012-06-26 21:57

Kedves RAW!
Ez baromi finom. Nálunk ipari mennyiségben fogy a fagylalt, ugyhogy idén először szántam rá magam, hogy házilag is elkészítsem. Meglepett, hogy házilag is lehet Carte D'or minőségű fagylaltot készíteni. Jelenleg csoki és vanília fagyi csücsül a mélyhűtőben és várja, hogy megfagyhasson. Lehet hogy nem lesz szerencséje, mert a család már betolta a legalább a felét félig fagyott állapotban. Ja, és a legjobb az a receptedben, hogy nem kell hozzá sem fagylaltgép, sem óránkét átkevereni. Köszi az egész család nevében!
Kiskoki

Kristina
RAW / Kristina k, 2012-06-26 22:37

Kedves Kiskoki!
Nagyon szépen köszönöm a fantasztikus visszajelzést. Annak meg méginkább örülök, hogy ennyire ízlik:)) Bizony nagyon igazad van amit a Carte D'or írtál ;)
Tökéletesen megértelek én is ezért kezdtem el fagyit csinálni, a gyerekek és a férjem litterszámra eszik a fagyit. További szép napot, és kellemes fagylatozást kívánok Neked és Kedves Családodnak.
Üdv,
RAW

szilvi49
szilvi49 k, 2012-05-15 11:43

Lenne pár kérdésem, hogy ha fagyigépbe rakom a masszát, az ront rajta? Miért nem szabad felforralni? volt már pár fagyi, amit kipróbáltam otthon, de elment tőle a kedvem, mert a tejszínhab evés közben felragadt a szájpadlásunkra, és ott volt a zsírtömeg, és nagyon elment a kedvem a házi fagyitól. Ha felverem a tejszínhabot, és úgy adom hozzá, akkor ez nem fog megtörténni? Én csináltam az előző verziónál hozzá karamellszósz, rácsorgattam, és attól isteni lett, érdemes kipróbálni, http://www.nosalty.hu/recept/karamellszosz csak az a fránya tejszínhab...

Kristina
RAW / Kristina k, 2012-05-15 13:57

Kedves Szilvi49!
Nem hiszem, hogy ront rajta. Az én kóstolóim szerint ez a fagyi finomabb volt fagyi gép nélkül.
De a helyedben fagyigéppel is kipróbálnám. Ha a forrásban lévő tejszínhez/tejhez öntöd a tojást akkor kicsapódik, lehet úgy is csinálni, hogy felforralod lehűtöd egy kicsit és úgy rakod bele. De nekem amikor finomra sikerült fagyigép nélkül akkor úgy csináltam ahogy a receptben leírtam.
Igaz egyszer nekem is ilyen lett felragadt a szájpadlásomra, és az volt a legfurcsább hogy senkinek nem tünt fel csak nekem. Ezért is örülök annak, hogy megemlítetted. Szerintem sokkal finomabb tejmentes fagyik is vannak amik nem zsírosak igaz ez is ízlések kérdése. Köszönöm az öteletet a karamelszósszal kapcsolatban:) talán ha a tejszínhab helyet csak tejszínt használsz és a sűrített tejet, és fagyigépben készíted el...
Szép napot
Üdv,
RAW

szilvi49
szilvi49 k, 2012-05-15 18:00

Kedves Krisztina, köszönöm, hogy írtál. Hulala tejszínnel készítettem, mikor felragadt a szájpadlásra. és te mit csináltál másként mikor nem ragadt fel, és mikor felragadt? mert nem tudom mit rontok el :S túlfőzöm? másik tejszín kellene? nem jól hűtöm le? köszönöm előre is. szép napot, szilvi

Kristina
RAW / Kristina k, 2012-05-15 18:25

Kedves Szilvi!
Igazán örülök, hogy ezt itt és így megtudjuk beszélni és a többiek is eltudják olvasni mivel én is nagyon aggódtam a tapadós fagyi miatt. Amikor nem ragadt akkor nagyon meleg volt a krém és a tojás elkezdett szálkásodni benne, nem volt vészes így tovább főztem alacsony hőmérsékleten. És egy botturmixal jól összedolgoztam mielött belekervertem a tejszínt. Próbáld meg mert szerintem ez segített. Én sima állati eredetű tejszínt használtam. Szerintem vigyázzni kell a cukor mennyiségével is ha sok a cukor a tejszínben plussz még rájön a sűrített tej... A fagyasztás útán néha leülepszik a ragacsos része a krémnek az aljára lehet úgy is csinálni, hogy jól összedolgozzuk turmixgépben vagy csak kóstold meg a tetejét először és így összetudod hasonlítani őket.
Éppen ma reggel készítettem vanília fagyit (tejmenteset) nagyon finom lett majd fel is rakom a receptjét ha érdekel. Lehet Neked is jobban ízlenek a könnyebb állagúak. Még egyszer köszönöm a hozzászólásodat nagyon örültem a kérdéseidnek.
További szép napot:)
Raw/Krisztina

Bia
Bogi :o) / Bia sze, 2012-05-02 16:59

Kedves Kristina!
Mindig nagyon örülök a fagyi recepteknek mert nálunk fagyiból sosem elég.
A házilag készített finomabb is ,tudjuk mi van benne no meg olcsóbb is.
Nagyon köszi,ki lesz próbálva.
puszi. Bogi

Kristina
RAW / Kristina sze, 2012-05-02 19:14

Drága Bogi!
Nagyon szépen köszönöm remélem ízleni fog és a gyerekek is szeretni fogják. Igen igazad van én is jobban szeretem mert tudom, hogy mi van benne:) Ennek a fagyinak az íze hasonlít a drága különleges fagyikéhoz amit a polcokon megtalálsz, igaz borsos áron (még nálunk is). Van egy szuper receptem amit hamarosan majd felteszek annak biztosan nagy sikere lesz majd a gyerekek körében. További szép napot:)
Puszi, Krisztina

Kristina
RAW / Kristina sze, 2012-05-02 15:32

Szervusztok!
Néhány tanács a fagyi elkészítéséhez:én 1-tubus édes sűrített tejet tettem bele. Azért írtam 1/2-1et mert lehetnek olyanok akik nem szeretik vagy nem akatnak annyira édeset enni. Tanácsolnám, hogy semmiképpen nehagyjuk ki a receptből, ettől lesz selymes és extra krémes.
A tejszínhabot én jó alaposan felvertem de nem tettem bele külön cukrot nem volt rá szükség.

Amikor elkevered a habot a krémmel lehet úgy is csinálni, hogy kihagysz egy-két pohárnyi habot dolgozd össze a többit a krémmel és csak azutána ted bele a félre tett tejszínt. És most jön a trük(k?) óvatosan körkörösen keverd bele de ne teljesen, szép márványos csíkokat fogsz kapni:)

Ezt az adagot el is lehet osztani több felé, az eggyikbe vaníliát tehetsz a másikba csokit vagy éppen gyümölcsöt. Ez az alap nagyon sokféle fagyi elkészítésére alkalmas.

És még valami ami nagyon fontos lehet! Mivel én csak a maradékot raktam a hűtőbe így kevesebb is volt mint az a mennyiség amit a receptemben megadtam. Ha nagyobb mennységet pakolunk egymásra lehet az eredmény nem lesz ugyan olyan.
Azt tanácsolnám, hogy kisebb dobozokban elosztva fagyasszuk. Én egy plasztik tálban felejtettem a fagyasztóban kb az 1/4 a krémnek.
Kellemes fagyi készítést, és szép napot mindenkinek!
RAW

Bató Edit
Bató Edit sze, 2012-05-02 09:17

Kedves RAW!
Engem is csak a fagyigép hiánya tartott vissza, de a recepted alapján el fogom készíteni a fagyit.
Köszönettel, Edit

Kristina
RAW / Kristina sze, 2012-05-02 12:53

Kedves Edit!
Nagyon szépen köszönöm:) sok sikert és örömöt kívánok a fagyi készítése mellé.
Békés szép napot!
RAW

Chocaholic
Chococat / Chocaholic k, 2012-05-01 19:58

Szia!
Eddig csak a fagyigep hianya tartott vissza, de most mar semmi sem allhat az utamba :) Nagyon guszta ez is, meg a csokis is!
Amugy nagyon tetszenek a receptjeid, most mentettem vagy 5-ot egybol :)
Udv: Chococat

Kristina
RAW / Kristina k, 2012-05-01 20:53

Szia kedves Chococat!
Nagyon szépen köszönöm. Én sem gondoltam volna, hogy ilyen csodás gombócokat lehet itthon csinálni:)
Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim meg annak is, hogy megosztottad a véleményed velem hálás vagyok érte. Jó tudni, ha valakinek örömet tudok szerezni az ételeimmel:)
További szép napot.
Üdv.
RAW

448