Hercegnő burgonya recept

Kalória?
Hercegnő burgonya
Hercegnő burgonya
receptkönyvben hozzászólások (48)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tényleg van ebben a köretben valami tiszteletet parancsoló, félve töri meg az ember a tökéletes kis ’koronákat’. Először hallottam róla, amikor barátnőm révén rögtön bele is csöppentem elkészítésébe. Az egészben a legjobb, amikor a fincsi krumplis masszát csinosan "kupacoljuk", hogy az eredmény ne csak a pocakot, de a szemet is jóllakassa:-).
 

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meghámozott burgonyát felkockázzuk és bő vízben puhára főzzük.
  2. Leszűrjük és hozzákeverjük a vajat.
  3. Hűlni hagyjuk. Amikor langyos vagy csaknem teljesen kihűlt, hozzádolgozzuk a tojás sárgákat. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
  4. Nyomózsákba téve csinos kis kupacokat gyártunk egy sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal bélelt tepsire.
  5. 220 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranyszínűre sütjük. (Akkor jó, mikor kívülről ropog, belülről viszont puha.)

statisztika

beküldve:
nézettség: 260 158
elküldve: 45
receptkönyben: 4 462
elkészítve: 140/181
Facebookon megjelent: -

szakács

Juli

Mióta szakács: 2008.10.23.
3 recept

Hozzászólások (48)

m.lekay
m.lekay cs, 2014-12-18 13:02

Nekem egyértelmű, hogy összetörjük a krumplit mikor megfőtt, de biztos nem mindenkinek. Nincs leírva a receptbe, egyébként is a recept feltevője nem válaszol senki kérdésére! Ha nem érdekli, minek teszi ide?!

annabelluska
annabelluska h, 2013-10-28 12:47

Segitség!!!!!!!!!!
Elkészitettem a leirtak szerint. Az ize nagyon finom volt, viszont szétlapult, mint a palacsinta. Mit rontottam el???????????? Ugy csináltam, ahogy le van irva.

Judy2
Judy2 k, 2013-09-17 13:02

Nekem tökéletes lett és vaj helyett ráma margarint használtam. Sütőpapír nélkül sütöttem és nem ragadt a tepsibe.

Cica1967
Cica1967 sze, 2012-12-26 20:25

Nagyon finom lett, remek recept, köszönöm! Ajánlom másnak is! Én sült kacsacomb mellé készítettem, a szaftból lett mártás mellé.

majorosdiana
majorosdiana v, 2012-01-01 14:47

Kedves Juli!

Megcsináltam ma a burgonyát, nagyon fincsi lett, nem lett folyós sem. Viszont nem volt szerecsendióm, így az egyik adagot nélküle a másikat egész köménymaggal ízesítettem. Isteni!!
Nem volt nyomózsákom, így gombócokat formáztam, szilikonos muffin sütőbe szépen bele nyomkodtam és gyönyörű lett:D
Egyszerű, gyors és isteni:)

Köszi a receptet!

vadgesztenye
vadgesztenye h, 2011-09-12 23:06

A burgonya főzésekor ügyeljünk arra ,hogy amikor felforrt ne vegyük le túl alacsony hőfokra ,egyenletesen főzzük tovább, mert ellenkező esetben sok vizet vesz fel a burgonya. Ez vonatkozik minden burgonyás ételre. Még annyit, hogy mindíg kevés folyadékba főzzük így izletesebb lesz.

suzee
suzee cs, 2011-05-26 09:38

Sziasztok!
Milyen ételhez illik ez a köret? Kipróbálnám, csak még nem tudom mihez :) Amúgy nagyon gusztán néz ki, remélem nekem is ilyen szépre sikerül.

Orsy20
Orsy21 / Orsy20 szo, 2011-05-14 17:56

Sziasztok. Nekem tökéletes lett az állaga. Egyébként lazítani mivel lehet? Tudnátok segíteni, hogy hogyan lehetne ropogóssá tenni? Lassan már pirosra sütöm,de semmi. Kiskoromba úgy szerettem a ropogós hercegnő burgonyát, azt hittem ez is olyan lesz. Köszi előre is.

Tides
Tides k, 2011-04-05 21:36

Szia Juli! Köszi a receptet, ami szerintem tökéletes! Nagyon jól sikerült,egyszerű elkészíteni és nagyon finom! :)

Adite
Bloemcake / Adite v, 2010-10-17 11:44

Az ötlet nem rossz, de saját tapasztalataimmal kiegészíteném. A legfontosabb, hogy JÓ minőségű sütőpapírt használjunk, legjobb a szilikonos, de biztos, ami biztos, én még azt is beolajoznám..., ugyanis a papírról kellett felkaparnom az egészet. Mind letapadt. Ez volt a tanulópénz, mert nem ez az utolsó próbálkozás. Vaj helyett olívaolajat használtam, a tojást kihagytam (mert nem ehetek), pici szójatejjel lazítottam fel, és sok-sok pirított hagymával ízesítettem. Így is összeállt, kicsi golyókat formáztam, melyek a sütőben csak icipicit lapultak, kívül megsült, belül puha, de leragadt. Szóval azonnal újrapróbálkozom, ezúttal szilikonlapon.

torpi
torpi cs, 2010-08-26 05:25

Nagyon finom, de a kezdo szakacsok bizony nem fogjak torni a krumplit, hiszen ez a leirasbol kimaradt.Igy csak kerdeznek, es meg egy megjegyzes, amikor szurjuk a vizet a krumplirol lehet hasznalni tesztaszurot garantaltan lecsopog es kiszarad.Igy tovabb Juli.Valeria

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó cs, 2010-08-19 00:02

Akiknek nem sikerült, folyós lett: Nagyon alaposan kell leszűrni a főzővizet, és fedetlenül hagyni kihűlni, hogy kipárologjon a felesleges víz. A krumpli minősége is befolyásolja a massza sűrűségét, lehetőleg lisztes fajtát használjunk. Talán segítettem.

szokemano
szokemano sze, 2010-11-24 18:13

Kedves Gerzsó!

Amit Te írtál észrevételt a hercegnőburgonya készítésénél, szerintem is ez a legfontosabb!
Nagyon fontos, hogy a megfőtt burgonyát szűrőn keresztül kell leszűrni, azért, hogy ne maradjon benne víz, kihűlni hagyni, krumplinyomón áttörni és ezután kerülnek bele az anyagok a tojássárgája, vaj, szerencsendió, stb. ki mivel kívánja ízesíteni.

nettunderke
nettunderke sze, 2010-08-18 22:52

Sajna nekem sem sikerult. Lapos is maradt; nem is volt ropogos kivulrol; es meg a zsirpapirrol is alig birtam felkaparni. De fogok meg vele probalkozni.

nettunderke
nettunderke k, 2010-08-17 20:20

Mar a sutoben van. Kivancsian varom az eredmenyt. Bar nekem csak edes burgonya volt itthon ezert most ezzel probalom

kefe00
kefe00 k, 2010-06-29 13:27

Ha megengednek egy megjegyzést azoknak akiknek nem sikerült.
Ha túl lágy a massza, akkor szétfolyik , tehét elég keményre kell csinálni, mert a sütőlapra nyomás után, már szét folyhat. Magas hőn kell sütni 200-250 C, de minél nagyobb a hő, annál hamarabb pirul meg a külselye, belül meg úgyis készen van már.(majdnem)
A francia neve "pom duchess" (pom düsé , pom düsez), Régebben ezzel a körettel Díszítették a tányérokat , amit meg is lehetett enni. (már nem a tányért) Az állagot kell eltalálni és sikerülni fog. Ja és felülről kell, hogy kapja a hőt leginkább.

Csala monika
Csala monika h, 2010-06-28 15:15

Sziasztok nagyon jo ez a recept !köszönöm!Nagyon jol sikerült pont olyan lett mint a képen!aki azt mondja nem jo a recept annak nem sikerült megcsinálnia!Én raktam belle aprora vágott vöröshagymát meg borsot,isteni lett!

skorpiocica
skorpiocica cs, 2010-05-27 12:24

Nagyon szeretem ezt az oldalt, minden tiszteletem a hobby és mesterszakácsoknak. Ehhez a recepthez csak azért kellett hozzá szólnom, mert egyben csodás megoldás a megmaradt, már "megmeredt" krumplipürének a felhasználására is :)

tucsike
tucsike szo, 2010-01-09 17:51

Tegnap megcsináltam a hercegnő burgonyát. Hát mit mondjak - nem voltam tőle elragadtatva. Nem pirult meg olyan szépen mint a képen van. Kicsit szétlapult de ezt valószinüleg annak köszönhetem, hogy nagy lyukat vágtam a zacskóra, igy a kinézete sem volt valami jó.......

petra
Petra / petra szo, 2009-12-26 21:17

Bambi,
szerintem nem túl lisztes burgonyából készíthetted és ezért lett folyós a massza
a tanácsom, hogy szétfővő fajtát használj hozzá
a masszának nem szabadna szétfolynia, akkor sem, amikor a kis halmokat készítitek, a sütőben meg aztán pláne nem!
Mira,
persze, a burgonyát főzés után kell törni:-)

Morci
Bloemcake / Morci cs, 2009-12-17 22:20

úgy látszik a recept küldője csak az elismerést szereti, segíteni nem akar...

FEGA
FEGA / FEGA v, 2009-12-06 13:53

Kedves Juli! A minap megpróbáltam elkövetni azt a csodát amit a képen láttam, de valami nem stimmelt.
Először sütéskor elkezdett szétlapulni, másodszor, nem akart pirulni, csak iszonyatos füstöt csináltam a lakásban. Légyszíves adjál valami tanácsot! Köszi: FEGA

Klau
Bloemcake / Klau v, 2009-09-06 13:52

Sziasztok! Nekem is szétfolyott a massza a sutoben! Nem tud valaki segíteni rajtam? Mit tegyek bele, hogy ne follyon szét!? Amugy isteni finom csak hát az alakja olyan lett, mint a "tehénlepény"!

Bianka
Bianka / Bianka szo, 2009-07-18 16:35

Én a nyomózsák helyett sima zacskót használtam kivágva a végét :) illetve kosárkákat formáztam és miután megsült pakoltam bele egy kis párolt zöldséget.
igazán finom :))

Franc24
Franc24 p, 2009-03-27 14:30

Na holnap vendégünk jön és a férfi tortám mellé ezt fogom köretnek tálalni. Remélem majd ízlik mindenkinek! Megírom, hogy milyen lett!!!

Nairk
Bloemcake / Nairk p, 2009-03-13 17:09

kihagytam egy "apróságot": a krumplielegybe lazításképpen beleraktam a két tojás felvert habját. Így semmi nem maradt parlagon!

Nairk
Bloemcake / Nairk p, 2009-03-13 17:05

Megcsináltam, csak sajna nyomórózsám nem volt így kicsit laposabb lett, de annál finomabb. Mellé csináltam: sertéspörkölthúst megfőztem és a szűrt húslé krumplilé elegyébe visszaraktam a húsit és behabartam kefírrel, még raktam bele bazsalikomot és tárkonyt és összerottyantottam . Isteni lett! Köszönöm az ötletet!!!!!

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA h, 2008-12-29 17:09

Nagyon finom köret, köszönöm a receptet Juli!
A Csipetkéim is "koronának" hívják, imádják!:)
Szintia

Juli
Juli / Juli cs, 2009-01-01 20:21

Örülök, én is a napokban leptem meg vele a családot újra:)

194