Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hortobágyi húsos gombóc

Hortobágyi húsos gombóc
Hortobágyi húsos gombóc
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mi történik, ha a hortobágyi töltelékét nem palacsintába, hanem krumplis tésztába töltjük, olyanba, mint a szilvás gombócé? Az, hogy egy olyan étel lesz belőle, ami egyből első számú kedvencé válik. Nálunk legalábbis így lett.

hozzávalók / 4 adag

A töltelékhez és a szafthoz

A tésztához

A morzsához

Szólj hozzá!

elkészítés

A töltelékhez és a szafthoz

  1. A töltelék egy klasszikus csirkepörkölt. Biztos rengeteg embernek van hozzá saját receptje, de ezért leírom, én hogy csináltam.
  2. Először is a libazsírt egy edényben felolvasztjuk, majd a combokat mindkét oldalukon átpirítjuk benne. Ha szép aranybarnák, kivesszük és félretesszük.
  3. Az edénybe, a combok helyére megy az apróra vágott hagyma és hogy gyorsabban összeessen, egy csipet só. Közepes lángon addig sütögetjük, amíg üveges nem lesz. Ekkor lehúzzuk, belereszeljük (vagy nyomjuk) a fokhagymát, és hozzáadjuk a pirospaprikát.
  4. Jól elkeverjük benne, felöntjük kevés vízzel, és visszahúzzuk a tűzre. Most mehet bele az apróra vágott paradicsom és paprika, az őrölt kömény, valamint só és bors. Addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, és a zöldségek összeesnek.
  5. Ezen a ponton mennek vissza a combok és megint kevés víz. Ezután addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul és könnyen elválik a csonttól. Közben ha elforr a víz, pótoljuk.
  6. Ha elkészült, kiszedjük a combokat, leszedjük a bőrét, lefejtjük a húst és aprítógépbe tesszük. Kanalazunk hozzá keveset a szaftból, de csak annyit, hogy az összeaprított húsos massza krémes legyen tőle.
  7. A maradék szafthoz hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan adjuk hozzá kevés vizet vagy alaplevet.

A tésztához

  1. A burgonyákat héjastul, sós vízben megfőzzük, majd megpucoljuk és áttörjük.
  2. Hozzákanalazzuk a zsírt és pontosan fele annyi lisztet, mint amennyi az áttört krumpli volt. Mehet hozzá egy teáskanál só is.
  3. Az egészet tésztává gyúrjuk, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és 4-5 centis kockákra vágjuk (attól függően, hogy mekkora gombócokat szeretnénk).
  4. Minden egyes tésztakockába beleteszünk egy adag tölteléket, és behajtjuk a négy sarkát, majd két kézzel gombócokat formázunk belőle.
  5. Lobogva forró, enyhén sós vízbe dobjuk a gombócokat, és miután feljött a víz tetejére, 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kivesszük, és a morzsában megforgatjuk.

A morzsához

  1. A zsírt felolvasztjuk, és aranybarnára pirítjuk benne a morzsát. Ha kész, hozzákeverjük a pirított hagymát.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 7 445
elküldve: 1
receptkönyvben: 110
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
296 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

húsos gombóc

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1168
libazsír 1 ek
csirke felsőcomb 5 db
vöröshagyma 3 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
fűszerpaprika 1 ek
víz 2 dl
zöldpaprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
köménymag 1 csipet
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tejföl 200 g
burgonya 500 g
finomliszt 250 g
libazsír 1 ek
1 kávéskanál
libazsír 1 ek
panko 20 dkg
sült hagyma 100 g