Ízes bukta recept

Kalória?
Ízes bukta
Ízes bukta
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már jó néhány hete ott motoszkált bennem a buktakészítés gondolata. Nagyon-nagyon régen nem ettem, utoljára a nagymamámnál,  talán tíz évvel ezelőtt.
A tésztája szinte megegyezik az aranygaluskáéval és a bukták gyártása sem egy bonyolult művelet.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A kenéshez

  • 40 g vaj (olvasztott)

A tálaláshoz

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Lekváros bukta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk: 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk 1 ek cukrot.
  2. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sikért, hozzáadjuk a csipet sót és a maradék cukrot.
  3. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék tejet és a két tojássárgáját. A hozzávalókat két kezünkkel alaposan összedolgozzuk.
  4. Hozzáöntjük az olvasztott vajat és addig gyúrjuk, míg teljesen felveszi a tészta, és az eredmény egy selymes tapintású tésztabuci nem lesz. Liszttel meghintjük, letakarjuk és meleg helyen 1-1,5 órán át kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, majd kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Törekedjünk a minél szabályosabb téglalap elérésére, így könnyebb lesz a dolgunk.
  6. A kinyújtott tésztát 8-10 centis négyszögekre vágjuk, mindegyik közepébe teszünk egy csík lekvárt, egyesével feltekerjük, és sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire helyezzük, szorosan egymás mellé. Tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és meleg helyre tesszük, fél órán át kelesztjük.
  7. A megkelt buktákat 180-190 fokra előmelegített sütőbe dugjuk (alul-felül álláson sütjük), kb. 20-25 perc alatt szép aranszínűek lesznek.
  8. Porcukorral meghintve tálaljuk. (24 db bukta lett belőle.)
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 91 068
elküldve: 21
receptkönyben: 1 230
elkészítve: 51/73
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (35)

Kodia1
Kodia1 p, 2015-01-02 08:39

A bukták nagyon finomak lettek. A tésztájával könnyű volt bánni, jól kidolgozható volt, sütés után sokáig puha maradt. 18 darab jött ki belőle, legközelebb duplázok :-)

Mazsola és Tádé
Mazsola és Tádé sze, 2014-01-29 16:11

Tegnapelőtt készítettem el, még ma is jó állagú volt a tésztája, tegnap szuper puha, amelyik nap pedig sütöttem, akkor istennek minősíteném a tésztáját. Már másodszor készítettem buktát ezen recept szerint, és mindenkor nagyon elégedett voltam vele. Szerintem tökéletes. Köszi.

tuba
Tuba / tuba p, 2013-12-13 12:50

Szia! Szuper jó a recept, én robotgéppel készítettem a tésztát, anyum féle házi baracklekvárral töltöttem meg, aranyra sütöttem, elképzelni sem tudnék jobbat!!!! Olcsó is, kiadós is, elég is...mi kell még.... :) Köszönöm!

dancika17
dancika17 szo, 2013-09-28 14:47

Szia!
Köszi a receptet! Nagyon jól sikerült, mondhatni tökéletesen, uhhó a párom meg is tiltotta hogy más nőknek süssek :)
Üdv:
Dani

Cczska
Cczska cs, 2013-05-30 21:39

Juuuuj:) Nagyon nagyon tökéletes a recept! Puha és könnyű a tésztája! Az összes,nagyon kritikusnak ízlett :) köszi a feltöltését !!! Évi

otromba
otromba k, 2013-03-19 09:34

Kedves Petra!A leírásban úgy van,hogy "előmelegített tepsi"!Szerintem sütő akart lenni,amit azért jó volna javítani!
-A másik észrevételem a sütőpapír használatáról:Előmelegítés és grill funkció esetén ne helyezzen sütőpapírt a sütőbe!
-Én is hasonlóan szoktam készíteni az ízes buktát,ami nagyon finom!
-Köszi a receptet!
Derűs szép napokat kívánok!

petra
Petra / petra k, 2013-03-19 10:11

Kedves "Otromba",
Köszönöm az észrevételeket, az előmelegített tepsi nyilván elírás volt:-), javítottam is!
Üdv,
Petra

EdesMindegy
EdesMindegy v, 2013-02-10 17:23

Kedves Petra!
Ma elkészítettem a receptedet, másfélszeres adaggal. Nagyon finom lett.
Kevés volt a lekvár ezért porcukorral elkevert fahéjjal szórtam meg a maradék kis négyzeteket és így csavartam fel. Bátran ajánlom másoknak is, finom! :)

Köszönöm szépen a receptet, üdvözlettel: EdesMindegy

mangalica
minichef / mangalica k, 2012-08-07 14:03

Kedves Petra:)
Én is elkészítettem ezt a buktát. Elkövettem egy nagy hibát... Ne felejtsétek el lekenni olvasztott vajjal a sütés előtt! Még így is finom lett, de a tetejük nem lett az az igazán pihe-puha. Nem egy pepecselős recept (leszámítva amíg téglalapokra vágod, megkened, összehajtogatod a kész tésztát). Köszi!

nagy marika
nagy marika v, 2012-06-17 01:40

A TEGNAP MEG SUTOTTEM ,2 VAN MEG BELOLLE NAGYON JO A RECEPT , FINOM PUHA LETT.EGY KICSIT VALLTOZTATTAM RAJTA HOZZA ADTAM EGY KANAL VANILIAS CUKROT ES BELE RESZELTEM EGY CITROM HAJAT, EZ ELETEM ELSO LEKVAROS BUKTAJA, NAGYON JOL SIKERULT ,MERT NAGYON JO A RECEPT.

KOSZONOM SZEPEN!

mokaficek
mokaficek p, 2012-03-09 10:56

Tegnap megsütöttem,de dupla mennyiségből.Nagyon puha és isteni finom volt!Ma újabb adag vár rám!

zso79
zso79 h, 2011-09-12 12:55

Megsütöttem, 17 db jött ki belőle.
Nagyon tuti recept!!!!
Köszönet érte!!! :)

tommy88888
tommy88888 k, 2012-02-14 17:33

Én mindent másfélszeresen raktam bele, és így lett az átlagos "gáztepsi" tele! Nagyon finom lett!!!!!!

petra
Petra / petra cs, 2011-01-27 08:19

nem hajtottam be a végeket, mert szorosan egymás mellett sültek a tepsiben

BrigiKE25
BrigiKE25 / BrigiKE25 sze, 2011-01-26 23:27

Igen, azt láttam, de nem kell behajtani a végeket, vagy valami hasonló? Egyébként köszönöm a gyors választ!

petra
Petra / petra szo, 2011-01-22 20:40

szia Brigike25,
az elkészítés 6. pontjában találod, hogyan kell tölteni, hajtogatni a tésztát
üdv,
petra

BrigiKE25
BrigiKE25 / BrigiKE25 szo, 2011-01-22 18:50

A vélemények és a hozzávalók alapján erre a receptre esett a választásom. Már csak annyi a problémám, hogy milyen technikával kell buktaformát összehozni? Nagyon hálás lennék annak, aki a segítségemre lenne! Előre is köszönet!

Erzsómama
Erzsómama cs, 2011-01-20 10:38

Szia!
Ma megsütöttem :) nagyon finom lett. nekem is 18 db isteni buktám van, de nem sokáig:)
legközelebb dupla adagot kell készitenem!
Nagyon jóóóó a recept, könnyű a tészta. Köszönet a receptért!!! :):):)
További szép buktás napot!!!!!!

TunyaCsáp
Bloemcake / TunyaCsáp cs, 2010-11-18 20:14

Munkahelyemen kinéztem a receptet, a hozzávalói alapján esett rá a választásom. Isteni finom, és nagyon puha lett. Nekem van dagasztógépem, beledobáltam a hozzávalókat és 5 perc alatt hólyagosra gyúrta. Aztán betettem a sütőbe 30fokra, így csak 45 percet kelesztettem. Annyi, hogy nekem csak 18 darab jött ki, mondjuk ez köszönhető a tré nyújtási technikámnak is.
Legközelebb dupla adagból fogom csinálni, hogy jó nagy bukták legyenek belőle. Ezer köszönet érte!

bAbszalma
bAbszalma / bAbszalma sze, 2010-09-15 07:21

Irtó finom lett, a pasim teljesen odavolt! Amikor kiöntöttem a kelesztőtálból a tésztát, az volt ám a katartikus élmény! Jól lehetett dolgozni vele, és a végeredmény is tökéletes lett. (a maradékot most reggelizem)! Köszönet érte

izo
Bloemcake / izo sze, 2010-05-19 17:35

Kata86 2009-12-28 14:38Kedves Petra!
Mi az a sikér?

Amikor finom a bukta. :)

petra
Petra / petra sze, 2009-12-30 13:52

Kedves Kata,
itt találsz egy rövid leírást róla:
http://www.gork.hu/Kenyersutes/K_lisztek.htm#Mi_a_sikér
üdv

tucsike
tucsike k, 2009-09-22 13:30

Megsütöttem, szilvalekvárral töltöttem meg. Nagyon finom, puha, csak a sót felejtettem ki a tésztájából. Köszönöm a receptet, máskor is meg fogom sütni.

Legfrissebb cikkek

Hús és fröcsögő szaft - ahogy még nem faltad!
Hús és fröcsögő szaft - ahogy még nem faltad!
A vegák most jobb, ha befogják a fülüket, mert csupa nagybetűvel ki kell jelentünk, hogy nincs jobb dolog a húsnál! Szendvicsben és tocsogó szafttal pedig maga a mennyország!
Linzerkarikák húsvéti kiadásban
Linzerkarikák húsvéti kiadásban
Miért nincs igazi húsvéti édesség, amit csak ilyenkor készítünk? Én kreáltam egyet, ami ízig-vérig tavaszi, és egyben tökéletes vendégváró is.
774