Igazi citromtorta recept

1 adag
434
kcal
Igazi citromtorta
Igazi citromtorta
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez aztán ízbomba a javából! Csak annak ajánlom, aki nagyon szereti a citrom savanyú ízét!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A citromos krémhez

A habhoz

ajánlat

Egy délutáni vagy ebéd utáni kávé kíséretében ideális.
Porcukorral meg lehet hinteni a tetejét, mi nem szoktuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

citromos-habos sütemény, tojáshabos citromtorta, omlós citromtorta tojáshabbal, igazi citromkrémes torta
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta elkészítése:


  1. A tojássárgáját a cukorral jól keverjük ki, majd a vízzel lazítsuk.
  2. A vajat szeleteljük fel, és mikróban a legkisebb fokozaton, letakarva egy kicsit melengessük meg. Egy másik edényben mixerrel keverjük össze a lisztet a kissé meglangyosított, felaprózott vajjal. Amikor ez homogén, beleöntjük a tojássárgás masszát, és mixerrel tovább elkeverjük.
  3. Amikor minden jól elkeveredett, a tésztát tegyük egy kissé meglisztezett deszkára. Formáljunk belőle gömböt, majd sodrófával nyújtsuk kör alakúra, kb. 27 cm átmérőjűre.
  4. Előveszünk egy kb. 25 cm-es gyümölcstorta formát. Jól kivajazzuk. Belenyomkodjuk egyenletesen a tésztát, és a szélénél a forma tetejéig felhajtjuk, és vízszintes falához nyomkodjuk hozzá. Ne legyen lyukas, különben kifolyik rajta a krém! Sütőpapírt teszünk rá, és arra ráöntjük a szárazbabot. (Ezt nem szabad kihagyni, mert különben a tészta megdagad, és nem tudjuk rátenni a krémet.)
  5. 180 fokon (th:6-7), kb. 20-25 percig sütjük.
  6. Majd kivesszük, levesszük a babot (amit elteszünk egy következő alkalomra), levesszük a papírt is.

Citromkrém elkészítése:


  1. A citromhéj reszeléket, a citrom levét, a 3 egész tojást és a cukrot egy lábosba tesszük, és elkeverjük.
  2. Elkezdjük melegíteni lassú tűzön, lassú kavargatás közben, és rögtön az elején hozzáadjuk a keményítőt. Addig hevítjük, amíg be nem sűrűsödik. (A pudingnál kissé hígabb keveréket kapunk. Ez így van rendjén, hiszen igazán elkészülés után, kihűlve fog tartani. Csalóka lehet a keményítő, van, hogy csak 10 perc után kezd sűríteni hirtelenjében. Amint besűrűsödött, kész is. Zárjuk el a tüzet.)

Habhoz az összetevőket habverővel verjük fel jó keményre.
 

Torta összeállítása:

  1. Az elősütött tésztára rátesszük az elkészített citromkrémet, arra rá a habot, és újra betesszük a sütőbe.
  2. 120-150 fokon sütjük még 15 percig, amíg a hab meg nem pirul egy kicsit. Kihűlés után fogyasztható.

statisztika

beküldve:
nézettség: 46 695
elküldve: 4
receptkönyben: 316
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

lolo

Mióta szakács: 2009.09.27.
6 recept

Hozzászólások (4)

laraed
laraedv, 2010-12-12 22:04

Kedves Lolo ! Nagyon tetszik a sütid. Meg fogom csinálni! Az lenne a kérdésem , hogy a habba a sütőport mért kell beletenni?? még sosem halottam róla. Magasabb lesz tőle a hab ,vagy valami más feladata van:)))))Üdv Edit

lolo
lolok, 2012-01-03 20:40

Kedves Kérdezők! Ezer bocs, hogy csak most válaszolok. 1. A tésztába nem kell a sütőpor, hiszen az nyomatott morzsás tészta jellegű (pont, hogy nem kell feljönnie!!!), 2. Igen jól olvassátok, a habba kell! Javítja az állagát!
Remélem mindenkinek sikerült és ízlett!

bernath52
bernath52v, 2011-02-06 16:21

Azt gondolom, hogy a sütőpor a tésztához kell !
Üdv. MorZsóka ( Hol van Lolo ? )

Storno
Stornoh, 2010-10-25 11:35

Kedves lolo...összefutott a nyál a számban :)megy a receptkönyvembe!

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Halloween éjjelén az amerikai gyerekek ajándékzsákmányolásra indulnak, ám sokan közülük nem tudják elfogadni az édességeket. Egy kampány azonban most rájuk is gondolt.
Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
434