Húsgombócok vadas mártásban recept

Húsgombócok vadas mártásban
Húsgombócok vadas mártásban
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, hogy a vadas mártás vadhúshoz lett kitalálva. A vadast és a csirkehúst egy napon emlegetni talán szentségtörés. Mindegy, én -sok háziasszonnyal egyetemben- akkor is így nevezem ezt a finom zöldségszószt. Mert ha más neve lenne, hogyan lehetne itt rátalálni?

hozzávalók / 4 adag

A húsgombócokhoz

A mártáshoz

ajánlat

Bármilyen húsból (sertés, marha, pulyka) elkészíthető, nem kell feltétlenül a csirkehúshoz ragaszkodni.

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vadas húsgombóccal, vadas mártás húsgombóccal, zöldségmártás húsgombóccal
Szólj hozzá!

elkészítés

A húsgombócokhoz

  1. A rizst hideg sós vízbe tesszük fel főzni. Ha 90%-osan kész, leszűrjük.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és 1-2 ek olajon megdinszteljük.
  3. A húst fűszerezzük, hozzáadunk 1 tojást, a dinsztelt hagymát, a lecsepegtetett főtt rizst, és gombócokat formázunk.

A mártáshoz

  1. A zöldségeket megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk. (Kb. fél kg-nyi legyen összesen.)
  2. A vajat felhevítjük, karamellizáljuk benne a cukrot.
  3. Rádobjuk a zöldségeket, és lefedve 5 percig dinszteljük.
  4. Felengedjük 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a húsgombócokat és a babérleveleket. Lefedve kb. 1 órán át főzzük.
  5. A gombócokat kiszedjük, a főtt zöldségeket botmixerrel vagy turmixszal pépesítjük.
  6. A tejfölt és a lisztet is hozzáadjuk, és simára mixeljük. Felfőzzük, majd hozzákeverjük a mustárt. Ha kell, utánaízesítünk. Ha túl sűrűnek tartjuk, kevés vízzel hígíthatjuk. Visszatesszük a gombócokat a mártásba.
  7. Szalvétagombóccal, zsemlegombóccal vagy főtt tésztával tálaljuk.
  • költség: 1600 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 151
elküldve: 1
receptkönyvben: 97
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Réka001
Réka001 / Réka001 Tue, 2016-06-21 11:51

Kedves Fahéj! Ebben a receptben sem csalódtam, bár ez a vadasnak tényleg egy sajátos változata! :) Nekem finomabb mint az eredeti!!! 2 és 4 éves fiaim habzsolták! Imádom a receptjeidet! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2016-06-21 12:20

Kedves Réka!
Én meg azt imádom, ha még a gyerekek is szeretik a receptjeim alapján készült ételeket. Ez a legnagyobb dicséret, mert a gyerekek aztán nem kímélik a kedves szakácsokat. Ha nem ízlik nekik, akkor vigyék előlük azt az ételt, és kész! :))
Örülök, hogy bízol a receptjeimben. Továbbiak kipróbálását is szívből tudom ajánlani. :)
Szeretettel üdvözöllek: Fahéj

Nagyi60
Nagyi60 Mon, 2016-03-07 08:57

Szuper! Kipróbálom! Nagyon szeretjük a vadast,de a marhahússal kêszült kicsit költségesebb! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2016-03-07 19:14

Ez így igaz! :) Szerintem azért ez a húsgombócos változat is megállja a helyét a vadasok közt. Remélem, neked is ez lesz a véleményed.
Üdv: Fahéj

635