r
Nosalty Logó

Húsvéti fonott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Húsvéti fonott kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2335 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 14009 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 310 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.5 g

Zsír

  • Összesen
    43.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4473 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    270 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    575 mg
  • Nátrium
    3327 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    415.3 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    72 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    273 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    256 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    203 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 2335 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    345.3 g

Zsír

  • Összesen
    262 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    26838 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    1023 mg
  • Kálcium
    1621 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    691 mg
  • Foszfor
    3452 mg
  • Nátrium
    19963 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2491.5 g
  • Cukor
    198 mg
  • Élelmi rost
    86 mg

VÍZ

  • Összesen
    432.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1638 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    195 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1253 micro
  • Kolin:
    381 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1536 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1220 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    540 micro
Összesen 14009 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    595.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    443 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 310 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kétféle lisztet előmelegített tálba tesszük és jól összekeverjük.
  2. A tejből elveszünk egy fél bögrényit, egy kávéskanál cukrot teszünk bele, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy csipet lisztet szórunk a tetejére.
  3. A lisztet összekeverjük a cukorral, a sóval, beletesszük az olvasztott zsírt (vagy margarint), kevés lisztet szórunk rá, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. A langyos tejjel elkezdjük kidolgozni. (Amikor már látjuk, hogy közepesen lágy a tészta, de még maradt egy kicsi tej, azt megisszuk, de a tésztához már nem adjuk hozzá!)
  4. Elkezdjük a tésztát szépen kidolgozni, 5 dkg margarinnal körbekenjük a tálat, és a tésztát alulról fölfelé húzva elkezdjük a dagasztást, majd amikor a tálról elfogyott a margarin, megint körbekenjük szintén 5 dkg-mal. Ezt harmadszorra is megismételjük, tehát 15 dkg margarint dolgozunk így bele a kalácsba. (Így tehát marad még 5 dkg margarinunk.)
  5. Amikor a tészta szép hólyagos, pici liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  6. Amíg kel, a gyúródeszkát is megmelegítjük, a nyújtófával együtt.
  7. A tésztát kivesszük a tálból és a következőt csinálhatjuk: vagy három darab szép fonott kalácsot készítünk, ami annyit jelent, hogy 3 x 9 rudat sodrunk, majd hármasával megfonjuk. (Akár hosszúkásan, akár koszorúvá formálva lehet készíteni.)
  8. A másik megoldás pedig, hogy a fele tésztából készítünk egy nagy vagy két kisebb kalácsot. A másik fele tésztát pedig kinyújtjuk, a megmaradt margarin felével megkenjük, összehajtogatjuk, majd nyújtjuk, megkenjük a maradék margarinnal és összehajtogatjuk. Addig, míg pihen, elkészítjük a kalácsokat.
  9. A hajtogatott tésztát kinyújtjuk, téglalap alakúra vágjuk, majd lekvárral megtöltjük. Lehet úgy összefogni, mint a túrós batyut, de lehet úgy is, hogy rombuszra fordítjuk a tésztát és a két csücskét összecsippentjük.
  10. 1 egész tojást és 1 sárgáját 1 evőkanál tejjel kikeverünk és ezzel kenjük meg a kalácsokat és a lekváros tésztácskákat. Mint a kelt tésztát, előmelegített sütőbe sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Receptkönyvben: 74
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 21819
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 01.

Ajánló

Ajánlani csak azt tudom, hogy szívvel-lélekkel dolgozzuk ki, és amit én minden kelt tésztánál teszek, a tepsiben van egy kis lábosom (pici!) amit csak erre használok, és sütés előtt beteszem a vízzel teli (kb. 1 dl) edényt a sütőbe, ezáltal magasabb és könnyebb lesz a kelt tészta. Ha kevesebb cukrot teszünk a tésztájába, kenyérnek is megállja a helyét. Sőt, ha a főtt sonkát, vagy csülköt kihűtjük, feldaraboljuk, belegöngyölhetjük a tésztába, és azzal süthetjük meg. Az asztal körül ülve, mikor felvágom, senki nem tud ellenállni a látványnak és a gyönyörű, finom ételnek. Ha édességnek készítem, egy finom aromás tea, vagy kakaó ilik hozzá, ha hússal töltöm, akkor pedig, valamilyen finom rozé bort tudok elképzelni mellé.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a tésztát a televizíóban láttam, egy nagyon idős néni készítette és kemencében sütötte. Nekem annyira megtetszett, hogy még aznap elkészítettem. Fergeteges sikere lett, jöttek a lányaim, adtam a szomszédnak, és azóta csak ezt lehet sütni húsvétkor. Nagyon könnyű a tésztája, és ami nem tudom, hogy feltűnt-e, de a kenésen kívül nem kell bele tojás.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!