Húsgombócok vadas mártásban recept

Húsgombócok vadas mártásban
Húsgombócok vadas mártásban
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, hogy a vadas mártás vadhúshoz lett kitalálva. A vadast és a csirkehúst egy napon emlegetni talán szentségtörés. Mindegy, én -sok háziasszonnyal egyetemben- akkor is így nevezem ezt a finom zöldségszószt. Mert ha más neve lenne, hogyan lehetne itt rátalálni?

hozzávalók / 4 adag

A húsgombócokhoz

A mártáshoz

ajánlat

Bármilyen húsból (sertés, marha, pulyka) elkészíthető, nem kell feltétlenül a csirkehúshoz ragaszkodni.

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadas húsgombóccal, vadas mártás húsgombóccal, zöldségmártás húsgombóccal
Szólj hozzá!

elkészítés

A húsgombócokhoz

  1. A rizst hideg sós vízbe tesszük fel főzni. Ha 90%-osan kész, leszűrjük.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és 1-2 ek olajon megdinszteljük.
  3. A húst fűszerezzük, hozzáadunk 1 tojást, a dinsztelt hagymát, a lecsepegtetett főtt rizst, és gombócokat formázunk.

A mártáshoz

  1. A zöldségeket megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk. (Kb. fél kg-nyi legyen összesen.)
  2. A vajat felhevítjük, karamellizáljuk benne a cukrot.
  3. Rádobjuk a zöldségeket, és lefedve 5 percig dinszteljük.
  4. Felengedjük 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a húsgombócokat és a babérleveleket. Lefedve kb. 1 órán át főzzük.
  5. A gombócokat kiszedjük, a főtt zöldségeket botmixerrel vagy turmixszal pépesítjük.
  6. A tejfölt és a lisztet is hozzáadjuk, és simára mixeljük. Felfőzzük, majd hozzákeverjük a mustárt. Ha kell, utánaízesítünk. Ha túl sűrűnek tartjuk, kevés vízzel hígíthatjuk. Visszatesszük a gombócokat a mártásba.
  7. Szalvétagombóccal, zsemlegombóccal vagy főtt tésztával tálaljuk.
  • költség: 1600 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 3 367
elküldve: 1
receptkönyvben: 75
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
281 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Réka001
Réka001 / Réka001 k, 2016-06-21 11:51

Kedves Fahéj! Ebben a receptben sem csalódtam, bár ez a vadasnak tényleg egy sajátos változata! :) Nekem finomabb mint az eredeti!!! 2 és 4 éves fiaim habzsolták! Imádom a receptjeidet! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2016-06-21 12:20

Kedves Réka!
Én meg azt imádom, ha még a gyerekek is szeretik a receptjeim alapján készült ételeket. Ez a legnagyobb dicséret, mert a gyerekek aztán nem kímélik a kedves szakácsokat. Ha nem ízlik nekik, akkor vigyék előlük azt az ételt, és kész! :))
Örülök, hogy bízol a receptjeimben. Továbbiak kipróbálását is szívből tudom ajánlani. :)
Szeretettel üdvözöllek: Fahéj

Nagyi60
Nagyi60 h, 2016-03-07 08:57

Szuper! Kipróbálom! Nagyon szeretjük a vadast,de a marhahússal kêszült kicsit költségesebb! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj h, 2016-03-07 19:14

Ez így igaz! :) Szerintem azért ez a húsgombócos változat is megállja a helyét a vadasok közt. Remélem, neked is ez lesz a véleményed.
Üdv: Fahéj

Legfrissebb cikkek

Melania Trump végre beszélt arról, hogy mi a terve a Fehér Ház konyhakertjével
Melania Trump végre beszélt arról, hogy mi a terve a Fehér Ház konyhakertjével
A világ háziasszonyai együtt imádkoztak azért, hogy az egykori elnökfeleség veteményeskertje az új First Lady érkezésével is kiemelt figyelmet és gondozást kapjon.
Itt van pár tipp, hogy megállítsd az eszetlen élelmiszerpazarlást
Itt van pár tipp, hogy megállítsd az eszetlen élelmiszerpazarlást
A világ élelmiszertermelésének mintegy 20 százaléka vész kárba amiatt, hogy a szükségesnél többet fogyasztunk, az élelmiszerek jelentős része pedig a szemétbe kerül.
635