Házi túrós lepény recept

1 adag
1660
kcal
Házi túrós lepény
Házi túrós lepény
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A középkori parasztkonyhán a legegyszerűbb a gyúrt tésztából sült lepény volt.
 
2007 -ben a www.szon.hu receptversenyére készült lepényem receptje. Jó étvágyat kívánok hozzá!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez és a süti szórásához

ajánlat

Minden sütni szerető háziasszonynak és úrnak ajánlom.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túróslepény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tésztát gyúrunk: a szitált liszthez keverjük a diót és a tojássárgákat a cukrorral, vajjal, vaníliás cukorral és a reszelt citrom héjjal. Majd pihentetjük kb. 15 percig.
  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a túró tölteléket. A házi túrót, a vajat, a cukrot, a búzadarát, az almakockákat, a mazsolát elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjékből felvert hab felét, majd óvatosan a maradék habot is.
  3. A tészta felét kinyújtjuk, egy vajjal kikent lisztezett tepsibe helyezzük, 15 percig elősütjük 190 fokon.
  4. Rátesszük a túrótölteléket, rácsosan lefedjük. Aki nem akar bíbelődni, kinyújtja a tészta másik felét és a tölteléket lefedi.
  5. A tészta tetejét finoman villával megszúrkáljuk.
  6. Majd kb 40 perc alatt 190 fokon megsütjük.
  7. Amikor elkészült, hűlni hagyjuk. A tetejét vaníliáscukorral megszórjuk.




 

statisztika

beküldve:
nézettség: 87 977
elküldve: 6
receptkönyben: 803
elkészítve: 6/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

Hozzászólások (12)

Gaigo
Gaigoszo, 2012-03-17 15:13

Kedves Mártika és Feri

Csupán annyit szeretnék kérdezni, mekkora méretű sütő jó ehhez a recepthez?

paragi1981
paragi1981h, 2012-01-23 20:41

sül és nagyon szépnek tűnik!
a tetejére én ráreszeltem a maradék tésztát. Így nem kell bajlódni sem a nyújtással, sem a sodrással és szép egyenletes fedése lesz.
köszi a receptet. Az illata már most ellenállhatatlan!

taksi
taksik, 2012-01-24 09:02

Kedves paragi1981!

Remélem finom lett.)

Üdvözlettel:
Ferenc

paragi1981
paragi1981k, 2012-01-24 10:54

Finom? :-) az nem kifejezés. Egyszerűen tökéletes ez a recept! Nagyon köszönöm (a kedves kicsi férjem nevében is, akinek nagyon szélesre nyúlt a mosolya az első .... és a harmadik szelet után is)

knekató
knekatóp, 2011-12-02 16:38

Én most szeretném megsütni, de látom, hogy a sárgájából 3 kell a fehérjéből meg 5 db. Ez elirás, vagy kéne még + 2 tojásfehérje? Ez az adag mekkora tepsibe elég?

aubergine
aubergineszo, 2011-06-25 13:04

Nagyon finom lett! Jó recept, különleges is nekem, túrót almakockákkal, dióval még nem ettem! Legközelebb kevesebb cukorral csinálom, de egyébként jók az arányok is!

Kojud
Kojudv, 2011-03-27 19:49

Húúú,ez nagyon finom!
Örülök,hogy rátaláltam!

taksi
taksih, 2010-07-12 07:01

Kedves mezimeli!

Köszönjük a dícséretet.
Igazából Ferenc Nagymamájának receptje alapján készítettük.
Őt illeti a dícséret is.
Üdvözlettel:
Mártika és Feri

mezimeli
mezimeliszo, 2010-07-10 19:41

Most találtam rá a receptre:) Nem is értem, hol maradtak eddig a dícshimnuszok. Minden esetre én nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Legfrissebb cikkek

Vidám szendvicskészítés
Vidám szendvicskészítés
Minden étel fontos, mind szól valamiről, legyen szó akár reggeliről, uzsonnáról vagy hideg vacsoráról, érdemes az őszi szendvics-szezont feldobni néhány kreatív ötlettel! (x)
1660