Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ír szódás kenyér

Ír szódás kenyér
Ír szódás kenyér
60 perc / előkészület: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Március 17-e Szt. Patrik napja, az írek világszerte megült nemzeti ünnepe. Szt. Patrik 387 körül született Britanniában és 461. március 17-én halálozott el. 16 éves korában ír kalózok elrabolták és hazájukba hurcolták, ahol hat éven keresztül rabszolgaként pásztorkodott. Később a keresztény egyház tagja lett, s immár püspökként tért vissza az ír szigetre, ahol a lakosságot sikerült katolikus hitre térítenie, s az ír egyházszervezet kiépítése is hozzá kapcsolódik. Több latin nyelvű vallásos elmélkedés szerzője. Írország mellett a bányászok, kovácsok, borbélyok és kádárok védőszentje is.
Szt. Patrik napját a világ számos pontjára szakadt ír népesség az otthoniakhoz hasonló lelkesedéssel ünnepli. Március 17-én a zöld ruha viselete szinte kötelező, Chicago-ban pedig zöldre szokták festeni a folyót. Az ír szigeten (Észak-Írországot is beleértve) munkaszüneti nap, de az egész Egyesült Királyság kiveszi a részét a buliból. (Most vasárnap nekem is volt szerencsém látni a hatalmas, sörrel és nemzeti lobogókkal felszerelkezett tömeget a londoni Trafalgar Square-en.)
Ha már a walesi Szt. Dávid napról is megemlékeztem a konyhában, az írek sem maradhattak ki. A szódás kenyér receptje is a BBC Food-ról származik. Kívül igazán ropogós, belül puha pékárúról van szó, kicsit édeskés beütéssel, ezért lekvárral is finom.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A joghurt miatt kicsit nyersnek tűnhet a tészta, de nem az. Aki lazítani szeretne a tömörségen, tehet bele nyugodtan sütőport is, azzal is láttam recepteket. Én napraforgómaggal dúsítottam, ez az eredetiben nem szerepel. Legközelebb dióval próbálom ki.

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes

egyéb elnevezések

szódabikarbónás kenyér, ír kenyér, szódás kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával, illetve hozzáadjuk a cukrot és a sót.
  2. Fakanál segítségével nagyjából belekeverjük a joghurtot, majd a kezünkkel dolgozzuk teljesen össze a tésztát.
  3. Fél percig dagasztjuk, és kerek veknit formálunk belőle, tetejét kereszt alakban bevágjuk, és olívaolajjal kikent sütőlapra helyezzük.
  4. 12 percig sütjük 230 fokon, majd 200 fokra kapcsolunk és további 30-40 percig sütjük a kenyeret, illetve míg megkopogtatva tompa hangot ad. (Ha nagyon égne a teteje, sütőpapírral letakarhatjuk.)
  5. Langyosan a legfinomabb, vajjal megkenve. Hivatalosan rebarbaradzsem is dukál hozzá.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 46 246
elküldve: 9
receptkönyvben: 578
elkészítve: 21/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Edit64
Edit64 Fri, 2014-10-24 18:48

Most néztem, hogy milyen régen sütöttem az első kenyeremet. Ma nagyon rossz idő van. Esik az eső, fúj a szél. A kenyért elfogyott itthon. Kedvem se volt boltba menni. S eszembe jutott a kenyér recepted. Kb. 1,5 óra múlva már ettem is belőle. Köszönöm még mindig finom. Most csak fokhagyma volt itthon. Mikor elkészültem a cipókkal, a fokhagymát megpucoltam, s vékony csíkokra vágtam. Az elkészült cipóba dugdostam a fokhagymát. Majd megsütöttem. Nagyon finom lett. Köszönet érte.

xenosz2
xenosz2 Mon, 2012-09-03 11:20

Tényleg egyszerű,viszont számomra nagyon szódabikarbónás lett az íze. A púpozott teáskanálnyi mennyiség nagyon sok.. Mivel viszonylag tömör a végeredmény szerintem talán felesleges is annyi. Most készítek egy másik receptet szintén a NOSALTY ról ott pld 2 gramm szódabikarbónát ír egy hasonló kenyérhez.

Fancs
Tdory / Fancs Sat, 2012-04-14 21:49

Nagyon finom !!! :) Most már szinte 2-3szor sütünk a héten mert sokkal finomabb mint a bolti . Annyit változtattam hogy a liszthez rozs lisztet is adok és mindig fűszerezem valamivel ( medvehagymás, kakukkfüves -fokhagymás stb )A tetejét tejjel kenem meg és magokat szórok rá :)
Nagyon szeretjük !!! Köszi a receptet

Edit64
Edit64 Sat, 2012-04-14 18:10

Hello!
Megsütöttem az első kenyeremet Én is. Tuningoltam a receptedet kicsit. Napraforgómag, tökmag, lenmag került a receptbe. Meg olvastam más bejegyzésben a fokhagymát, nosza... tettem bele. A liszt keverék a következő volt: 80 %-ban teljeskiőrlésű rozs, 20%-ban fehér liszt. Nagyon finom lett. Köszönöm::)))

gyoparka
gyoparka Tue, 2012-02-07 17:29

A candida-diétám alatt többszőr is elkészítettm és nagyon ízlett. Köszönöm a receptet!

garryy
garryy Mon, 2011-03-14 23:27

Szia(sztok)!

Ma én is elkészítettem életem első, de nem utolsó kenyerét. A Te recepted választottam, de egy kicsit megheckeltem utólagos engedelmeddel. Sikerült beleejtenem némi durvára vágott fokhagymát (5 gerezd) és kb. 10 dkg pirított bacont, valamint 280g joghurtból és 140g vizzel csináltam. Nagyon finom lett és tényleg hamar elkészül. Ja, és egyből duplát csináltam. Szóval fél kilót. Csináltam fotót is. Köszi a segítséget! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-10-19 09:15

Szia Durcsó! Igen, rájöhettem volna, ha kicsit figyelmesebben olvasom az ajánlat részt.
Megsütöttem tegnap este, és nagyon finom volt! A vendégeinknek is nagyon ízlett, elkérték a receptjét :-) Köszönöm! Üdv, Eszter

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2010-10-19 11:38

Szia Eszter, nagyon szívesen, örülök nagyon, hogy jól sikerült! :) Üdv, Durcsó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-10-18 14:03

Az "Üdv, Eszter" lemaradt :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-10-18 14:02

Szia!
Milyen sűrűségű a végeredmény? Tömör vagy lyukacsos? Zöldfülű vagyok még, nem tudom, hogy ennyi liszt/szódabikarbóna/joghurt hogy viszonyul egymáshoz. Ma lenne a nagy nap... :)

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-10-18 15:26

Kedves Eszter, a végeredmény nagyon is tömör. A pékségben kapható kenyerek közül az ilyen nagyon barna, rozsos kenyerek állagához tudnám hasonlítani. Legalábbis az enyém olyan lett :) Sok sikert neked! Üdv, Durcsó

vargamóni
Vargamóni / vargamóni Mon, 2010-09-06 19:41

Szia Durcsó!

Bár már régóta főzőcskézek, kenyeret valahogy eddig nem mertem készíteni. Ma győzött a kíváncsiság, és megsütöttem. Nagyon kis helyes, és finom is lett, alig vártam, hogy kicsit hűljön, már tömtem is magamba. Én teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel csináltam, kicsit ragacsos volt ugyan, de működik! Az élesztőmentes diétán tengődő barátnőmnek is viszek belőle.

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-09-06 19:43

Szia, Móni, jól esik, hogy pont ezt választottad első kenyérnek :) Annak meg még jobban örülök, hogy ízlett! A barátnődnek is jó étvágyat hozzá! Üdv, Durcsó

Zit
Zit / Zit Thu, 2010-06-03 19:36

Nahát! Ezt a kenyeret az én sokat emlegetett Bori barátnémnél láttam először, Ő sütött ilyet. :-)

Zit
Zit / Zit Fri, 2010-06-04 09:53

Tényleg vicces. :-) Éljenek a Borik! (Nagymamám is az volt...)

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2010-06-03 09:38

Követtem a receptet, de biztos anélkül is nagyszerű, csak nem egészen ilyen.

287
finomliszt 25 dkg
0.5 tk
szódabikarbóna 1 tk
barna cukor 2 teáskanál
joghurt 225 ml
fenyőmag 1 ek