r
Nosalty Logó

Házi leveles tészta édes és sós töltelékkel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bjkata
Házi leveles tészta édes és sós töltelékkel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

Összesen 792 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

Összesen 9490 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

Összesen 384 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    59.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1089.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    831 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    562 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    529 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    388 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 792 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.5 g

Zsír

  • Összesen
    716.4 g
  • Telített zsírsav
    168 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    311 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    188 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13076 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    294 mg
  • Kálcium
    1196 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    234 mg
  • Foszfor
    1358 mg
  • Nátrium
    9967 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    616 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    634.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6740 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    69 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    704 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    255 micro
  • Kolin:
    337 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6352 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4651 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    384 micro
Összesen 9490 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    29 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    529.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    404 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    273 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    257 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    188 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 384 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Gyorsan összegyúrjuk a 60 dkg margarint vagy vajat a 15 dkg liszttel, majd egy fólia segítségével (folpack) tégla alakúra formázzuk ezt a tésztát. Becsomagoljuk a fóliába, és a hűtőbe tesszük. Lehetőleg legyen minél laposabb a tészta, de azért a hűtőben férjen el.
  2. A másik adag tészta úgy készül, hogy a 60 dkg lisztet összegyúrjuk 15 dkg vajjal vagy margarinnal, és apránként adagolva hozzáadjuk a sós-ecetes langyos vizet. Jól kidolgozzuk, és ezt a tésztát is a hűtőbe tesszük még fél órára (letakarva).
  3. A pihentetés után a nagyobb adag tésztát kinyújtjuk olyan formájúra, mint egy négy szirmú virág, vagyis alul-felül és balról-jobbról legyen 4 kilógó része, hogy könnyen be tudjuk csomagolni a jól lehűtött vajas tésztát mind a négy irányból. Ha jól bebugyoláltuk, a nyújtófával finoman ütögetve lapítgassuk el egy kicsit.
  4. Nyújtsuk ki egy nagy fekvő téglalapra, gondolatban függőlegesen osszuk fel három egyenlő részre, ezután a bal oldali részt a középsőre, a jobb oldali részt mindkettőre ráhajtjuk. Ez a szimpla hajtogatás. Közben a lisztet mindig seperjük le a tésztáról.
  5. Fordítsuk úgy a tésztát, hogy a téglalap hosszabb oldala felénk legyen. Újra nyújtsuk ki egy nagy téglalapra, de most gondolatban osszuk négy egyenlő részre a tésztát. A bal oldali részt és a jobb oldali részt is hajtsuk be a közepéig, hogy a tésztaszélek találkozzanak, majd az egyik kettős rétegű tésztát a másikra hajtsuk rá. Így olyan lesz majd, mint egy csukott könyv. Ez a dupla hajtogatás. (Közben mindig gondosan söpörjük le egy kis ecsettel vagy kenőtollal a lisztet a tésztáról!)
  6. Pihentessük a tésztát a hűtőben fél óráig. (Gondosan becsomagolva, hogy ne száradjon ki.) A félórás pihentetés után ismételjük meg még egyszer a szimpla és a dupla hajtogatást. Újabb hűtés következik. (A hűtések ideje alatt el tudjuk készíteni a töltelékeket.)
  7. Nyújtsuk ki a tésztát, töltsük meg bármilyen töltelékkel, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, tojással megkenve, a sós töltelékeseket sajttal megszórva süssük meg kb. 12 perc alatt a legforróbb sütőben (220-230 fokon). Tehetünk egy edénybe vizet a sütő aljába, így gőzös sütőben még szebb és finomabb lesz a sütemény, de enélkül is nagyon jó lesz az eredmény. Közben ne nyitogassuk a sütőt, mert akkor összeesik a tésztánk!

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

  1. Készítsünk besamelt a vajból, lisztből és a tejből. (A vajban pirítsuk meg a lisztet, majd öntsük fel a tejjel, forraljuk fel.) Állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Utána ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Kihűtjük.
  2. A kolbászt vagy sonkát apró kis kockákra vágjuk, belekeverjük a kihűtött krémbe. Ízesítjük még reszelt sajttal és 2 evőkanál pizzakrémmel.
  3. Ezzel a krémmel töltjük meg a sós töltelékes leveles párnácskákat. A kinyújtott tészta egyik felére 5-6 centiméterenként kis halmokat rakunk a krémből. A kimaradó tésztarészeket vékonyan megkenjük felvert tojással, ez ragasztja majd össze a tésztát, hogy ne folyjon ki a töltelék. Vigyázzunk, hogy csak kevés tojást használjunk, mert a tészta szélén lefolyó tojás nem engedi felemelkedni a tésztát!
  4. Hajtsuk rá a tészta másik felét a töltelékes részre. Kicsit nyomkodjuk össze légmentesen a tésztát a töltelékek közötti részeken. Pizzavágóval, derelyevágóval vagy késsel vágjuk kis négyzetekre a töltött tésztát.
  5. A szilvalekvárral ugyanígy megtölthetjük. De készíthetünk csokikrémes, bármilyen lekváros vagy akár kakaós tölteléket is.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 135
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 39356
  • Feltöltés dátuma: 2014. március 18.

Ajánló

Ezzel a tésztával készülhet még házi krémes, francia krémes, habroló, kakaós csiga stb.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A házi leveles tészta készítése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek első olvasásra gondolnánk. Főleg annak, aki már látta élőben, a tévében vagy videón, hogy hogyan kell hajtogatni. A receptemben megadott mennyiség dupla adag, mert felét le szoktam fagyasztani, hogy mindig legyen egy kis tartalék leveles tészta a fagyasztóban olyan napokra, amikor nincs idő a tészta elkészítésére, csak a gyors sütésre. (Az interneten is több olyan videót lehet találni, ami bemutatja a leveles tészta készítésének módját lépésről lépésre.)

Hozzávalók

A tésztához

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?