Házi sajt 2. -egyszerűen recept

1 adag
140
kcal
Házi sajt 2. -egyszerűen
Házi sajt 2. -egyszerűen
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem a házi sajtot. Finom és úgy ízesíthetem, ahogyan éppen kedvem tartja. Nekem ez a recept vált be a legjobban. Régen próbálkoztam tejoltóval, ecettel, túróval stb-vel sajtot készíteni, de valahogy nem sikerültek túl jóra. Aztán valaki ajánlotta ezt a citromsavas megoldást és tökéletes lett. Ráadásul nagyon egyszerű is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lehet bele lilahagymát, színesborsot, köményt stb-t rakni. Mindenkinek a fantáziájára bízom...

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - fehérjenap, AB0 diéta – AB vércsoport
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

egyszerű házi sajt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felforraljuk a tejet. Elzárjuk a gázt.
  2. A meleg vízben feloldott citromsavat azonnal a tejbe öntjük. Várunk kb. 10 percet.
  3. Majd egy  vászon (pl. textilpelenka)  és egy tésztaszűrő segítségével leszűrjük. Megsózzuk, illetve ilyenkor lehet az ízlés szerinti fűszereket belekeverni. Kicsit összekutyuljuk.
  4. A vászonba csavarjuk és lesúlyozzuk. Az én technikám: egy talppal rendelkező tésztaszűrőbe raktam a sajtot, rá egy lábast, és abba pakoltam nehéz dolgokat.
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 19 387
elküldve: 3
receptkönyben: 760
elkészítve: 6/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Bhcsilla

Mióta szakács: 2010.02.13.
16 recept

Hozzászólások (32)

Sancho
Sanchosze, 2012-09-26 17:54

Igen, így is lehet készíteni. Ez a gyorsan készített sajt, nem kell érlelni.

Heni0227
Heni0227k, 2012-01-17 15:35

Kedves Bhcsilla!
Megcsináltam a sajtodat, és végre sajt íze is volt. Nagyon jól sikerült, nálunk állandó vendég marad. Köszi.

fishers
fisherssze, 2011-12-07 16:48

Kedves bhcsilla!

Nagyon szimpi ez a recept, szeretném kipróbálni! A kérdésem az, hogyha egy kicsit keményebb állagú sajtot szeretnék készíteni, mit kell tennem?
Válaszod előre is köszönöm!

bhcsilla
bhcsillasze, 2011-12-07 21:45

Kedves fishers! Az, hogy a sajt milyen kemény lesz függ attól is, hogy milyen eljárással készül. Szerintem ezzel a módszerrel túl kemény sajtot nem lehet produkálni. Ennél a receptnél azzal tudod egy kicsit szilárdabbá tenni, hogy minél jobban kipréseled belőle a savót.

bhcsilla
bhcsillaszo, 2011-12-03 21:11

Szia nattyka! Kb. mozarella keménységű lett nekem. Reszelni nem próbáltam.

jucus60
jucus60szo, 2011-10-08 18:53

Kedves Csilla!
Köszönöm a receptet, kedvencünk lett ez a sajt és jó, hogy változatos fűszerekkel lehet elkészíteni. Ma friss bazsalikommal csináltam és tettem bele egy kis vöröshagymakrémet is. Isteni lett!
Üdv: Jucus

osztriga
osztrigacs, 2011-09-22 12:59

Szerintem jó hozzá a zacskós tej is... lsd. paneer receptje.

Makka
Makkaszo, 2011-07-30 18:33

Kedves Csilla!

Azt szeretném kérdezni, hogy ezt zacskós tejből is el lehet készíteni? Mert házi tejhez nem biztos, hogy hozzá tudok jutni és úgy gondolom a bolti tejek közül a zacskós fajták állnak legközelebb a valósághoz. Előre is köszönöm a segítséged!

bhcsilla
bhcsillaszo, 2011-03-19 14:06

Kedves Aranyka123! A hűtőszekrényben kb. 1,5 hétig egész biztosan. Utána nem tudom, mert tovább még nem kellett friss sajtot tárolnom.

bAbszalma
bAbszalmap, 2010-11-19 14:32

Szia Csilla! Az előttem szóló kérdése sztem az lehetett, hogy meddig kell a szűrőben tartani? Mennyi idő alatt csöpög le. És hűtőben? Vagy langyos helyen? Köszi: szAlma

bhcsilla
bhcsillaszo, 2010-11-20 10:57

Kedves szAlma! Nekem 1-2 óra hosszáig szokott a súly alatt lenni. Csak simán a konyhapulton hagyom. A sajtokat szokták érlelni is miután kellőképpen kipréselték belőle a savót. Az érlelés hosszától változik a sajt íze.

varikriszti
varikrisztics, 2010-11-11 15:36

Kedves Bhcsilla!
Ízlett a férjemnek a sajt.Azt kérdezi hogy érlelni szoktad-e?És ha igen hogyan?Üdv.:Kriszta.

bhcsilla
bhcsillacs, 2010-11-11 21:19

Kedves Kriszti! Örülök,hogy ízlett a férjednek is. Nem szoktam érlelni. Igazából mi frissen szeretjük. Ezügyben nincsen tapasztalatom... De ha Te esetleg próbálkozol majd vele, mindenképpen írd meg, hogyan sikerült.

varikriszti
varikrisztisze, 2010-11-10 14:21

Kedves Bhcsilla!
Életem első sajtját csináltam és nekem nagyon bejött.A fő kostoló (Férjem) még nem kostolta,mert nálunk ő a sajtimádó.Ha megkóstolta megírom az ő véleményét is.Addig is minden jót!Üdv.:Kriszta

bhcsilla
bhcsillasze, 2010-11-10 17:33

Kedves Kriszta! Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Mindenképpen kíváncsi vagyok a férjed véleményére is. További jó sütés-főzést!

nemethjuli
nemethjulih, 2010-11-08 19:31

Húúúú mennyi kérdés...ezekre én is kíváncsi lennék...és már csinálnám is.
anikusz citromsavat nálunk a közértben is lehet kapni...olyan fűszeres zacskóban ill. dobozban mint a borkősavat.

Sárki
Sárkih, 2010-11-08 19:21

Kedves Bhcsilla!Az 1 liter tejből kb. mennyi sajt lesz?

Janeway
Janewayh, 2010-11-08 17:30

Szia!

kb. mennyi sót használtál? a családom nagyon szereti a sajtot. és általában az átlagosnál -sajnos- több sót használunk. félek, nehogy ízetlen legyen.
köszi, üdv: Kati

bhcsilla
bhcsillah, 2010-11-08 20:43

Kedves Janeway! Én egy liter tejnél kb. 1 csapott kávéskanálnyit használtam és alig érződött benne. Ha nem sikerülne eltalálni a sózást még utólag sós vízbe beáztathatod. Ezért először inkább óvatosan, mert kivenni már nem fogsz tudni belőle.

pribisanne olah nikoletta
pribisanne olah nikolettak, 2010-11-16 20:53

szia! rég vártam már ilyen jó és egyszerű sajt készítésre! El is fogom készíteni,csak mond már meg,hogy hány napig kell érlelnem hogy fogyasztásra alkalmas legye!

bhcsilla
bhcsillak, 2010-11-16 21:22

Nem szoktam érlelni. Én frissen szeretem. Gyakorlatilag azonnal fogyasztható.

bhcsilla
bhcsillah, 2010-11-08 20:39

Kedves Ivadykata! Én nem szoktam érlelni. Frissen szeretem a legjobban.

p_juda
p_judah, 2010-11-08 17:07

Kedves Bhcsilla!

Az lenne a kérdésem ,hogy a nem dobozos tej alatt mit értesz, friss házi tehéntejet, vagy nem tartós tejet?

bhcsilla
bhcsillah, 2010-11-08 19:31

Kedves Anikusz!
Citromsavat bármelyik háztartási boltban tudsz vásárolni. A tartósítószerek környékén keresd.

Legfrissebb cikkek

Így hekkeld meg a tésztalevesed!
Így hekkeld meg a tésztalevesed!
Ha eddig azt gondoltad, hogy kedvenc istant tésztalevesedet csak a megszokott módon készítheted el, nagyot tévedsz! Irodisták és kollégisták figyelem, mutatjuk tippjeinket!
A hét szakácsa: DoGGma
A hét szakácsa: DoGGma
Ezen a héten egy fiatalemberrel, DoGGmával ismerkedhettek meg, aki szenvedélyből, szívvel-lélekkel készíti ételeit. Főzőtudományát salátákkal kezdte, mára tortacsodákat süt.
Heti menü: az ősz kincseiből
Heti menü: az ősz kincseiből
Menthetetlenül őszire fordult az időjárás, a konyha melegében azonban az évszak legkedveltebb zöldségeivel és gyümölcseivel dobhatjuk fel az elkövetkező hét fogásait.
140