Házi kovászos kenyér Évi néni konyhájából recept

Házi kovászos kenyér Évi néni konyhájából
Házi kovászos kenyér Évi néni konyhájából
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen használtam már kovászt, így elővettem a tarsolyból. Nagy előnye, hogy hihetetlen kevés élesztővel szépen megkelt kenyeret lehet sütni, Ha elkészítjük, mindig van mihez nyúlni, ha hirtelen kenyérsütéshez támad kedvünk.

Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt, 3 dl langyos víz, 1 ek olaj, 1 tk méz, csipet só

Ezt összegyúrjuk, megkelesztjük, kint felejtjük fél napig, újra átgyúrjuk, 3-4 adagra osztva, folpack-ba csomagolva, hűtőben tároljuk 10 napig.

hozzávalók / 10 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 12-18 hónap
fogás: köret
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fehér kenyér, házi cipó, kovászos kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
  2. Az élesztős vízhez adjuk a kovászt, a joghurtot, tejfölt, olajat és a liszteket, sót, ecetet és dagasztógépben rugalmas tésztát gyúrunk belőle, melyet 1 órát kelesztünk.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, kerek cipóvá formálunk, és egy nagy kerek sütőformába tesszük (nálam egy 4 l-es teflon lábas), tetejét megkenjük 1 ek tejföl és 1 ek olaj keverékével. Lefedjük, fél órán át újra kelesztjük.
  4. 200 C-ra előmelegített sütőben 25 percig lefedve, majd a fedőt levéve még 10 percig 170 C-on pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30 cm
  • költség: 350 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 96
össznézettség: 13 150
elküldve: 9
receptkönyvben: 256
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1805 recept
hirdetés

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gabovilaga
gabovilaga v, 2013-03-10 14:29

Sziasztok.Minden rosszindulat nélkül úgy látom van egy kis tájékozatlanság a Kovász szerepe,és készítése felől.Mivel én már lassan 20éve pékként dolgozom kikerestem egy cikket a Kovászról.Itt megtaláltok MINDEN információt amit tudni szeretnétek.A párom Erdélyi,ott régen azért nem használtak Élesztőt a kovászkészítésnél mert NEM volt...:(de mivel szerencsére ma már könnyen hozzáférhető és ez is egy TERMÉSZETES gomba-faj így bátran lehet használni.További sok sikert mindenkinek http://hu.wikipedia.org/wiki/Kovász

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva v, 2013-03-10 14:44

Nagyszerű, hogy ezt megtudhattuk. Várjuk tőled a remek kovászos / vagy élesztős kenyérrecepteket. Köszönjük (ha így többünknek is szólt az üzenet), hogy megosztottad az információt velünk. Üdvözlettel: Vass Éva

Nekla
Nekla h, 2012-11-12 20:37

Az igazi kovászos kenyér receptjét,amibe nincs élesztő a "nemvagyokmesterszakacs" oldalon találjátok. Ő igazi kovászos kenyeret süt.
Üdv. Nekla

Sancho
Sancho v, 2012-11-11 19:57

Bocsánat. Én falusi vagyok, esetleg paraszt, de ez nem házi kovászos kenyér. Csak kenyér. Amúgy, mi még kemencében sütünk. Mint a rossz parasztok.

borkabakter
borkabakter v, 2012-11-11 12:56

Bocsánat, Évi néni, a kovászból lemaradt a kicsi élesztő... A linkedben jól van benne, csak innen hiányzik... Hátha valaki nem néz oda...

Amúgy meg ez megint egy imádni való "Évi nénis" recept, mentettem! Ha meglátom a neved a recept mellett, akkor tudom, ez már csak jó lehet! :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva v, 2012-11-11 15:28

A kovász már kész (öreg tészta). Egyébként pedig mintha hájjal kenegetnének, amikor ilyet írnak nekem (kinek nem hízelegne). Nagyon köszönöm. Én csak remélem, hogy másnak is ízlik, ami nekem. Üdv: Évi néni

borkabakter
borkabakter v, 2012-11-11 12:58

Az igazi kovászhoz tényleg nem, az viszont legalább két hét, mire elég aktív lesz egy kenyérhez. De ez sem "műkovász", csak gyorsabb. :)

gasopis
gasopis v, 2012-11-11 13:00

Én tíz évig csak kovászos kenyeret sütöttem és ettem. Egy kétszáz éves erdélyi kovászt használtam kovászmagnak. Így az egész folyamat - a kovászkészítéstől a kenyér megsütéséig összesen másfél nap.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva v, 2012-11-11 15:30

Esetleg nem írnád azt itt le nekünk, vagy egy receptben, hogy miként történik ez? Engem pl. nagyon érdekelne. Mániám a kenyér. Előre is hálásan köszönöm. Üdv: Évi néni

gasopis
gasopis v, 2012-11-11 18:22

Kedves Évi néni, szívesen leírom:

Kora délután előveszem a hűtőből az előző kovászból félretett kovászmagot. Kevés liszt és kevés forrásvíz (vagy forralt és lehűtött csapvíz) hozzáadásával kovászt készítek. Az elkészült kovász mennyisége kb negyede-ötöde kell legyen a majdani kenyér súlyának. Tehát a kovász letakarom és langyos helyen (kb 19-23 C) pihenni hagyom egészen estig. A konyharuhát kicsit meg kell vizezni.
Este, lefekvés előtt gyúrom a kenyeret. Előkészítem a liszteket, magokat és a langyos forrásvízet. A gyúrásra egy fél órát azért számolni kell, mert alaposan meg is kell dagasztani. Akkor kész a dagasztás, ha már nem ragad a tészta. A kenyeret ekkor letakarom, itt is meg kell nedvesíteni a konyharuhát. És éjszakára nem huzatos és nem túl meleg helyre tesszük keleszteni. Reggel szakajtom - azaz, ha több kenyeret sütök, többfelé veszem és kenyereket formázok. Ha csak egy kenyér lesz, akkor is átgyúrom. Letakarom és begyújtok a kemencébe . Szakajtástól számítva kb még 3-4 óra szükséges a kenyérnek, mielőtt beveti az ember (vagy berakja a sütőbe). Sütőben sütve egy pohár vizet mindig kell tenni a kenyér mellé, mert a kenyér gőzben sül!. Bevetés előtt és kivételkor is meg szoktam mosni, akkor lesz szép fényes a héja. Ha kész a kenyér, deszkán hagyjuk kihűlni.
Kovászt hol lehet szerezni? Ezt nem láttam még boltban. Keresni kell valakit, aki kovásszal süt. Ő biztos tud adni. Röviden ennyi. Ezek saját tapasztalatok, nekem sem volt senki, aki tanította volna. Sok-sok kenyeremet nem mi ettük, hanem a szomszéd disznai, mivel a kemencét is meg kellett ismernem....... szóval kitartás !! Ha egyszer sikerül, nem akarod majd abbahagyni, mert a fenséges íz mellett még az egészségednek sem ártasz annyit, mint az élesztős kenyérrel...

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva v, 2012-11-11 19:39

Kedves gasopis!

Nagyon köszönöm a részletes leírást, Még azt nem tudom, hogyan lesz a kovászmag. Ha ezt leírnád még, nagyon hálás lennék érte, mert amit én készítek, az egy érlelt "előkenyér", ami abban segít, hogy nagyon kis mennyiségű élesztőt kelljen használnom. Kérlek, tedd meg, hogy ezt leírod. Boltban már láttam porított rozskovászt. Avval szerinted elkezdhetném a kovász készítést? Több oldalon is láttam,hogy készítik a kovászt,- sok napon keresztül mindig friss liszt és víz hozzáadásával érlelik. Ez a jómódszer? Köszönöm a kedvességedet, segítségedet. Üdv: Évi néni

gasopis
gasopis h, 2012-11-12 13:02

Kedves Évi néni,
ebben sajnos nem tudok segíteni. Régen komlóból és-vagy mustból készítettek kovászt. Ezt egy 1892-es erdélyi szakácskönyvben olvastam. A mai , boltban kapható kovászról semmit sem tudok, még nem volt rá szükségem. A rozskovász jól hangzik, szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni!
Üdv: Ági

vcsuka
pussycat / vcsuka p, 2012-11-02 03:00

Kedves Evi neni! Furcsa, hogy Evi neninek szolitalak, lehet, hogy fiatalabb vagy nalam, de az biztos, hogy nagyon ugyes. Csak amulok a recept-csodakon amit keszitessz. Most eppen erre a kenyerre ahitozom, hogy en is tudjak ilyen kenyeret sutni. Mar regota szeretnek kovaszos kenyeret sutni, de meg eddig nem tudtam, hogy a kovasz hogyan is keszul. Orulok, hogy most ratalaltam a te kenyerednel, es koszonom, hogy kulon a storyban azt is leirtad, hogy a kovasz hogyan keszul. Koszonom szepen, csak meg annyit, hogy akkor eleszto nem is kell a kovaszhoz?
Udvozlettel: Veronika

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva p, 2012-11-02 08:27

Kedves Veronika!
De, egy minimális kell, itt leírtam. (http://evinenikulinariskalandozasai.blogspot.hu/2012/10/a-kovasz-vagy-or...). Minden bizonnyal te is tudsz ugyan ilyen kenyeret sütni. Nekem egy több, mint 10 éves kenyérsütőm van, amibe a tésztát csak megdagasztom, és mindent hőlégkeverésen sütök, hogy hogyan, azt pedig minden kenyérrecept mellé leírom. Évi néni pedig azért vagyok, mert én így hívom magam, kb. 15 éve (bár már lassan elérem azt a kort). Láss neki, süsd meg, biztosan finom lesz. Üdv: Évi néni

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva p, 2012-10-12 22:23

Én csak várok, és ámulok, és kísérletezek azzal, hogy elkészítem, az ötletes csodáidat, - mára már elég nagy sikerélményeim vannak! :-O , úgyhogy várok, és aztán készítek....:-O
Köszönöm!!! :-O
Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

365