Hűtős kovászos pizzatészta recept

Hűtős kovászos pizzatészta
Hűtős kovászos pizzatészta
54 perc / előkészület: 45 perc sütés: 9 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A korábban mutatott, időtakarékos, kiváló végeredményt mondhatni garantáló kenyérreceptem egy másik felhasználási módja. Csodálatosan ropogós szélű, papírvékony tésztájú pizzát lehet vele készíteni, minimális energiabefektetéssel.

hozzávalók / 5 adag

Tészta

Példa szószra

Példa feltétre

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
kategória: pizza
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: főétel
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kovászos pizzatészta, ropogós tésztájú pizza
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Egy kanálnyi hűtős kovászt etessünk meg délelőtt 45-45 gramm vízzel és liszttel.
  2. Ha estére megduplázódott és már kezd összeesni, oldjuk fel a meglangyosított (max. 25 fokos) vízben a sóval együtt. Öntsük az olajat a liszthez, egy habverővel kevergessük addig, míg sehol nem áll már össze csomókban, teljesen eloszlik a lisztben.
  3. Adjuk hozzá a liszteket (természetesen csak fehér lisztből is készíthető, elsősorban 00-s típusú pizzalisztből), spatulával lazán keverjünk mindent össze, míg a liszt átnedvesedik.
  4. Dagasszuk ki a tésztát nagyon alaposan, míg hólyagosodni kezd. Ez géppel úgy 25, kézzel úgy 35 perc lesz.
  5. Helyezzük egy kiolajozott edénybe, lefedve hagyjuk állni 1-2 órát, míg már látszik rajta aktivitás, levegősödik, kel.
  6. Hajtogassuk át egyszer, azaz vizezzük be a kezünket, és nyúljunk be az edény fala mentén a tészta legaljáig. Húzzuk fel a tészta alját, nyújtsuk meg finoman, majd hajtsuk be középre, és enyhén nyomjuk le. Ezt ismételgessük körben haladva, míg vissza nem érünk a kiindulóponthoz. Ekkor ismét olajozzuk ki az edényt, valamint a tészta tetejét is kenjük be vele, és az edény fedelét is belülről. Lefedve tegyük a 9-10 fokos hűtőbe 8-12 órára.
  7. Reggel vegyük elő a tésztát, olajozott deszkán vágjuk annyi darabra, amennyi pizzát szeretnénk. (Papírvékony tésztával kb. 120 g tésztából lesz kb. 28 centis pizza, valamivel vastagabb tésztával, mint a képen, kb. 260 g-ból úgy 35 centis.) Formázzunk belőlük gombócokat, nem túlságosan kinyomva belőlük a levegőt, majd olajozzuk őket körbe, és tegyük vissza az edénybe, azt meg a hűtőbe. (Ha biztosra mennénk, hogy ne ragadjanak össze, tegyünk minden gombócot külön edénybe.)
  8. Este készítsünk elő mindent, amire szükségünk lesz, mielőtt elővennénk a tésztát. Először is tegyünk a sütőbe egy pizzakövet, és melegítsük fel a sütőt 240 fokra. Ez a kő vastagságától függően akár két órát is igényelhet! Fontos, hogy nagyon forró legyen, különben nem lesz ropogós a tészta.
  9. Készítsük el a szószt, vágjuk fel a feltéteket megfelelő méretűre, reszeljük le a sajtot. Vágjunk akkora darab sütőpapírokat, amekkorára ráférnek a pizzák. Gyűrjük őket össze, vizezzük be és simítsuk ki őket. Készítsünk elő egy péklapátot, vagy ennek hiányában egy lapos, perem nélküli tepsit. Olajozzunk le egy nagy vágódeszkát.
  10. Vegyünk elő egy tésztagolyót, kicsit húzogassuk szét kör alakúra, majd helyezzük a deszkára, és egy-egy ponton megfogva rázogassuk meg, mint a kisimítani kívánt ágyneműt, közben óvatosan kifelé húzva. Így egészen vékonyra szét tudjuk húzni anélkül, hogy elszakadna a tészta. (Természetesen hagyhatjuk vastagabbra is, ha úgy szeretjük, de ez esetben számoljunk kicsit több tésztával.)
  11. Óvatosan helyezzük át a tésztát a lapátra terített sütőpapírra. Egy villával szurkáljuk meg, hogy ne emelkedjen meg a közepe sütés közben. Ecsettel, vékonyan kenjük meg a szósszal, tegyünk rá ízlés szerint feltéteket, sajtot. Gyors mozdulattal lökjük át a lapátról a sütőkőre, és süssük pár percig.
  12. Tartsuk szemmel a sütő ablakán keresztül. Ha már nem emelkedik a tészta, és kezd barnulni a széle, forr a tetején a sajt, nyissuk ki a sütőt, és óvatosan emeljük meg a tészta szélét egy spatulával. Ha már szilárd az alja is, és van egy kis színe, készen vagyunk. Nekem ez 9 percet vett igénybe. Ekkor a lapáttal vegyük ki, húzzuk ki alóla a sütőpapírt, és már szeletelhetjük is.

Példa szószra

  1. A szószhoz keverjük össze a hozzávalókat, és a mikróban forraljuk őket gyorsan össze. Hagyjuk kicsit hűlni felhasználás előtt. Készíthetünk nagyobb adagot is, amit aztán adagonként lefagyaszthatunk. Amikor pizzát készítenénk, csak vegyük ki, amikor a tésztagolyókat készítjük, és bőven kiolvad, mire kelleni fog.

Példa feltétre

  1. Mindent vágjunk falatnyi méretűre. A hagymát, ha érzékenyek vagyunk rá, egy órával korábban, felszeletelve lesózhatjuk, majd felhasználás előtt lemoshatjuk, leszáríthatjuk, így kevésbé irritálja a gyomrot. Ha tojást is ütnénk a pizza közepére, érdemes az elején csak a fehérjét rátenni, és a sárgáját csak másfél perccel az előtt, hogy kivennénk a pizzát, így az lágy és folyós marad.
  • sütési hőfok: 240°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35*35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 741
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept
hirdetés

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

835