r
Nosalty Logó

Házi fekete kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Házi fekete kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 243 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 971 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 225 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    742.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    585 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 243 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2971.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    323 mg
  • Nátrium
    2341 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    193.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    187 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    198 micro
Összesen 971 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    688.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    543 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 225 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 100 ml meleg vízben felfuttatjuk az élesztőt, cukor helyett 1 teáskanál mézzel.
  2. A 250 g átszitált fekete kenyérliszttel összekavarjuk az élesztőt, majd a liszt minőségétől függően meleg vizet adagolunk lassanként, amíg gyúrható állagú lesz a tészta. Kb. 10 percen át dagasztjuk lisztes kézzel. Langyos helyen, huzatmentesen, állandó hőmérsékleten kelni hagyjuk 10-12 órát (a konyha egyik védettebb sarkában).
  3. Átgyúrjuk, majd hozzáadjuk a darált szezámmagot, és cipóvá formáljuk. Megkenjük vízzel, megszórjuk az egész szezámmaggal, óvatosan rásimítjuk a magokat, hogy kevésbé essenek le szeleteléskor.
  4. Sütőpapiros gáztepsin (nem formában) kelesztjük a felmelegedő (kb. 60° C-os) lerben még 5-7 percet. Nem többet, mert ellaposodik.
  5. Feltekerjük a hőmérsékletet 200°C-ra, és alul-felüli sütésmódban 25-30 perc alatt tűpróbáig sütjük.
  6. Amikor átsült, a lerajtót résnyire kinyitjuk 5 percig, ezután kivesszük rácsra, vagy felemeljük a tepsi oldalára úgy, hogy a kenyér alját is érje levegő és ne párásodjon be.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 13 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 9234
  • Feltöltés dátuma: 2015. október 28.

Ajánló

Bármilyen kedvenc maggal vagy magkeverékkel lehet készíteni, de a keményebbeket érdemes darálva beletenni :-)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egy egyszerű fekete házi kenyeret akartam enni, ami még ropog a frissességtől, és tudom, hogy mi van benne. Azért dolgoztam kis adaggal, mert nagyjából csak reggel eszek kenyeret, és frissen a legfinomabb.:-) Szeretem a fekete lisztet, mert rugalmas lesz tőle a kenyér, nem törékeny.  Kb. 8 szelet lesz belőle.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?