Húsos gombóc recept

Kalória?
Húsos gombóc
Húsos gombóc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy hete hallottam a receptről, és azóta nem hagyott nyugodni a dolog. Máig bírtam, hogy ne kóstoljam meg.

hozzávalók / 4 adag

A töltelékhez, mely pörkölt lesz

A tésztához

A mártáshoz

ajánlat

Bármikor, ha van időnk egy kis "mancsolós" főzéshez.
Én ma darált pulykahúsból készítettem, de szerintem más húsból is jó. Akkor persze az adott hús jellegének megfelelően fűszerezzünk. Ha kimarad egy kis hús, akkor a mártáshoz teszem hozzá. Legközelebb gombát is teszek a töltelékbe.

Ha valaki vegetariánus, akkor szerintem szejtánból vagy tofuból, de akár olyan zöldségből is el lehet készíteni, amiből pörköltet tudunk alkotni.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pörkölttel töltött gombóc, pörköltes gombóc, krumplis tésztájú gombóc pörkölttel töltve
Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék készítése:

  1. A 4 fej hagymát apróra vágjuk, majd lassú tűzön, víz hozzáadásával jól szétfőzzük. Ízesítjük pirospaprikával, sóval. Hozzáadjuk a darált húst és még azokat a fűszereket, amik illenek a húshoz, illetve a pörkölthöz.
  2. Amikor kész, egy fém szűrőkanálba szedjük, és egy kicsit lecsöpögtetjük. A lábosban maradt szaftot tejföllel elkevert liszttel behabarjuk, és kiforraljuk.

Tészta készítése:


  1. Héjában megfőzzük a krumplit, még melegen meghámozzuk, áttörjük. Hozzáadjuk az olajat, búzadarát, tojást, sót és annyi lisztet, amennyit felvesz.
  2. Téglalap alakúra kinyújtjuk, és kb. 9x9 cm-es négyzeteket vágunk. A közepükbe teszünk a darált húsos töltelékből, és gombóccá formázzuk őket.
  3. Kifőzzük, majd leszűrés után visszatesszük a már behabart alapba. Óvatosan rottyantunk rajta egyet, és már tálalható is.

statisztika

beküldve:
nézettség: 12 141
elküldve: 4
receptkönyben: 168
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Szabolcsi Ildikó

Mióta szakács: 2010.05.25.
20 recept

Hozzászólások (16)

zellerke
zellerke h, 2012-02-27 17:44

Kislánykoromban/ jó, régen, a 60-as évek közepén-végén/ az iskolában nem volt elég jó a menza és néhányunkat Bende Néni kosztoltatott otthonában, ott ismertem meg ezt az isteni ételt, annyira a kedvencem lett, hogy ezt szoktam MAGAMNAK szülinapomra megcsinálni, darált pörkölthus töltelékkel, lecsós-pörköltszafttal, telföllel.
Ismerte valaki Bende Nénit?

krryst
krryst szo, 2012-01-28 14:13

Nekem nagymamám készített ilyen finomat, maradék pörköltnek leszűrte a levét, tejfölös habarással besűrítette, a húst ledarálta, betöltötte a gombóctésztába, kifőzte vízben, a végén a sűrű, ízes szaftba tette, összerottyantotta.lényegesen rövidebb az előkészület, s valóban nagyon finom.

zellerke
zellerke h, 2012-02-27 17:39

ugy, ugy
pontosan.
nem a darálthusból, hanem a friss pörköltből és lecsós szaftból kell a tölteléket megcsinálni.
igy egész más az ize, tényleg!
csak a krumpligombóc állagát kell eltalálnom, még mindig nem azonnal sikerül.

OrdinaryMagic
OrdinaryMagic / OrdinaryMagic k, 2011-04-19 12:21

Sziasztok!

Tényleg fantasztikus, hogy fent van ez a recept, mert például nagyon sokan nem is tudják, hogy létezik ilyen étel. Én Veszprém megyében születtem, de Pest megyében például nem igazán ismerik ezt a receptet. Meg is lepett, mert túl nagyszerű és magyaros étel ahhoz, hogy ne ismerjük szinte mindannyian! :)

A többiek nevében is köszönöm, hogy feltetted ide!

Zsanett

OrdinaryMagic
OrdinaryMagic / OrdinaryMagic k, 2011-04-19 19:12

:)

Amúgy azt el is felejtettem hozzátenni, hogy én rendes pörköltet főzök, aztán darálom le húsdarálóval, és hidd el, hogy teljesen másabb az íze! Amikor először készítettem el a recepted alapján, akkor még én is darálthússal csináltam, de másabb volt nagyon.

hapici
hapici / hapici cs, 2010-06-03 14:38

Kedves Greenpearl, hogyhogy átsüti a gombócokat? Olajon? Tepsiben, vagy serpenyőben? Ha gázon, serpenyőben forgatva sütik, szerintem garantáltan másfél óra elég. (Kis gyakorlottsággal)

greenpearl
greenpearl / greenpearl p, 2010-06-04 07:59

Hapicinek: neeem, persze ez nem volt viálgos. Egy tepsibe teszi egymás mellé a gombócokat, ráönti a szószt (habarás nélküli sima pörkölt szósz formában), minden gombóc tetejére egy kanál tejföl megy, be a sütőbe és egy fél óra sütés, amíg a tejföl megkeményedik, mint pl. a rakottkrumplin, kicsit átsül. Azért jó, mert a gombócok külseje szárazabb lesz, a belseje meg puha. Feltéve, hogy időben kiszedi, mert volt már olyan, hogy teniszlabda állagúra sültek :-) Úgy is elfogyott.

zsandarc
Zsandarc / zsandarc cs, 2010-06-03 13:21

Nálunk ez egy régi családi recept, de még sehol máshol nem találkoztam vele. Imádom! Nálunk sima gombóctészta készül, és mi nem szoktuk behabarni, annyi a különbség.

greenpearl
greenpearl / greenpearl cs, 2010-06-03 12:33

Lehet, hogy igazad van, mindenesetre nem fogom mondani anyukámnak, hogy majd én átszervezem a főzést: amíg a pörköltöt csinálja, főzze a krumplit stb. mert tuti nem látok többé húsosgombócot :-)

greenpearl
greenpearl / greenpearl cs, 2010-06-03 10:51

Anyukám ezt szokta gyártani születés és névnapomra, mert abszolút favoritom. Ő a végén nem főzi, hanem átsüti a gombócokat, tetejükre egy-egy kanál tejfölt tesz. Tejfölös uborkasalátával nagyon csúszik. Érdemes kipróbálni, nagyon-nagyon finom, viszont elmegy vele egy fél nap, nincs meg egy óra alatt, azt garantálom. Húsdarálás, pörkölt főzés, krumpli főzés, tészta gyúrás, gombóc gyártás (ez a leghosszabb), kifőzése, újrafőzés a szafttal (átsütés)... Még két óra alatt sem lehet megcsinálni!

lotifut
Szabolcsi Ildikó / lotifut cs, 2010-06-03 12:22

Kedves Greenpearl!

Köszönöm a megjegyzést és a tippet! Legközelebb megpróbálom én is az átsütést.
Az egy órához csak annyit, hogy lehet párhuzamosan csinálni a munkafolyamatokat. A pörköltet - írtam -, hogy darált húsból készítettem. Mialatt ez készül, fő a krumpli, készül a gombóc tésztája. Amíg összeáll a gombóc, melegszik a víz a kifőzéshez, és így tovább.

Legfrissebb cikkek

13 krumplisaláta a húsvéti asztalra
13 krumplisaláta a húsvéti asztalra
Az ünnepi lakomák alkalmával legtöbbször a köret okozza a legnagyobb fejtörést. Most az örök kedvenc krumplisalátához adunk tippeket.
A te tested hány %-a zsír?
A te tested hány %-a zsír?
Azt kb. mindannyian tudjuk, hogy hány kg körül van a testsúlyunk, de azt vajon tudjuk-e, hogy ennek hány százaléka a zsír- vagy az izomszövetünk? Most segítünk kiszámolni!
1024