Házi cseresznyelekvár Vircsikétől recept

Házi cseresznyelekvár Vircsikétől
Házi cseresznyelekvár Vircsikétől
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megérett az első cseresznye a fán. Már két napja rájárunk, ma pedig úgy döntöttünk, hogy próbáljuk ki, hogy milyen íze van a cseresznyelekvárnak. Ami nem fért bele az üvegbe, az fogyott, mint a cukor.:) Szóval, úgy gondolom, hogy rossz nem lehet.:)

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Reggelire, uzsonnára... egy szelet kenyérre vagy akár egy szelet friss kalácsra is.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
adag: 1 főre
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

házi lekvár, cseresznyelekvár, cseresznyelekvár házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Befőttes üvegeket forró vízben kimosunk (sterilizáljuk), és hagyjuk megszáradni őket.
  2. A cseresznyét megmossuk, kimagozzunk, majd ledaráljuk.
  3. A nagy fazékba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a levét elforrja.
  4. Beletesszük a dzsemfixet, a cukrot. Főzzük tovább, amíg újra elforrja a cukor miatt engedett levet.
  5. A kész lekvárunkat a már előzőekben sterilizált üvegekbe tesszük, megszórjuk a tetejüket nátrium-benzoáttal, a tetőt rátekerjük, és az üvegeket fejre fordítva pihentetjük kb. 5 percig.
  6. Minden üveget hideg dunsztba teszünk, és megvárjuk, amíg kihűlnek. Ezt követően már mehetnek is a polcra.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 34 836
elküldve: 4
receptkönyvben: 60
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Vircsike

Mióta szakács: 2014.05.16.
16 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lewega
lewega Sun, 2015-06-14 09:58

Miért raksz bele tartósítószert, hisz a dzsemfixben eleve van!

b.k.eszter
b.k.eszter Sun, 2014-06-15 20:39

Szia Vircsike0825 !
Én is éppen cseresznye lekvárt készítek pár napja :) Én rumot és fahéjat teszek még bele. Isteni finom lesz tőle érdemes kipróbálni !

Vircsike0825
Vircsike / Vircsike0825 Mon, 2014-06-16 07:10

Szia!
Jó ötlet...lehet jövőre kipróbálom azt is, mert idénre sajna kifogytunk a cseresznyéből... most már a meggy jön :)

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Fri, 2014-05-23 06:21

Gratulálok...jó a választás,mert nagyon finom a cseresznyelekvár. Évek óta készítem és Családom egyik kedvence. Nagyon finom süteményekbe is.
Amióta megjelent a dzsemfix én is azzal készítem...soha nem teszek a tetejére plusz tartósítót,de még eddig nem lett semmi baja,sem lekvárjaimnak,sem kompótjaimnak.

Vircsike0825
Vircsike / Vircsike0825 Fri, 2014-05-23 15:06

Szia!
Nem tudom, nálunk ez a tartósítás egy bevett szokás... valamiért mindig így készítjük, mindegy, hogy lekvár vagy dzsem lesz a vége. Húgom is mondta, hogy ő se szokott plusz tartósítót belerakni és nála se romlott még meg soha. Nem tudom, lehet majd egyszer kipróbálom-e nélkül is. :)

2176