r
Nosalty Logó

Házi kenyér Ketryn konyhájából

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Házi kenyér Ketryn konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Az öregtésztához

A dagasztáshoz

Összesen 438 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Az öregtésztához

A dagasztáshoz

Összesen 5249 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Az öregtésztához

A dagasztáshoz

Összesen 232 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    934 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    690 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 438 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    152.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11207.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    465 mg
  • Kálcium
    260 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    383 mg
  • Foszfor
    1774 mg
  • Nátrium
    8285 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1101.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    879 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    955 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    275 micro
Összesen 5249 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    495.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    366 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 232 kcal

Hozzávalók

Az öregtésztához

A dagasztáshoz

Elkészítés

Az öregtésztához

  1. Amikor sütni kívánjuk a kenyerünket, előtte való este megcsináljuk az öregtésztánkat. A 2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a liszttel jól összedolgozzuk. Egy kb 1 literes tálkában hagyjuk szobahőmérsékleten egy éjszakára jól túlkelni, ettől lesz igazi házi jellege a kenyerünknek.
  2. Dagasztás: Kenyérsütőgépbe rakjuk az öregtésztát, lisztet, vizet amibe feloldottuk a sót, - ezeket váltakozva adagoljuk a gépbe, miközben megy a keverő, belemorzsoljuk a burgonyapelyhet,tetejére szórjuk a szárított élesztőt, jól összedolgozzuk. Lehet kézzel is dagasztani, de akkor isjó simára kell dagasztanunk a tésztánkat.
  3. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük a tésztát, majd kb 2 cm-es vastagságú kerek formára kézzel kilapogatjuk úgy, hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle, és formázzuk a kenyeret. Két oldalt behajtjuk, majd magunk felé feltekerjük úgy, hogy a két sarkát mindig alágyűrjük. A végén összecsípjük, és megfordítjuk a tésztát.
  4. Sütőformába rakjuk, ez lehet kacsasütő tál is, a lényeg, hogy legyen helya kenyérnek, mert kb 1,5 kg-os kenyeret kapunk.
  5. Éles késsel 3 helyen bevágjuk, majd letakarjuk egy átlátszó tállal, hogy ne érjen kelesztés közben sem a tál falához a tészta, mert megszakad, és nem lesz olyan szép. Most is duplájára kelesztjük, majd előmelegített sütőben legmagasabb fokon 20 percig sütjük, hogy kérget kapjon (ettől nem fog kiszáradni a kenyerünk), majd közepes fokozaton 60 percig szép pirosra sütjük.
  6. A sütőből kivétel után rácsra rakjuk,vízzel lefröcsköljük, ettől szépen megrepedezik a kenyér héja, és finom ropogós fényeskérget kapunk. Hagyjuk kihűlni,csak ezután szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 80 perc
  • Elkészítettem: 18 alkalommal
  • Receptkönyvben: 95
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 15986
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 23.

Receptkategóriák

Már nagyon régen szerettem volna szép, formás kenyeret sütni, de soha nem sikerült. Egy kedves ismerősöm mutatta meg nekem a kenyérhajtogatás fortélyát, no meg a receptet is tőle kaptam. A kenyérhajtogatást a Limara péksége oldalról Ti is gyorsan megtanulhatjátok. Nagyon sok múlik a hajtogatáson, ettől lesz jó fosztós a kenyerünk. Igazi kemencés jellegét a vastag ropogós héja, és az öregtészta adja. Gondolom sokan szeretitek Ti is. :) Én imádom!

Hozzávalók

Az öregtésztához

A dagasztáshoz

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?