Házi abált szalonna recept

Házi abált szalonna
Házi abált szalonna
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az én családomban nem volt szokás ilyesmit készíteni, viszont a férjem falun nőtt fel, s mikor összeházasodtunk, anyósom tanított meg, hogyan készítsem. A férjem hentes, és mikor disznót vágunk, a szalonnákat  kb.20 x 20-as darabokra vágjuk és így tesszük a fagyasztóba. Ha megkívánja, csak kiveszek egy darabot és elkészítem neki (mert én azóta sem eszem ilyesmit :)).


hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg közepes vastagságú kicsit húsos sertésszalonna (nyers)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • bors
  • őrölt pirospaprika

ajánlat

Puha kenyérrel és paradicsommal az igazi.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

abált szalonna, abált szalonna házilag, kövesztett szalonna

elkészítés

  1. Felrakjuk a szalonnát egy lábasban főni annyi vízzel, ami ellepi.
  2. Teszünk a főzővízbe egy gerezd felaprított fokhagymát, sót és a babérlevelet.
  3. Ha már a bőre és a hús is jól megpuhult, kivesszük a vízből, és kissé lecsepegtetjük.
  4. Egy tányérra tesszük, a tetejét egy késsel bevágjuk/ kockázzuk.
  5. Ráaprítjuk a maradék fokhagymát.
  6. Sózzuk, borsozzuk, és az őrölt pirospaprikával is behintjük.
  7. Ha kihűlt, folpack fóliával letakarjuk, és hűtőben tároljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 63 548
elküldve: 4
receptkönyben: 206
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Budai Brigi

Mióta szakács: 2009.01.05.
17 recept

Hozzászólások (11)

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferenczsze, 2013-10-02 19:30

Sziasztok!

Most értem haza a futásból, és gondoltam, míg pihegek, keresek valami receptet a maradék tojásfehérjéimre. A kókuszos sütidnél nézelődtem, mikor rám villantott ez a szalonna. Itt nagyon megálltam. :):) Jelen pillanatban csak nézhetem. :) De már ez is jóóóó! :) Remélem hamarosan én is ehetek ilyen csodás kis szalonnát! De jó, hogy felraktad a receptet! Köszi :):)
Ja, és nem baj, hogy nem kell órákig "abálni", így gyorsabban be lehet zabálni. :)

Budai Brigi
Budai Brigics, 2013-10-03 15:36

:))))))))))))) Mosolyt csaltál az arcomra kedves Hajnalka!!!!!! Köszönöm

Sancho
Sanchok, 2012-09-25 13:20

Én is vidéki lennék, én is majdnem így készítem. Ugyanis, főzés után két tányér közt kissé megnyomtatom, hogy a víz menjen ki bejőle. Legjobb a tokaszalonna. Éljen a szalonna!

Wurgar
Wurgark, 2012-07-17 11:28

Jó lenne, ha nem az abált termékek között szerepelne. Ez egyszerű főtt szalonna, ami jó, de nem abált. Az abálás, a hosszú ideig történő, alacsony hőfokon végzett művelet.

4-5-6 de inkább 8-9 órán át történő 80-90°C os főzés.

A kép alapját sz ön terméke bizonyára nagyon ízletes jah és szép is...de akkor sem abált.

Budai Brigi
Budai Brigisze, 2012-07-18 15:28

Kedves Wurgar!
A friss szakmai tanulmányaidnak köszönhetően kaptuk ezt a pontos információt, köszönjük szépen.
Én egy egyszerű vidéki háziasszony vagyok,aki a főzést nem az iskolában tanulta,hanem vidéki nagyszülőktől, szülőktől. Jó pár éve gyakorlom és bővítem ismereteimet. A szó szoros értelmében valóban nem ez a neve, viszont ezen a vidéken, hosszú évek óta így hívják. Sok dolog nem ott van ahol lennie kellene, de hidd el ha ez olyan fontos lett volna, akkor az oldal szerkesztői ezalatt a közel 3 év alatt biztosan intézkedtek volna. És a 30649 látogató közül is szóvá tette volna valaki ha ez olyan releváns kérdés. Azt tudom tanácsolni, írj a szerkesztőknek hogy téged ez zavar és rakják át más kategóriába. Nekem és a többi embernek jó volt 3 évig így ezután is nyugodtan fogok aludni! :) Üdv: Brigi

Budai Brigi
Budai Brigiszo, 2010-06-05 12:38

Ezt a szalonnát csak simán meg kell főzni lassan vagy gyorsan ahogy akarod és be kell fűszerezni.Semmi különleges eljárás. :))

Xevronixussor
Xevronixussorcs, 2010-06-03 15:45

Azt szeretném kérdezni, hogy a többi abált szalonna recept nagyon hosszú, több órás és alacsony hőmérsékletű főzést ír, ez a 40 perc egy másik eljárás?

Legfrissebb cikkek

Minden étel fontos, szól valamiről
Minden étel fontos, szól valamiről
Sokszor a hétköznapi sietségben nem jut időnk azon gondolkodni, mit főzzünk vacsorára. Varázsoljunk ünnepi ételeket hétköznapokon is a Vénusz Alkalomválasztóval!
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypéntek a gyász napja az egész keresztény világban, egyben szigorú böjt is: csak háromszor szabad ennünk, de jóllaknunk csak egyszer szabad.
Hétvégi menü: utolsó perccel húsvét előtt
Hétvégi menü: utolsó perccel húsvét előtt
Mit tegyünk, ha egész héten nem volt időnk felkészülni a húsvéti hétvégére? Semmi okunk a pánikra, hiszen egyszerű, ám csodás ételeket készíthetünk az utolsó percben is.
Természetes fényvédelem, ami finom is!
Természetes fényvédelem, ami finom is!
Három zöldségfélére szeretnénk felhívni a figyelmet, mert több szempontból is hatásos fényvédőknek számítanak, ezért jó lenne, ha rendszeresen fogyasztanánk őket!