Házi túrós lepény recept

1 adag
1660
kcal
Házi túrós lepény
Házi túrós lepény
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A középkori parasztkonyhán a legegyszerűbb a gyúrt tésztából sült lepény volt.
 
2007 -ben a www.szon.hu receptversenyére készült lepényem receptje. Jó étvágyat kívánok hozzá!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez és a süti szórásához

ajánlat

Minden sütni szerető háziasszonynak és úrnak ajánlom.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túróslepény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tésztát gyúrunk: a szitált liszthez keverjük a diót és a tojássárgákat a cukrorral, vajjal, vaníliás cukorral és a reszelt citrom héjjal. Majd pihentetjük kb. 15 percig.
  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a túró tölteléket. A házi túrót, a vajat, a cukrot, a búzadarát, az almakockákat, a mazsolát elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjékből felvert hab felét, majd óvatosan a maradék habot is.
  3. A tészta felét kinyújtjuk, egy vajjal kikent lisztezett tepsibe helyezzük, 15 percig elősütjük 190 fokon.
  4. Rátesszük a túrótölteléket, rácsosan lefedjük. Aki nem akar bíbelődni, kinyújtja a tészta másik felét és a tölteléket lefedi.
  5. A tészta tetejét finoman villával megszúrkáljuk.
  6. Majd kb 40 perc alatt 190 fokon megsütjük.
  7. Amikor elkészült, hűlni hagyjuk. A tetejét vaníliáscukorral megszórjuk.




 

statisztika

beküldve:
nézettség: 89 893
elküldve: 6
receptkönyben: 808
elkészítve: 6/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

Hozzászólások (12)

Gaigo
Gaigoszo, 2012-03-17 14:13

Kedves Mártika és Feri

Csupán annyit szeretnék kérdezni, mekkora méretű sütő jó ehhez a recepthez?

paragi1981
paragi1981h, 2012-01-23 19:41

sül és nagyon szépnek tűnik!
a tetejére én ráreszeltem a maradék tésztát. Így nem kell bajlódni sem a nyújtással, sem a sodrással és szép egyenletes fedése lesz.
köszi a receptet. Az illata már most ellenállhatatlan!

taksi
taksik, 2012-01-24 08:02

Kedves paragi1981!

Remélem finom lett.)

Üdvözlettel:
Ferenc

paragi1981
paragi1981k, 2012-01-24 09:54

Finom? :-) az nem kifejezés. Egyszerűen tökéletes ez a recept! Nagyon köszönöm (a kedves kicsi férjem nevében is, akinek nagyon szélesre nyúlt a mosolya az első .... és a harmadik szelet után is)

knekató
knekatóp, 2011-12-02 15:38

Én most szeretném megsütni, de látom, hogy a sárgájából 3 kell a fehérjéből meg 5 db. Ez elirás, vagy kéne még + 2 tojásfehérje? Ez az adag mekkora tepsibe elég?

aubergine
aubergineszo, 2011-06-25 12:04

Nagyon finom lett! Jó recept, különleges is nekem, túrót almakockákkal, dióval még nem ettem! Legközelebb kevesebb cukorral csinálom, de egyébként jók az arányok is!

Kojud
Kojudv, 2011-03-27 18:49

Húúú,ez nagyon finom!
Örülök,hogy rátaláltam!

taksi
taksih, 2010-07-12 06:01

Kedves mezimeli!

Köszönjük a dícséretet.
Igazából Ferenc Nagymamájának receptje alapján készítettük.
Őt illeti a dícséret is.
Üdvözlettel:
Mártika és Feri

mezimeli
mezimeliszo, 2010-07-10 18:41

Most találtam rá a receptre:) Nem is értem, hol maradtak eddig a dícshimnuszok. Minden esetre én nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Legfrissebb cikkek

5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Puha, szaftos csirkemáj sűrű mártásban, sok zöldséggel vagy kívül jól átpirítva - sokféleképpen szeretjük. Most mutatunk kilenc változatot - 300 kalória alatt!
Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Ne legyen túl puha, ázott vagy ragacsos, de túl kemény és rágós sem. Ezeknek az elvárásoknak mind meg kell feleljen a tökéletesen elkészített galuska, más néven: nokedli.
1660