Hordós káposzta Iluskától recept

Hordós káposzta Iluskától
Hordós káposzta Iluskától
45 perc / előkészület: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden kilóra 2 dkg sót számolunk. A fűszereket úgy osszuk, hogy pont elég legyen, és mindenhova jusson minden fűszerből.

Én kesztyűt szoktam húzni, és azzal nyomkodom a káposztát, mert a só kiszívja a kézfejet. Ropogós, vitaminban gazdag savanyú káposztát kapunk!

Ha mégis kevés lenne rajta a lé,  akkor sós vízzel tudjuk pótolni.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

A savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás. Az pedig még értékesebbé teszi, hogy az igazi savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek  (babérlevél, bors, köménymag,só) maguk is egyben gyógynövények is, és légúti és emésztőszervi jótékony hatásuk hozzáadódik a káposzta értékeihez.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

savanyú káposzta házilag, cseréphordóban készült káposzta, házi savanyú káposzta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Cseréphordó aljára szórunk a fűszerekből egy-egy mokkáskanálnyi mennyiséget. Majd káposztát teszünk rá kb. 10 cm-es magasságban. Sózzuk, fűszerezzük. Öklünkkel jól lenyomkodjuk. Cikkekre vágott birsalma és hegyes paprika darabot teszünk rá.
  2. Majd ismét jöhet a káposzta, erre só, fűszerek, alapos nyomkodás, birsalma, paprika.
  3. Ezt addig ismételjük, míg a hozzávalók tartanak. Mikor készen vagyunk, már áll a tetején a sós lé.
  4. Valamilyen tányért és nehezéket (követ) teszünk rá, hogy a káposzta mindig lében legyen. Rátesszük a hordó tetejét, vizet engedünk a nutba. Meleg helyre helyezzük.
  5. 9 nap elteltével jó lesz a káposztánk. Viszont ekkor már hideg helyre kell vinnünk. Fogyaszthatjuk, jó étvágyat!!
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 40
össznézettség: 22 242
elküldve: 12
receptkönyvben: 147
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
573 recept

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csukamama
Csukamama / Csukamama v, 2015-09-06 15:10

Ez a mennyiség mekkora edénybe elég? Nekem 8 l-es kerámia edényem van és nem tudom mennyi káposztát vegyek.

ilus74
Iluska / ilus74 h, 2015-09-07 20:40

Szia!Én nekem a hordóm 15 l-es és a 10 kg káposzta bőven belefér.Szerintem a tiédbe 10 kg nem fog beleférni,bár összeesik,de szerintem nem.Legfeljebb ha megveszel majd 10 kg-os káposztát,(nálunk ennyi gyalultat lehet)-és ami nem fér bele,abból csinálhatsz székely-vagy toros káposztát.......üdv neked!! :-)))

Katalin65
Katalin / Katalin65 szo, 2014-11-22 22:41

Szia Iluska! Ígértem, hogy beszámolok az eredményről! Hát nagyon finom lett! :) De 22 nap alatt érett olyanná, amilyet én szeretek, nem túl savanyúra. Ma főztem belőle először székely káposztát. Tuttti fincsi lett! Most akkor már tegyem ki a hidegre?????
Köszi a segítséget, és a jó tanácsokat! Üdv! Kati

ilus74
Iluska / ilus74 v, 2014-11-23 12:15

Szia!Már az enyém is kész,de már 9 nap elteltével tökéletes lett.
Persze,vidd hidegre...aztán mehet a főzés!!Szívesen mindent,és örülök,hogy beszámoltál....!! :-)))

Boribon
Boribon / Boribon v, 2014-11-09 17:38

Kedves Iluska, nekem is van egy par kezdo kerdesem. Nincs ilyen hordom, csak befottes uvegem, abban is kivitelezheto a recept? Nem fog felrobbanni, vagy valami hasonlo, ha a gaz nem tud tavozni? Bocs, ha ez nagyon gyermeteg kerdes.... A masik problemam az, hogy a 9 nap letelte utan huvosre kellene tenni, de nalam nincsenek hideg helyek a lakasban. Ha futok, mindenhol meleg van, ha nem, sehol. A hutoben egy ilyen nagy adagot egy kisse nehezkes lenne tarolni. Vegul: neked van valamilyen specialis kaposztagyalud vagy kezzel csinalod? Hogy lehet kezzel ilyen szep vekonyra es egyenletesre vagni a kaposztat? Raadasul 10 kg-ot? Elore is nagyon koszonom a valaszodat es megegyszer bocs a kezdo kerdesekert, de nagyon szeretnek hazi savanyu kaposztat enni, ugy hianyzik az, amit gyerekkoromban anyukamek a piacrol hoztak karacsony elott...

ilus74
Iluska / ilus74 k, 2014-11-11 10:57

Szia!Azért is az a neve,hogy hordós káposzta,mert szerintem a hordó az fontos,mivel kifelé engedi az erjedt gázokat,de befelé semmilyen levegőt nem.Én nem csináltam még üvegben,így nem tudom milyen ((inkább szerezz be egy hordót)Én régebben faceebok-on vettem olcsón))
Érés után, hideg helyen fog elállni sokáig, (fontos a hideg)
Van káposzta gyalum,de a helyi piacon szoktam venni a gyalult káposztát.
Majd írd meg végül is mi lett a káposzta savanyítás vége....üdv!!

Katalin65
Katalin / Katalin65 cs, 2014-10-30 19:57

Szia Iluska! A segítségedet szeretném kérni! Idén életemben először szeretnék savanyítani káposztát. Vettem egy 17L-es kőedényt is hozzá. De annyi dolog nem tiszta nekem. Így felteszem a kérdéseimet, ha megengeded!
Előző nap le kell-e gyalulni a káposztát némi sóval megszórva, hogy jobban levet engedjen?
Le kell-e szorítani valamivel a tetejét?
Mikor kell először megnézni, hogy mi van vele???
És le kell mosni a tetejéről a habot?????? Mikor???? Mennyi idő után????
Ha már jó a káposzta (és remélem az lesz), még mennyi ideig tartható az edényben, vagy ki kell szedni onnét????
Ne haragudj, de fontos lenne tudnom, hogy működik ez a dolog. Ha Drága Anyukám élne, Ő biztosan segítene, dehát...... :(
Válaszodat előre is nagyon köszönöm!!!!!

ilus74
Iluska / ilus74 p, 2014-10-31 16:08

Szia!Előző nap nem kell beszórni semmivel.Én szoktam rátenni egy műanyag lapot,és arra pedig egy követ(amit persze jó tisztára elmostam).9 napig kell meleg helyen tartani,vagy 2-3 nap elteltével bele kukkanthatsz.
Érdekes,mert nekem nem mindig lesz rajra az a nyálkás réteg,ha mégis ilyet tapasztalsz,akkor lemosod a leszorító lapot,és követ majd visszateszed rá.Ha felhasználod és fogy a káposzta,és bőven van rajta lé,akkor már a szorító lapot is ki lehet venni,mert akkor már fölösleges lenyomatni.
Addig marad az edényben amíg el nem fogy,nem szabad kiszedni,mivel az ilyen cserépedény kifelé engedi a gázokat,de befelé nem engedi a levegőt.Ezért is jó ilyen hordóban készíteni.
Remélem segítettem mindenben, bármi kérdésed van írj nyugodtan, email címemre is akár.Jó ügyeskedést!! :-))

Katalin65
Katalin / Katalin65 v, 2014-11-02 21:12

Kedves Iluska! Tegnap elkészült a káposzta. Vehettem volna még többet, de ki tudta mennyi fér bele. Mikor legyalultam soknak tűnt! Mindegy, most már tudom 15 kg . Lenyomatni nem találtam semmit, hát jobb híján 3 db kávés pohár alátét került bele. Ezt pedig a szomszéd kerti tóból szerzett, zacsiba burkolt kővel nyomattam le :) Ma már hangot is adott a kisaranyos. Emelgeti a fedőt :) Jönnek a buborékok! Jajjjj, remélem minden sikerül!!! De most akkor mikor is nézzek be hozzá, hogy biztosan jó-e???? És honnét tudom eldönteni??? Kóstolással?? Sosem ettem meg nyersen :( . Valami előkóstolóra kell bíznom! Köszi a segítséget!

ilus74
Iluska / ilus74 h, 2014-11-03 12:06

Szió!Képes voltál te legyalulni!!!-de az nagy munka!!
Jól van az,ha csésze aljjal láttad jónak a lenyomatást!!Hangot adott?-na akkor képződik a gáz,nagyon jó....(remélem nem hidegben van,mert oda 9 nap után kell vinni.)
Vagy 3 nap után bele nézhetsz,esetleg ha ki van a káposzta nyomd le a csészealjakkal.
Ha úgy csináltad a sózást ahogy le van írva,még kóstolni sem kell,na meg még úgy sincs beérve.Majd ha kitetted a hidegre,na akkor megkóstolhatod,aztán folyamatosan lehet kiszedni belőle akár magában való evészetre,vagy toros káposztának,székely gulyásnak stb....
Jó lesz az majd meglátod,és nagyon egészséges!!Én a hét második felében akarok készíteni,már megvettem mindent hozzá,csak a káposzta hiányzik.Üdv!

Katalin65
Katalin / Katalin65 h, 2014-11-03 23:01

Szia Iluska! Hát igen, egyedül csináltam mindent.....jobb híján ;) . De így legalább önző módom, enyém az érdem :) . / egyébként menet közben tanul az ember lánya. A torzsát nem szabad kivágni, mert szétesik a káposzta. Körbe kell gyalulni.... /
Hát olyan 20 fok körüli helyen van. Délután kicsivel melegebb, mert akkor már be tudok fűteni. Remélem elég neki, és ott ácsingózik a radiátor mellett. Szóval kuksizzak be??? Na jó, holnap vagy szerdán megnézem.

hudir
hudir h, 2013-09-23 16:03

A megadott mennyiség kb. hány literes edényben fér el?

ilus74
Iluska / ilus74 h, 2013-09-23 17:36

Az én cserép hordóm 15 l-es,így abba bőven belemegy 10 kg káposzta. :-))

szfrancy
Hamcsa / szfrancy p, 2012-11-09 12:00

Nagyapám évek óta így készíti, idén csinált nekünk is sajátot, már megkóstoltuk, nagyon finom:)

ilus74
Iluska / ilus74 p, 2012-11-09 18:07

Akkor ti is finom,egészséges káposztát fogyasztotok.....Üdv a nagyapádnak! :-))

454