Házi meggyes rétes recept

Házi meggyes rétes
Házi meggyes rétes
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept, amit a rétestésztához használok, elméletileg 4 rúd rétes készítéséhez elegendő. Azért írom, hogy elméletileg, mert nem biztos, hogy mindenki egyformán, szinte hártyavékonyra tudja húzni. Én például, mikor rászántam magam a rétestészta projektre, nem viccelek, egy hétig minden nap rétest készítettem. Igaz, már majdnem ott tartottam, hogy hagyom a csudába az egészet, de mivel tudom, hogy a párom is, és a kicsi fiam is oda van a rétesért, erőt vettem magamon, és addig gyakoroltam, amíg szinte tökéletesre sikeredett. És most már azt is tudom, hogy nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe a tésztát, és másnap ugyanúgy ki lehet húzni és megtölteni, csak fel kell langyosítani egy kicsit. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a kis tálkát amiben a tészta volt, beletettem egy nagyobb tál meleg vízbe. Tudom, az a legkönnyebb, hogy az ember elmegy a boltba és megveszi a készen kapható rétestésztát és nem nyűglődik vele otthon, pikk-pakk megtölti és megsüti. Igen ám, de ha valaki állandóan azt hallja otthon, hogy a házi rétes az az igazi, annak nincs párja, hogy a bolti rétestésztából készített, az csak a rétes kicsúfolása, akkor elgondolkodom azon, hogy anyáink, nagyanyáink, milyen természetességgel készítették otthon a rétest, mindenféle bolti vacak nélkül. Ha ők meg tudták csinálni, akkor én miért ne tudnám. És már csak azért is megéri vesződni vele, mert az elismerés biztos nem marad el. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá. 

Még több finomságért látogasd meg oldalam.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához (4 rúd)

A töltelékhez (1 rúd)

ajánlat

Sokféle variációt kitalálhatunk, friss illetve aszalt gyümölcsökkel, túróval, mákkal, dióval, mogyoróval, és természetesen sós töltelékkel is készíthetjük, húsos, halas, zöldséges, zöldfűszeres ragukkal.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: laktózmentes, tejmentes
nehézség: nehéz
kategória: rétes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

házi rétes, nyújtott rétes, meggyes rétes, meggytöltelékes rétes
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb akkor kevesebbet.
  2. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor, fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat, és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig folpackkal letakarva, langyos helyen pihentetjük.
  3. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
  4. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet. Ez alkalommal meggyes töltelékkel töltjük.
  5. A meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de arra vigyázzuk, hogy ne fosszuk meg teljesen tőle. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát, vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, akkor azt az edény alján hagyjuk. Az a jó töltelék (legyen az bármilyen ízesítésű) amelyik egy kissé "tocsogós", tehát van nedvességtartalma. Ezt pontosan nem is lehet leírni, inkább tapasztalni kell. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, mandulához stb.
  6. Miután a tölteléket kis kupacokban elterítjük a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  7. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 58
össznézettség: 142 773
elküldve: 49
receptkönyvben: 824
elkészítve: 22/40
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
66 recept

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

laskovicsanita
laskovicsanita Fri, 2016-07-15 15:03

Szia!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a rétesreceptre tökéletes a tészta nagyon finom lett :) Meggyes és túróst csináltam nyami :)

adruusk
adruusk Sat, 2015-06-27 17:44

Kedves Veruss!
Köszönöm a receptet, tökéletesek az arányok, és nagyon nagyon finom, emellett nagyon jól leírtad, hogy mit, és hogyan!
Köszönet az egész család nevében még egyszer, ezért a klassz rétes receptért. Életem első rétese, de nem kellett csalódnom!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2015-08-08 07:14

Kedves Adruusk!
Örülök, hogy jól sikerült a recept alapján az elkészítése és hab a tortán, hogy még ízlett is! :) nagyon jó ilyen véleményt olvasni, mert így tudom, hogy másnak is ízlik :)

http://szilvasgombockonyhaja.hu/meggyes-retes

Csukamama
Csukamama / Csukamama Thu, 2013-04-18 20:25

Kedves Veruss!
Nagyon örülök, hogy feltetted ezt a receptet. Én már 61 éves vagyok, de még nem mertem neki állni. Halvány emlékeim vannak, mikor az Anyukám az asztalt körül ment és tekerte a kezére a szélét. Sajnos akkor még nagyon kicsi volta. Aztán sokáig nem készített mert, hogy nagyon rossz a liszt és nem lehet, mert mindig elszakadt. Egy idő után újra készített, lehet rájött Ő is a két liszt keverésére, de akkor már dolgoztam és azért nem tudtam tőle megtanulni. Most biztos meg fogom próbálni. Olyan jól leírtad a menetét.
Üdvözlettel:
Angéla

szulekagi
szulekagi Mon, 2012-11-05 15:26

Kedves Veruss, azt szeretném kérdezni, hogy a réteslisztet lehet e helyettesíteni sima (vagy más fajta) liszttel, mert ebben az országban, ahol én lakom, nem lehet a boltban azt a fajta réteslisztet venni, amit mi otthon használunk. Viszont már hiányoznak az otthoni ízek, a család meg reklamálja a rétest, köszi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2012-11-05 21:49

Kedves Ági!
Elnézést, hogy csak most válaszolok. A rétes tésztájához szerintem, nyugodtan használhatsz sima lisztet. Valószínű, hogy a vízzel kell óvatosan bánni, mivel a sima liszt több folyadékot vesz fel, mint a rétesliszt, de ha apránként adagolod gyúrás közben a vizet, akkor nem lehet gond. Én készítettem már BL 80-as kenyérlisztből is, úgy is jó lett.
Remélem, tudtam segíteni.
Üdv,
Veruss

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2012-07-03 21:58

Kedves NoSalty.hu Csapat!
Nagyon örülök, köszönöm! :-)
Üdvözlettel,
Veruss

ladybird216
Petruska / ladybird216 Mon, 2012-07-02 20:43

Hmmm...
Barátnőimmel mi is csináltunk a múltkor rétes partit! :) Elsőre egyedül nem akartam nekiállni. A receptünk szinte ugyan ez volt. Először próbálkoztunk rétes húzással, de isteni lett! :)
Igen, kell egy kicsit tapasztalni, de ez más ételek készítésénél is így van! Jó, hogy feltetted a receptet, mert nagyon jól leírtad a munka folyamatokat és a tapasztalataidat! (így nekem már nem kell, csak elmenteni a tiedet! :) )

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2012-07-03 15:45

Kedves Ladybird216!
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Azért próbáltam, leírni részletesen a tapasztalataimat, hogy másnak is segítségére legyen, ha neki áll és megpróbálkozik elkészíteni a házi húzott rétest.
Üdvözlettel,
Veruss

373