Igazi citromtorta recept

1 adag
434
kcal
Igazi citromtorta
Igazi citromtorta
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez aztán ízbomba a javából! Csak annak ajánlom, aki nagyon szereti a citrom savanyú ízét!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A citromos krémhez

A habhoz

ajánlat

Egy délutáni vagy ebéd utáni kávé kíséretében ideális.
Porcukorral meg lehet hinteni a tetejét, mi nem szoktuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos-habos sütemény, tojáshabos citromtorta, omlós citromtorta tojáshabbal, igazi citromkrémes torta
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta elkészítése:


  1. A tojássárgáját a cukorral jól keverjük ki, majd a vízzel lazítsuk.
  2. A vajat szeleteljük fel, és mikróban a legkisebb fokozaton, letakarva egy kicsit melengessük meg. Egy másik edényben mixerrel keverjük össze a lisztet a kissé meglangyosított, felaprózott vajjal. Amikor ez homogén, beleöntjük a tojássárgás masszát, és mixerrel tovább elkeverjük.
  3. Amikor minden jól elkeveredett, a tésztát tegyük egy kissé meglisztezett deszkára. Formáljunk belőle gömböt, majd sodrófával nyújtsuk kör alakúra, kb. 27 cm átmérőjűre.
  4. Előveszünk egy kb. 25 cm-es gyümölcstorta formát. Jól kivajazzuk. Belenyomkodjuk egyenletesen a tésztát, és a szélénél a forma tetejéig felhajtjuk, és vízszintes falához nyomkodjuk hozzá. Ne legyen lyukas, különben kifolyik rajta a krém! Sütőpapírt teszünk rá, és arra ráöntjük a szárazbabot. (Ezt nem szabad kihagyni, mert különben a tészta megdagad, és nem tudjuk rátenni a krémet.)
  5. 180 fokon (th:6-7), kb. 20-25 percig sütjük.
  6. Majd kivesszük, levesszük a babot (amit elteszünk egy következő alkalomra), levesszük a papírt is.

Citromkrém elkészítése:


  1. A citromhéj reszeléket, a citrom levét, a 3 egész tojást és a cukrot egy lábosba tesszük, és elkeverjük.
  2. Elkezdjük melegíteni lassú tűzön, lassú kavargatás közben, és rögtön az elején hozzáadjuk a keményítőt. Addig hevítjük, amíg be nem sűrűsödik. (A pudingnál kissé hígabb keveréket kapunk. Ez így van rendjén, hiszen igazán elkészülés után, kihűlve fog tartani. Csalóka lehet a keményítő, van, hogy csak 10 perc után kezd sűríteni hirtelenjében. Amint besűrűsödött, kész is. Zárjuk el a tüzet.)

Habhoz az összetevőket habverővel verjük fel jó keményre.
 

Torta összeállítása:

  1. Az elősütött tésztára rátesszük az elkészített citromkrémet, arra rá a habot, és újra betesszük a sütőbe.
  2. 120-150 fokon sütjük még 15 percig, amíg a hab meg nem pirul egy kicsit. Kihűlés után fogyasztható.

statisztika

beküldve:
nézettség: 46 613
elküldve: 4
receptkönyben: 312
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

lolo

Mióta szakács: 2009.09.27.
6 recept

Hozzászólások (4)

laraed
laraedv, 2010-12-12 22:04

Kedves Lolo ! Nagyon tetszik a sütid. Meg fogom csinálni! Az lenne a kérdésem , hogy a habba a sütőport mért kell beletenni?? még sosem halottam róla. Magasabb lesz tőle a hab ,vagy valami más feladata van:)))))Üdv Edit

lolo
lolok, 2012-01-03 20:40

Kedves Kérdezők! Ezer bocs, hogy csak most válaszolok. 1. A tésztába nem kell a sütőpor, hiszen az nyomatott morzsás tészta jellegű (pont, hogy nem kell feljönnie!!!), 2. Igen jól olvassátok, a habba kell! Javítja az állagát!
Remélem mindenkinek sikerült és ízlett!

bernath52
bernath52v, 2011-02-06 16:21

Azt gondolom, hogy a sütőpor a tésztához kell !
Üdv. MorZsóka ( Hol van Lolo ? )

Storno
Stornoh, 2010-10-25 11:35

Kedves lolo...összefutott a nyál a számban :)megy a receptkönyvembe!

Legfrissebb cikkek

Vidám szendvicskészítés
Vidám szendvicskészítés
Minden étel fontos, mind szól valamiről, legyen szó akár reggeliről, uzsonnáról vagy hideg vacsoráról, érdemes az őszi szendvics-szezont feldobni néhány kreatív ötlettel! (x)
434