r
Nosalty Logó

Hetty King áfonyapitéje

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Annamo
Hetty King áfonyapitéje
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 553 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4421 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 323 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    270.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 553 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    70.9 g

Zsír

  • Összesen
    265.8 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    95 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    755 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2164.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    411 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    386 mg
  • Foszfor
    1063 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    461.2 g
  • Cukor
    157 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    554.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1801 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    115 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    330 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1752 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    577 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    683 micro
Összesen 4421 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 323 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, cukrot, sót, mandulát összekeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, és elmorzsoljuk benne a vajat. A tojássárgájával alaposan összedolgozzuk, és 15 percre a hűtőbe tesszük.
  2. Egy pite formát kivajazunk, és zsemlemorzsával meghintjük. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, és a formába simítjuk.
  3. Megszórjuk darált mandulával, és beterítjük az áfonyával, majd meglocsoljuk a hígítatlan meggyszörppel. Olíviától tudjuk, hogy ez adja meg a King-féle áfonyapite jellegzetességét. És tényleg! Egyszerűen elvarázsolja a süteményt, de csak ha nagyon jóféle házi szörpöt használunk. Ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor a bolti szörpök közül érdemes a jobbak között válogatni.
  4. Végül a maradék tésztát kinyújtjuk, és letakarjuk vele a piténket.Tojásfehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk, de kedvünk szerint díszíthetjük is.
  5. 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
  6. Sütőből kivéve kicsit pihentessük a süteményt, ne vágjuk fel rögtön! Tudom, hogy ez nem könnyű, mert az illatok úgyszólván rabul ejtenek, de türelem!(Én nem voltam ilyen türelmes, ez a fotóból is kiderül, de ígérem, legközelebb az leszek:),csak hát az áfonya, a mandula, a meggy illatának én sem tudtam ellenállni.)
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 177
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 7540
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A King család három nemzedék óta féltve őrzi az áfonyapite receptjét. Nekem sem volt könnyű megszereznem:), de szerencsére segítségemre volt egy nagyon-nagyon-nagyon régi szakácskönyv (az 1900-as évek első feléből). Nem állítom, hogy a Prince Edward Szigeten pont így készítette Hetty néni és Olívia, de szerintem nagyon közel áll az eredetihez.:) Avonlea világa mindig elvarázsol engem! Rendkívül jó ötlet volt Sullivanéktól, hogy filmre vitték L. M. Montgomery könyveit. Amint nézem a filmeket, időnként kicsit irigylem is Avonlea városának a lakóit. A King családnak szép gazdasága van, ahol a munkából kicsi és nagy egyaránt kiveszi a részét - mégis van idejük egymásra, van kedvük énekelni, táncolni, ugratni egymást... Van jótékonysági vásáruk, amire mindenki lelkesen készül... Van városi újságjuk, érdekes cikkekkel... Minden évben megválasztják a város legjobb süteményét, lekvárját, savanyúságát... Vannak mindenféle versenyeik is - például a Műkedvelők Területi Vetélkedője, amelyre (annak ellenére, hogy 22 éve nem nyertek), minden évben lelkesen benevez a város. Az egyik évben biztosra mentek: Hetty néni írta a színdarabot, és a női főszerepre sikerült megnyerniük a kor egyik leghíresebb színésznőjét, aki történetesen pont akkor töltötte szabadságát ezen a gyönyörű szigeten. Hetty néni olyannyira biztos volt a győzelemben, hogy még a féltve őrzött áfonyapite receptjét is képes volt feltenni egy fogadás tétjeként. Amíg Cecília a pocakomban volt, gyakran megnéztem egy-egy részt a Váratlan Utazásból, mindig megnyugtatóan hatott rám ez a film... És tévézés közben gyakran előfordult, hogy azt vettem észre, mosolyogva nézem.:) Egy különleges korba és egy különleges világba röpítenek minket a készítők. Boldog békeidők? Igen... Azt hiszem ezt nevezik így.  Az egyik legjobb hangulatú sorozat, amit láttam.:)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek