r
Nosalty Logó

Házi vajas alaptészta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Iluska
Házi vajas alaptészta
adag
Előkészítés
perc
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 676 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 2703 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 430 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    51.3 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    447 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    428 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    419 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 676 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28 g

Zsír

  • Összesen
    205.2 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1787.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    330 mg
  • Nátrium
    1200 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    195.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1710 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1678 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 2703 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    32.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    191 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    272 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    267 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 430 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először a vajas tömböt készítjük el, amihez 20 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, majd 2 centi vastagságú téglalappá alakítjuk.
  2. Fóliába csomagoljuk, és készítésig hűtőszekrényben hűtjük.
  3. A hideg vízben feloldjuk a sót, az ecetet hozzáadjuk. A maradék lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a többi vajjal, majd összedolgozzuk az ecetes-sós vízzel.
  4. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől, sima, egyenletes nem lesz. Cipóvá alakítjuk, majd nedves konyharuhával letakarva 25 percig pihentetjük.
  5. A tésztát enyhén lisztezett deszkán négylevelű lóhere formájúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas téglatömböt. Ráhajtjuk a tésztaleveleket úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a lisztes vajat.
  6. A tésztát először lazán paskolgatjuk a nyújtófával, majd fél centi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Ezután hajtogatjuk. A jobb oldali tésztarész harmadot a középső részre hajtogatjuk, majd az így keletkezett kettős tésztarészre ráhajtjuk a bal oldali tésztarész harmadot. Ez az úgynevezett egyszerű szimpla hajtogatás.
  7. A tésztát elforgatjuk 90 fokos szögben, majd újra kinyújtjuk fél cm vastagságúra. Az így keletkezett téglalap jobb oldalát behajtjuk a közepéig, majd a bal oldalát is, végül a két részt egymásra hajtjuk. Ezt dupla hajtásnak is nevezik.
  8. A tésztát nedves konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
  9. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük, a pihentetési időket is beleértve. Ezután a készítendő tésztának használhatjuk fel.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 122
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 81
  • Össznézettség: 34248
  • Feltöltés dátuma: 2014. március 02.

Ajánló

Felhasználhatjuk sós és édes rolók, krémesek, rétesek, bármilyen leveles tésztából készült ételhez, desszerthez.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mindig is szerettem kipróbálni mindenféle étel készítését, így a házi tészta készítésbe is belefogtam. Megéri a fáradtságot, hisz a 'házi' mindenkor a legjobb!!!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!