Házi sajt 2. -egyszerűen recept

1 adag
140
kcal
Házi sajt 2. -egyszerűen
Házi sajt 2. -egyszerűen
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem a házi sajtot. Finom és úgy ízesíthetem, ahogyan éppen kedvem tartja. Nekem ez a recept vált be a legjobban. Régen próbálkoztam tejoltóval, ecettel, túróval stb-vel sajtot készíteni, de valahogy nem sikerültek túl jóra. Aztán valaki ajánlotta ezt a citromsavas megoldást és tökéletes lett. Ráadásul nagyon egyszerű is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lehet bele lilahagymát, színesborsot, köményt stb-t rakni. Mindenkinek a fantáziájára bízom...

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

egyszerű házi sajt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felforraljuk a tejet. Elzárjuk a gázt.
  2. A meleg vízben feloldott citromsavat azonnal a tejbe öntjük. Várunk kb. 10 percet.
  3. Majd egy  vászon (pl. textilpelenka)  és egy tésztaszűrő segítségével leszűrjük. Megsózzuk, illetve ilyenkor lehet az ízlés szerinti fűszereket belekeverni. Kicsit összekutyuljuk.
  4. A vászonba csavarjuk és lesúlyozzuk. Az én technikám: egy talppal rendelkező tésztaszűrőbe raktam a sajtot, rá egy lábast, és abba pakoltam nehéz dolgokat.
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 19 468
elküldve: 3
receptkönyben: 761
elkészítve: 6/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Bhcsilla

Mióta szakács: 2010.02.13.
16 recept

Hozzászólások (32)

Sancho
Sanchosze, 2012-09-26 17:54

Igen, így is lehet készíteni. Ez a gyorsan készített sajt, nem kell érlelni.

Heni0227
Heni0227k, 2012-01-17 15:35

Kedves Bhcsilla!
Megcsináltam a sajtodat, és végre sajt íze is volt. Nagyon jól sikerült, nálunk állandó vendég marad. Köszi.

fishers
fisherssze, 2011-12-07 16:48

Kedves bhcsilla!

Nagyon szimpi ez a recept, szeretném kipróbálni! A kérdésem az, hogyha egy kicsit keményebb állagú sajtot szeretnék készíteni, mit kell tennem?
Válaszod előre is köszönöm!

bhcsilla
bhcsillasze, 2011-12-07 21:45

Kedves fishers! Az, hogy a sajt milyen kemény lesz függ attól is, hogy milyen eljárással készül. Szerintem ezzel a módszerrel túl kemény sajtot nem lehet produkálni. Ennél a receptnél azzal tudod egy kicsit szilárdabbá tenni, hogy minél jobban kipréseled belőle a savót.

bhcsilla
bhcsillaszo, 2011-12-03 21:11

Szia nattyka! Kb. mozarella keménységű lett nekem. Reszelni nem próbáltam.

jucus60
jucus60szo, 2011-10-08 18:53

Kedves Csilla!
Köszönöm a receptet, kedvencünk lett ez a sajt és jó, hogy változatos fűszerekkel lehet elkészíteni. Ma friss bazsalikommal csináltam és tettem bele egy kis vöröshagymakrémet is. Isteni lett!
Üdv: Jucus

osztriga
osztrigacs, 2011-09-22 12:59

Szerintem jó hozzá a zacskós tej is... lsd. paneer receptje.

Makka
Makkaszo, 2011-07-30 18:33

Kedves Csilla!

Azt szeretném kérdezni, hogy ezt zacskós tejből is el lehet készíteni? Mert házi tejhez nem biztos, hogy hozzá tudok jutni és úgy gondolom a bolti tejek közül a zacskós fajták állnak legközelebb a valósághoz. Előre is köszönöm a segítséged!

bhcsilla
bhcsillaszo, 2011-03-19 14:06

Kedves Aranyka123! A hűtőszekrényben kb. 1,5 hétig egész biztosan. Utána nem tudom, mert tovább még nem kellett friss sajtot tárolnom.

bAbszalma
bAbszalmap, 2010-11-19 14:32

Szia Csilla! Az előttem szóló kérdése sztem az lehetett, hogy meddig kell a szűrőben tartani? Mennyi idő alatt csöpög le. És hűtőben? Vagy langyos helyen? Köszi: szAlma

bhcsilla
bhcsillaszo, 2010-11-20 10:57

Kedves szAlma! Nekem 1-2 óra hosszáig szokott a súly alatt lenni. Csak simán a konyhapulton hagyom. A sajtokat szokták érlelni is miután kellőképpen kipréselték belőle a savót. Az érlelés hosszától változik a sajt íze.

varikriszti
varikrisztics, 2010-11-11 15:36

Kedves Bhcsilla!
Ízlett a férjemnek a sajt.Azt kérdezi hogy érlelni szoktad-e?És ha igen hogyan?Üdv.:Kriszta.

bhcsilla
bhcsillacs, 2010-11-11 21:19

Kedves Kriszti! Örülök,hogy ízlett a férjednek is. Nem szoktam érlelni. Igazából mi frissen szeretjük. Ezügyben nincsen tapasztalatom... De ha Te esetleg próbálkozol majd vele, mindenképpen írd meg, hogyan sikerült.

varikriszti
varikrisztisze, 2010-11-10 14:21

Kedves Bhcsilla!
Életem első sajtját csináltam és nekem nagyon bejött.A fő kostoló (Férjem) még nem kostolta,mert nálunk ő a sajtimádó.Ha megkóstolta megírom az ő véleményét is.Addig is minden jót!Üdv.:Kriszta

bhcsilla
bhcsillasze, 2010-11-10 17:33

Kedves Kriszta! Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Mindenképpen kíváncsi vagyok a férjed véleményére is. További jó sütés-főzést!

nemethjuli
nemethjulih, 2010-11-08 19:31

Húúúú mennyi kérdés...ezekre én is kíváncsi lennék...és már csinálnám is.
anikusz citromsavat nálunk a közértben is lehet kapni...olyan fűszeres zacskóban ill. dobozban mint a borkősavat.

Sárki
Sárkih, 2010-11-08 19:21

Kedves Bhcsilla!Az 1 liter tejből kb. mennyi sajt lesz?

Janeway
Janewayh, 2010-11-08 17:30

Szia!

kb. mennyi sót használtál? a családom nagyon szereti a sajtot. és általában az átlagosnál -sajnos- több sót használunk. félek, nehogy ízetlen legyen.
köszi, üdv: Kati

bhcsilla
bhcsillah, 2010-11-08 20:43

Kedves Janeway! Én egy liter tejnél kb. 1 csapott kávéskanálnyit használtam és alig érződött benne. Ha nem sikerülne eltalálni a sózást még utólag sós vízbe beáztathatod. Ezért először inkább óvatosan, mert kivenni már nem fogsz tudni belőle.

pribisanne olah nikoletta
pribisanne olah nikolettak, 2010-11-16 20:53

szia! rég vártam már ilyen jó és egyszerű sajt készítésre! El is fogom készíteni,csak mond már meg,hogy hány napig kell érlelnem hogy fogyasztásra alkalmas legye!

bhcsilla
bhcsillak, 2010-11-16 21:22

Nem szoktam érlelni. Én frissen szeretem. Gyakorlatilag azonnal fogyasztható.

bhcsilla
bhcsillah, 2010-11-08 20:39

Kedves Ivadykata! Én nem szoktam érlelni. Frissen szeretem a legjobban.

p_juda
p_judah, 2010-11-08 17:07

Kedves Bhcsilla!

Az lenne a kérdésem ,hogy a nem dobozos tej alatt mit értesz, friss házi tehéntejet, vagy nem tartós tejet?

bhcsilla
bhcsillah, 2010-11-08 19:31

Kedves Anikusz!
Citromsavat bármelyik háztartási boltban tudsz vásárolni. A tartósítószerek környékén keresd.

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Halloween éjjelén az amerikai gyerekek ajándékzsákmányolásra indulnak, ám sokan közülük nem tudják elfogadni az édességeket. Egy kampány azonban most rájuk is gondolt.
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Magas hidrogénperoxid-tartalma miatt a Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot kilenc európai tagállamban kivonták a kereskedelmi forgalomból.
140