Házi túrós lepény recept

Házi túrós lepény
Házi túrós lepény
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A középkori parasztkonyhán a legegyszerűbb a gyúrt tésztából sült lepény volt.
 
2007 -ben a www.szon.hu receptversenyére készült lepényem receptje. Jó étvágyat kívánok hozzá!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez és a süti szórásához

ajánlat

Minden sütni szerető háziasszonynak és úrnak ajánlom.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Anyák napja
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túróslepény

elkészítés

  1. Tésztát gyúrunk: a szitált liszthez keverjük a diót és a tojássárgákat a cukrorral, vajjal, vaníliás cukorral és a reszelt citrom héjjal. Majd pihentetjük kb. 15 percig.
  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a túró tölteléket. A házi túrót, a vajat, a cukrot, a búzadarát, az almakockákat, a mazsolát elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjékből felvert hab felét, majd óvatosan a maradék habot is.
  3. A tészta felét kinyújtjuk, egy vajjal kikent lisztezett tepsibe helyezzük, 15 percig elősütjük 190 fokon.
  4. Rátesszük a túrótölteléket, rácsosan lefedjük. Aki nem akar bíbelődni, kinyújtja a tészta másik felét és a tölteléket lefedi.
  5. A tészta tetejét finoman villával megszúrkáljuk.
  6. Majd kb 40 perc alatt 190 fokon megsütjük.
  7. Amikor elkészült, hűlni hagyjuk. A tetejét vaníliáscukorral megszórjuk.




 

statisztika

beküldve:
nézettség: 84 642
elküldve: 5
receptkönyben: 795
elkészítve: 4/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

Hozzászólások (12)

Gaigo
Gaigoszo, 2012-03-17 15:13

Kedves Mártika és Feri

Csupán annyit szeretnék kérdezni, mekkora méretű sütő jó ehhez a recepthez?

paragi1981
paragi1981h, 2012-01-23 20:41

sül és nagyon szépnek tűnik!
a tetejére én ráreszeltem a maradék tésztát. Így nem kell bajlódni sem a nyújtással, sem a sodrással és szép egyenletes fedése lesz.
köszi a receptet. Az illata már most ellenállhatatlan!

taksi
taksik, 2012-01-24 09:02

Kedves paragi1981!

Remélem finom lett.)

Üdvözlettel:
Ferenc

paragi1981
paragi1981k, 2012-01-24 10:54

Finom? :-) az nem kifejezés. Egyszerűen tökéletes ez a recept! Nagyon köszönöm (a kedves kicsi férjem nevében is, akinek nagyon szélesre nyúlt a mosolya az első .... és a harmadik szelet után is)

knekató
knekatóp, 2011-12-02 16:38

Én most szeretném megsütni, de látom, hogy a sárgájából 3 kell a fehérjéből meg 5 db. Ez elirás, vagy kéne még + 2 tojásfehérje? Ez az adag mekkora tepsibe elég?

aubergine
aubergineszo, 2011-06-25 13:04

Nagyon finom lett! Jó recept, különleges is nekem, túrót almakockákkal, dióval még nem ettem! Legközelebb kevesebb cukorral csinálom, de egyébként jók az arányok is!

Kojud
Kojudv, 2011-03-27 19:49

Húúú,ez nagyon finom!
Örülök,hogy rátaláltam!

taksi
taksih, 2010-07-12 07:01

Kedves mezimeli!

Köszönjük a dícséretet.
Igazából Ferenc Nagymamájának receptje alapján készítettük.
Őt illeti a dícséret is.
Üdvözlettel:
Mártika és Feri

mezimeli
mezimeliszo, 2010-07-10 19:41

Most találtam rá a receptre:) Nem is értem, hol maradtak eddig a dícshimnuszok. Minden esetre én nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Legfrissebb cikkek

Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
A főváros legizgalmasabb szabadtéri programja elé nézünk a budapesti italmérések gigászi főzőversenyén május elsején. A Kocsmajális hősies küzdelmet ígér bográcsok gyűrűjében.
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
1661