Házi csirkecurry 4. - alap recept

Házi csirkecurry 4. - alap
Házi csirkecurry 4. - alap
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept Camellia Panjabi: A legjobb curryreceptek Indiából című, nagyon hasznos kis könyvből származik. Mr Smith vidékre utazott, s gondoltam meglepem valami finomsággal, s egy kis csirkecurry-t készítettem neki, Eszter citromos rizsével együtt.
Erről jut eszembe, egyszer láttam egy tévéműsort, valamelyik ismeretterjesztő csatornán Indiáról, s ebben a műsorban azt mutatták be, hogy milyen az ebéd kiszállítási rendszer ott, abban az óriás országban, ahol emberek milliói mennek nap mint nap munkába, akár messze a lakóhelyüktől. S hogy ilyenkor se kelljen nélkülözni a házi kosztot, a feleségek otthon főznek, mikor már a férjük elment, s reggel 8-9 körül feladják ételhordóban felcímkézve az ebédet. S abban az őrült, számunkra kaotikus rendszerben, minden egyes férj megkapja ebédre a hazait tartalmazó hordozóedényét, légyen bárhol, mezőn akárhol. Elképesztő volt látni, komolyan mondom! Ahogyan össze voltak kordinálva a dolgok, az "átszállások" a kihordás, minden. S ráadásul az is hihetetlen, hogy nekik ez még mindig olcsóbb, mint egy helyi kifőzde... Hiába, India egy nagy kavalkád a mi szemszögünkből, egy színes forgatag. (A szamszára szó értelmét egy pillanat alatt megérti, megéli ott az ember...:))
Ezt a színes ízkavalkádot az ételeik is tükrözik, s ezt nagyon szeretem benne. Fűszeres, illatos, színes, legyen az bármi, desszert, húsétel vagy a legfőbb, a zöldségfélék.
A fenti recept egy egyszerű alapcurry, amivel érdemes kezdeni minden indiai étellel barátkozó háziasszony számára, mert könnyű elkészíteni, s a curry-k nagy része ezen alapul. Később jöhetnek aztán a bonyolultabb receptek, mert ez tuti sikerélményt ad az embernek. Azért házi az elnevezése, mert minden háznál más és más fűszerek kerülnek bele, ki lehet egészíteni, fel lehet benne cserélni fűszereket az indiai ízvilág szerint, s mégis curry-t kapunk eredményül. A húst fel lehet cserélni másféle húsra, vagy akár zöldségre is, felkockázott vegyes zöldséget javasol Camellia Panjabi. Szóval végezetül csak azt tudom javasolni, bátran merjünk belefogni, nem nehezebb, mint egy pörkölt elkészítése!:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Egy kis finom ebéd vagy vacsora. Vagy ha meg akarjuk lepni a barátainkat egy vendégség alkalmával, higgyétek el, tuti siker!:) Eszter citromos rizsét, vagy csak egyszerű főtt rizst ajánlok hozzá elsőre. Később, majd ha vérszemet kap az ember, jöhet mindenféle chappati, naan és raita...:) Természetesen a fűszerekkel egy időben egy-két chili apróra vágva belekerülhet, csak én elhagytam, mivel gyereknek is készült az étel.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
konyha: indiai
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirkecurry, egyszerű házi csirkecurry, alapcurry csirkéből
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkecombokat daraboljuk fel, kissé sózzuk, borsozzuk meg őrölt színesborssal.
  2. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a ghí-t. Belerakjuk a vöröshagymát, közepes lángon kevergetve, süssük aranybarnára. Ekkor rakjuk bele a gyömbért és a fokhagymát, süssük egy percig, majd ha ez megvan, szórjuk bele az összes többi fűszert a paprika kivételével, és süssük 30 mp-ig. 
  3. Rakjuk bele a csirkecombokat, és süssük 4-5 percig, átforgatva, hogy mindenhol egy kissé süljön meg. Húzzuk félre a tűzról, szórjuk rá a pirospaprikát, és forgassuk át.
  4. Tegyük vissza a tűzre, öntsük rá a paradicsomkonzervet, a paradicsomsűrítményt és kb. 2 dl vizet, hogy a szaftos folyadék lepje el a combokat éppen. (Amennyiben nem konzervet használunk, akkor a paradicsomkockákat, és még kb. 3 dl vizet, valamint 2 ek paradicsomsűrítményt tegyünk bele.) Keverjük át, hagyjuk felfőni, s amikor felfőtt, akkor alacsony tűzre téve, lefedve főzzük kb. 30-40 percig, amíg meg nem puhul.
  5. Ekkor vegyük le a fedelét, és süssük le róla a vizet, amennyiben még maradt rajta. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.
  6. Főtt basmati rizzsel vagy citromos rizzsel tálalhatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 30 483
elküldve: 12
receptkönyvben: 649
elkészítve: 28/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Taster
Taster Sat, 2012-06-09 19:32

Hőség ide vagy oda, fűszeres indiai ízekre vágytam, és megörültem, mikor rábukkantam erre a receptre! Mrs. Smith, nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk! Kellemesen fűszeres, chilis paradicsom konzervet használtam, így egy kicsit csípős is lett, összességében isteni! Tartottam tőle, hogy a férjem nem fogja osztani a véleményemet, mert a keleti konyhát illetően nem egyforma az ízlésünk, de úgy kellett leállítani őt, nehogy gyomorrontás legyen a repetázás vége.

Taster

pincekacsa
pincekacsa Wed, 2012-02-29 20:36

Nagyon köszönöm a receptet! Azonnal megcsináltam és nagyon finom lett!!!

csocsóka
csocsóka Tue, 2011-11-08 16:06

Kedves Mrs.Smith!
Nagy örömet okoztál a recepteddel! Nagyon szeretem az indiai konyhát. Az eredetit is van módomban ismerni, a vőm Panjab-bol származó angol állampolgár. Nászasszonyon is Angliában él, ha látogatóba megyünk ,elhalmoznak finomabbnál- finomabb ételekkel. Sokféle fűszert hoztam haza ,hiába ismerem a receptet, nem sikerül teljes mértékben elérnem azt az ízhatást.Valahogy ez úgy van, hogy Angliában sem tudok igazi gulyást főzni.Köszönöm a receptet, feltétlen kipróbálom.Puszi :
Csocsóka

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-12-21 23:10

Csatlakozom! Én is vevő lennék egy-két új finomságra! :-)
Puszi
Eszter

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2011-12-21 21:36

Kedves Csocsóka!
Na, remélem kipróbálod majd az indiai receptjeinket...:)))) AzEszternek is van fenn jónéhány finomság...
Tény, hogy biztos nem tudom elérni száz százalékosan azt az ízt mint az indiaiak....én még ott se jártam....:)))) Azért...ha lehetne...nem raknál fel néhány receptet a vőd-től? Légysziiiii....:DDDD
A legjobbakat: Mrs Smith

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-03-29 08:21

Kedves Mrs Smith!
Ez a fotó gyönyörű és üde! A csirke ízét meg el tudom képzelni...
Szép napot!
Edit

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2011-03-29 08:59

Kedves Bató Edit! Nagyon köszönjük!:) Azt javaslom, ne csak képzeld...:DDD Próbáld ki, nem nehéz elkészíteni! A legjobbakat Neked: Mrs Smith

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2011-03-29 07:49

Kedves Mrs. Smith! Már a pici fotóról tudtam, h. csakis te lehetsz az! :-) Nagyon szép ez a különleges hangulatú kép és a sztory is érdekes. Bevallom, én pont a curryt nem kedvelem, de gondolom, anélkül is el lehet készíteni, csak akkor az már nem ugyanaz az étel. Szép napot neked, puszi: Gabi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2011-03-29 08:58

Kedves Gabi!:))) Köszönjük a dícséretet! Azt gondolom, meg kellene nézned, hogy a currypor mely alkotóelemét nem kedveled. Az a megoldás, hogy házilag elkészíted, és azt az egyet kihagyod, ami nem tetszik. Jó-jó, ez lenne az igazi, de azért finom ételt lehet kapni úgy is! Puszi Neked is, a legjobbakat: Mrs Smith

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-03-29 07:09

Kedves Mrs.Smith!

Köszönöm, a Te ötletedet is ki fogom próbálni, és a másik, az nekem ízlett, de teljesen másként néz ki, mint ez:-)))Így az íze is más lehet,de fincsi volt.:-))
Eszter rizse olyan csábos, mint a Limoncellója:-))))
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-03-28 14:03

Kedves Mrs.Smith!
A rizst épp ma készítettem el, másik csirkecurry-vel.Nem baj, azt a csodás sárga színű rizst, a te curryddel is el fogom készíteni:-))))Elmentve, mert nem szabad kihagyni az élvezetekből.:-)))Köszi!
Éva-Anyóca

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-03-28 21:12

:)) Kedves Éva-anyóca! Remélem, ezt is kipróbálod, de a másikat, amit Te készítettél el azt is ismerem, és finomnak tartom. Ez egy kicsit más változat. Az Eszter rizse, az meg tuti!:) Puszi: Mrs Smith

419