Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti bableves

Húsvéti bableves
Húsvéti bableves
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a főtt sonkával, a tojással, a hideg készítményekkel. Húsvét vasárnapján talán nemcsak nálunk esik jól egy meleg leves, ami viszonylag hamar elkészíthető. 

hozzávalók / 7 adag

A leveshez

A csipetkéhez

ajánlat

Apróra felkockáztam az előző esti főtt sonka darabból a leveshez szánt mennyiséget, és külön tányéron kínáltam a leves mellé. Nagyon fontos, hogy semmi esetre se adjuk a kockázott sonkát főzéskor a levesünkhöz, mert túlságosan sóssá válik az étel, élvezhetetlen lesz.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
maradék ételből: maradék húsból
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

bableves megmaradt sonkaléből, bableves csipetkével, zöldséges bableves húsvétra
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szárazbabot a főzés előtti este áztassuk be. A kihűlt sonka főzőlé tetejéről gondosan távolítsuk el a zsírt, tegyük félre egy edényben.
  2. A sonka főzőlevét higítsuk fel vízzel, ameddig már nem lesz túlságosan sós. A víz mennyisége hozzávetőlegesen megegyezik a főzőlével.
  3. A babot öntsük a léhez, és forraljuk lassan. Ha a sonka főzőlevéhez nem használtunk babérlevelet, most adjunk hozzá 2-3 db-ot. Főzzük addig, ameddig a bab félig megpuhul.
  4. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel tetszés szerint, és adjuk a leveshez.
  5. Készítsük el a csipetkéket, felhasználásig tegyük félre.
  6. A félretett sonkazsírt egy serpenyőben melegítsük meg, majd adjunk hozzá fűszerpaprikát. Kevés vízzel higítva forraljuk fel, majd öntsük hozzá a leveshez.
  7. Ha a bab megpuhult, készítsünk habarást. A zúzott fokhagymát keverjük el a tejföllel és a liszttel, majd a levesből merjünk hozzá egy merőkanál levet, és keverjük simára. Ha nem lett csomómentes, akkor szűrő segítségével adjuk a leveshez.  
  8. Újból forraljuk fel, majd adjuk hozzá a csipetkéket, és főzzük készre.
  9. Tálaljuk a levest. Levesbetétnek adhatunk hozzá kockázott főtt sonkát.
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 33
össznézettség: 20 351
elküldve: 5
receptkönyvben: 103
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

salumeria
Kornél / salumeria Thu, 2015-04-09 22:05

Kedves Berny,
Egyszerűsítem: Nem húslevest főzünk, amit be kell forralni a felére, tehát nem kell 6 liter alaplé sem. A 3 liter elegendő, amennyiben 6-7 főre számolsz. Azonban mindig a lé sóssága dönt, tehát annyira kell higítanod, hogy élvezhetően sós ízű legyen a lé.
A tíz deka liszt durván két és fél evőkanál, azonban ha kemény lett a csipetke, akkor inkább azt mondanám, hogy nem főzted meg eléggé. Én amúgy a masszívabb, kevésbé málós csipetkét kedvelem, azonban a tésztát többnyire próbafőzéssel teszteljük, mielőtt a levesbe kerül, akkor elkerülheted a kellemetlen élményeket. A sonkát már nem kell megfőznöd mégegyszer, ha a csipetke megfőtt, egyszerűen hozzá kell adni a leveshez.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv.: Kornél

Berny83
Berny83 Thu, 2015-04-09 15:04

Kedves Kornél!

Nagyjából 1 hete főtt meg a sonka Húsvétra, amiből maradt elég sok. Gondoltam egy Jókai bablevesre. Kérdésem az lenne, összesen 6 l alaplé kell a leveshez? 3 l a megmaradt sonkaléből (én lefagyasztottam) és 3 l víz? Valamint a csipetkém nem sikerült a múltkor(gumiszerű, kemény lett :( , a 10 dkg liszt az hány evőkanál kb? Gondolom ennek a mennyisége okozta a keménységet :S Illetve én a megmaradt sonkát szeretném beletenni a levesbe, ezt a legvégén a csipetkével kell? Köszi előre a válaszod.

432
sonkalé 3 l
fejtett bab 50 dkg
zeller 1 közepes db
sárgarépa 3 db
fehérrépa 3 db
babérlevél 2 db
fokhagyma 2 gerezd
fűszerpaprika 2 ek
tejföl 2.5 dl
finomliszt 1 evőkanál
finomliszt 10 dkg
tojás 1 db
víz 1 ek
1 csipet