Hercegnő burgonya recept

1 adag
194
kcal
Hercegnő burgonya
Hercegnő burgonya
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tényleg van ebben a köretben valami tiszteletet parancsoló, félve töri meg az ember a tökéletes kis ’koronákat’. Először hallottam róla, amikor barátnőm révén rögtön bele is csöppentem elkészítésébe. Az egészben a legjobb, amikor a fincsi krumplis masszát csinosan "kupacoljuk", hogy az eredmény ne csak a pocakot, de a szemet is jóllakassa:-).
 

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meghámozott burgonyát felkockázzuk és bő vízben puhára főzzük.
  2. Leszűrjük és hozzákeverjük a vajat.
  3. Hűlni hagyjuk. Amikor langyos vagy csaknem teljesen kihűlt, hozzádolgozzuk a tojás sárgákat. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
  4. Nyomózsákba téve csinos kis kupacokat gyártunk egy sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal bélelt tepsire.
  5. 220 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranyszínűre sütjük. (Akkor jó, mikor kívülről ropog, belülről viszont puha.)

statisztika

beküldve:
nézettség: 217 298
elküldve: 39
receptkönyben: 3 845
elkészítve: 86/128
Facebookon megjelent: -

szakács

Juli

Mióta szakács: 2008.10.23.
3 recept

Hozzászólások (42)

annabelluska
annabelluskah, 2013-10-28 11:47

Segitség!!!!!!!!!!
Elkészitettem a leirtak szerint. Az ize nagyon finom volt, viszont szétlapult, mint a palacsinta. Mit rontottam el???????????? Ugy csináltam, ahogy le van irva.

Judy2
Judy2k, 2013-09-17 12:02

Nekem tökéletes lett és vaj helyett ráma margarint használtam. Sütőpapír nélkül sütöttem és nem ragadt a tepsibe.

Cica1967
Cica1967sze, 2012-12-26 19:25

Nagyon finom lett, remek recept, köszönöm! Ajánlom másnak is! Én sült kacsacomb mellé készítettem, a szaftból lett mártás mellé.

majorosdiana
majorosdianav, 2012-01-01 13:47

Kedves Juli!

Megcsináltam ma a burgonyát, nagyon fincsi lett, nem lett folyós sem. Viszont nem volt szerecsendióm, így az egyik adagot nélküle a másikat egész köménymaggal ízesítettem. Isteni!!
Nem volt nyomózsákom, így gombócokat formáztam, szilikonos muffin sütőbe szépen bele nyomkodtam és gyönyörű lett:D
Egyszerű, gyors és isteni:)

Köszi a receptet!

vadgesztenye
vadgesztenyeh, 2011-09-12 22:06

A burgonya főzésekor ügyeljünk arra ,hogy amikor felforrt ne vegyük le túl alacsony hőfokra ,egyenletesen főzzük tovább, mert ellenkező esetben sok vizet vesz fel a burgonya. Ez vonatkozik minden burgonyás ételre. Még annyit, hogy mindíg kevés folyadékba főzzük így izletesebb lesz.

suzee
suzeecs, 2011-05-26 08:38

Sziasztok!
Milyen ételhez illik ez a köret? Kipróbálnám, csak még nem tudom mihez :) Amúgy nagyon gusztán néz ki, remélem nekem is ilyen szépre sikerül.

Orsy20
Orsy20szo, 2011-05-14 16:56

Sziasztok. Nekem tökéletes lett az állaga. Egyébként lazítani mivel lehet? Tudnátok segíteni, hogy hogyan lehetne ropogóssá tenni? Lassan már pirosra sütöm,de semmi. Kiskoromba úgy szerettem a ropogós hercegnő burgonyát, azt hittem ez is olyan lesz. Köszi előre is.

Tides
Tidesk, 2011-04-05 20:36

Szia Juli! Köszi a receptet, ami szerintem tökéletes! Nagyon jól sikerült,egyszerű elkészíteni és nagyon finom! :)

Adite
Aditev, 2010-10-17 10:44

Az ötlet nem rossz, de saját tapasztalataimmal kiegészíteném. A legfontosabb, hogy JÓ minőségű sütőpapírt használjunk, legjobb a szilikonos, de biztos, ami biztos, én még azt is beolajoznám..., ugyanis a papírról kellett felkaparnom az egészet. Mind letapadt. Ez volt a tanulópénz, mert nem ez az utolsó próbálkozás. Vaj helyett olívaolajat használtam, a tojást kihagytam (mert nem ehetek), pici szójatejjel lazítottam fel, és sok-sok pirított hagymával ízesítettem. Így is összeállt, kicsi golyókat formáztam, melyek a sütőben csak icipicit lapultak, kívül megsült, belül puha, de leragadt. Szóval azonnal újrapróbálkozom, ezúttal szilikonlapon.

torpi
torpics, 2010-08-26 04:25

Nagyon finom, de a kezdo szakacsok bizony nem fogjak torni a krumplit, hiszen ez a leirasbol kimaradt.Igy csak kerdeznek, es meg egy megjegyzes, amikor szurjuk a vizet a krumplirol lehet hasznalni tesztaszurot garantaltan lecsopog es kiszarad.Igy tovabb Juli.Valeria

Gerzsó
Gerzsósze, 2010-08-18 23:02

Akiknek nem sikerült, folyós lett: Nagyon alaposan kell leszűrni a főzővizet, és fedetlenül hagyni kihűlni, hogy kipárologjon a felesleges víz. A krumpli minősége is befolyásolja a massza sűrűségét, lehetőleg lisztes fajtát használjunk. Talán segítettem.

szokemano
szokemanosze, 2010-11-24 17:13

Kedves Gerzsó!

Amit Te írtál észrevételt a hercegnőburgonya készítésénél, szerintem is ez a legfontosabb!
Nagyon fontos, hogy a megfőtt burgonyát szűrőn keresztül kell leszűrni, azért, hogy ne maradjon benne víz, kihűlni hagyni, krumplinyomón áttörni és ezután kerülnek bele az anyagok a tojássárgája, vaj, szerencsendió, stb. ki mivel kívánja ízesíteni.

nettunderke
nettunderkesze, 2010-08-18 21:52

Sajna nekem sem sikerult. Lapos is maradt; nem is volt ropogos kivulrol; es meg a zsirpapirrol is alig birtam felkaparni. De fogok meg vele probalkozni.

nettunderke
nettunderkek, 2010-08-17 19:20

Mar a sutoben van. Kivancsian varom az eredmenyt. Bar nekem csak edes burgonya volt itthon ezert most ezzel probalom

kefe00
kefe00k, 2010-06-29 12:27

Ha megengednek egy megjegyzést azoknak akiknek nem sikerült.
Ha túl lágy a massza, akkor szétfolyik , tehét elég keményre kell csinálni, mert a sütőlapra nyomás után, már szét folyhat. Magas hőn kell sütni 200-250 C, de minél nagyobb a hő, annál hamarabb pirul meg a külselye, belül meg úgyis készen van már.(majdnem)
A francia neve "pom duchess" (pom düsé , pom düsez), Régebben ezzel a körettel Díszítették a tányérokat , amit meg is lehetett enni. (már nem a tányért) Az állagot kell eltalálni és sikerülni fog. Ja és felülről kell, hogy kapja a hőt leginkább.

Csala monika
Csala monikah, 2010-06-28 14:15

Sziasztok nagyon jo ez a recept !köszönöm!Nagyon jol sikerült pont olyan lett mint a képen!aki azt mondja nem jo a recept annak nem sikerült megcsinálnia!Én raktam belle aprora vágott vöröshagymát meg borsot,isteni lett!

skorpiocica
skorpiocicacs, 2010-05-27 11:24

Nagyon szeretem ezt az oldalt, minden tiszteletem a hobby és mesterszakácsoknak. Ehhez a recepthez csak azért kellett hozzá szólnom, mert egyben csodás megoldás a megmaradt, már "megmeredt" krumplipürének a felhasználására is :)

tucsike
tucsikeszo, 2010-01-09 16:51

Tegnap megcsináltam a hercegnő burgonyát. Hát mit mondjak - nem voltam tőle elragadtatva. Nem pirult meg olyan szépen mint a képen van. Kicsit szétlapult de ezt valószinüleg annak köszönhetem, hogy nagy lyukat vágtam a zacskóra, igy a kinézete sem volt valami jó.......

petra
petraszo, 2009-12-26 20:17

Bambi,
szerintem nem túl lisztes burgonyából készíthetted és ezért lett folyós a massza
a tanácsom, hogy szétfővő fajtát használj hozzá
a masszának nem szabadna szétfolynia, akkor sem, amikor a kis halmokat készítitek, a sütőben meg aztán pláne nem!
Mira,
persze, a burgonyát főzés után kell törni:-)

NoSalty
NoSaltyp, 2009-12-25 09:49

2009. december 24-én ezt a receptet nézték meg a legtöbben!

Mira
Mirav, 2009-12-20 19:50

Sziasztok! Ugye a burgonyát főzés után össze kell törni?

Morci
Morcics, 2009-12-17 21:20

úgy látszik a recept küldője csak az elismerést szereti, segíteni nem akar...

FEGA
FEGAv, 2009-12-06 12:53

Kedves Juli! A minap megpróbáltam elkövetni azt a csodát amit a képen láttam, de valami nem stimmelt.
Először sütéskor elkezdett szétlapulni, másodszor, nem akart pirulni, csak iszonyatos füstöt csináltam a lakásban. Légyszíves adjál valami tanácsot! Köszi: FEGA

Klau
Klauv, 2009-09-06 12:52

Sziasztok! Nekem is szétfolyott a massza a sutoben! Nem tud valaki segíteni rajtam? Mit tegyek bele, hogy ne follyon szét!? Amugy isteni finom csak hát az alakja olyan lett, mint a "tehénlepény"!

Bianka
Biankaszo, 2009-07-18 15:35

Én a nyomózsák helyett sima zacskót használtam kivágva a végét :) illetve kosárkákat formáztam és miután megsült pakoltam bele egy kis párolt zöldséget.
igazán finom :))

Franc24
Franc24p, 2009-03-27 13:30

Na holnap vendégünk jön és a férfi tortám mellé ezt fogom köretnek tálalni. Remélem majd ízlik mindenkinek! Megírom, hogy milyen lett!!!

Nairk
Nairkp, 2009-03-13 16:09

kihagytam egy "apróságot": a krumplielegybe lazításképpen beleraktam a két tojás felvert habját. Így semmi nem maradt parlagon!

Nairk
Nairkp, 2009-03-13 16:05

Megcsináltam, csak sajna nyomórózsám nem volt így kicsit laposabb lett, de annál finomabb. Mellé csináltam: sertéspörkölthúst megfőztem és a szűrt húslé krumplilé elegyébe visszaraktam a húsit és behabartam kefírrel, még raktam bele bazsalikomot és tárkonyt és összerottyantottam . Isteni lett! Köszönöm az ötletet!!!!!

MENNYEI MANNA
MENNYEI MANNAh, 2008-12-29 16:09

Nagyon finom köret, köszönöm a receptet Juli!
A Csipetkéim is "koronának" hívják, imádják!:)
Szintia

Juli
Julics, 2009-01-01 19:21

Örülök, én is a napokban leptem meg vele a családot újra:)

Gregor
Gregorcs, 2008-12-04 15:30

500 kg valóban sok, de ha jó étvágyú és elég nagy létszámú a vendégsereg...

Legfrissebb cikkek

Türelem croissant-t terem
Türelem croissant-t terem
A croissant-készítés nem rövid folyamat, éppen ezért sokan nem is mernek belevágni. A család kedvence vajas csoda viszont bebizonyítja, érdemes az érte hozott erőfeszítésre.
A hét szakácsa: Nagymama receptjei
A hét szakácsa: Nagymama receptjei
Eheti kiemelt szakácsunk: Nagymama receptjei, alias Julcsi. 19 éves korában érintette meg a gasztronómia szele, azóta kialakította sajátos, "Julcsis" ízvilágát.
194