Házi abált szalonna recept

Házi abált szalonna
Házi abált szalonna
45 perc / előkészület: 5 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az én családomban nem volt szokás ilyesmit készíteni, viszont a férjem falun nőtt fel, s mikor összeházasodtunk, anyósom tanított meg, hogyan készítsem. A férjem hentes, és mikor disznót vágunk, a szalonnákat  kb.20 x 20-as darabokra vágjuk és így tesszük a fagyasztóba. Ha megkívánja, csak kiveszek egy darabot és elkészítem neki (mert én azóta sem eszem ilyesmit :)).


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Puha kenyérrel és paradicsommal az igazi.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

abált szalonna, abált szalonna házilag, kövesztett szalonna
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felrakjuk a szalonnát egy lábasban főni annyi vízzel, ami ellepi.
  2. Teszünk a főzővízbe egy gerezd felaprított fokhagymát, sót és a babérlevelet.
  3. Ha már a bőre és a hús is jól megpuhult, kivesszük a vízből, és kissé lecsepegtetjük.
  4. Egy tányérra tesszük, a tetejét egy késsel bevágjuk/ kockázzuk.
  5. Ráaprítjuk a maradék fokhagymát.
  6. Sózzuk, borsozzuk, és az őrölt pirospaprikával is behintjük.
  7. Ha kihűlt, folpack fóliával letakarjuk, és hűtőben tároljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 136
össznézettség: 148 682
elküldve: 4
receptkönyvben: 272
elkészítve: 13/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Budai Brigi

Mióta szakács: 2009.01.05.
17 recept

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

emillio
emillio / emillio Fri, 2017-12-01 20:35

Drágáim! Most ne azon vitatkozzatok, hogy lassú tűzön több órán át abáljuk, vagy gyorsan megfőzzük! Tök mindegy! A lényeg, hogy jó fűszeres legyen, és jól kifagyasszuk, mielőtt nekilátunk a fogyasztásának! Ha egy tanácsot adhatok, akkor egy tányérba szórjunk sót, borsot, őrölt pirospaprikát, zúzott fokhagymát vagy fokhagymaport,, és egy kis vízzel keverje ki tejföl sűrűségűre! Ezzel az anyaggal kenje be a szalonnát, és be vele a hűtőbe! Aki nagyon csípősen szereti az őrölt csili paprikát tegyen hozzá!

KanyóCsilli85
KanyóCsilli85 Thu, 2015-12-17 14:21

Nekem nagyon tetszett első ránézésre a receept. Oly annyira, hogy egyből ez is csináltam meg és nem válogattam a többi recept között. Még a hűtőben pihen, de remélem holnapra isteni reggeli lesz belőle. Köszönöm a receptet! Egyébként édesanyám is így készíti, csak kuktában és tesz hozzá némi egész borsot is. A nagymamám is így készítette kukta nélkül, mert akkoriban nem vol Ő "abárolt" szalonnának hívta.

atticus
atticus Wed, 2015-12-02 18:19

Én kuktába teszem a húst, és sokkal jobban fűszerezem, szeretem, ha érezni a jó fokhagymás ízt. A húst előkészítem, alaposan bedörzsölöm jódmentes sima sóval és 1-2 napra hidegre teszem. 1 kg szalonnához 1 fej fokhagyma (gerezdek kettévágva), 3 db babérlevél, egy evőkanálnyi édesnemes őrölt paprika, és kuktába vele. Kb. 2,5 órán át hagyom főni. Mielőtt kihűlne, lecsepegtetem, s ha kihűlt, jól bedörzsölöm paprikával összekevert zúzott fokhagymával. Oszt jónapot.

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz Wed, 2013-10-02 18:30

Sziasztok!

Most értem haza a futásból, és gondoltam, míg pihegek, keresek valami receptet a maradék tojásfehérjéimre. A kókuszos sütidnél nézelődtem, mikor rám villantott ez a szalonna. Itt nagyon megálltam. :):) Jelen pillanatban csak nézhetem. :) De már ez is jóóóó! :) Remélem hamarosan én is ehetek ilyen csodás kis szalonnát! De jó, hogy felraktad a receptet! Köszi :):)
Ja, és nem baj, hogy nem kell órákig "abálni", így gyorsabban be lehet zabálni. :)

Sancho
Sancho Tue, 2012-09-25 12:20

Én is vidéki lennék, én is majdnem így készítem. Ugyanis, főzés után két tányér közt kissé megnyomtatom, hogy a víz menjen ki bejőle. Legjobb a tokaszalonna. Éljen a szalonna!

Wurgar
Wurgar / Wurgar Tue, 2012-07-17 10:28

Jó lenne, ha nem az abált termékek között szerepelne. Ez egyszerű főtt szalonna, ami jó, de nem abált. Az abálás, a hosszú ideig történő, alacsony hőfokon végzett művelet.

4-5-6 de inkább 8-9 órán át történő 80-90°C os főzés.

A kép alapját sz ön terméke bizonyára nagyon ízletes jah és szép is...de akkor sem abált.

Budai Brigi
Budai Brigi / Budai Brigi Wed, 2012-07-18 14:28

Kedves Wurgar!
A friss szakmai tanulmányaidnak köszönhetően kaptuk ezt a pontos információt, köszönjük szépen.
Én egy egyszerű vidéki háziasszony vagyok,aki a főzést nem az iskolában tanulta,hanem vidéki nagyszülőktől, szülőktől. Jó pár éve gyakorlom és bővítem ismereteimet. A szó szoros értelmében valóban nem ez a neve, viszont ezen a vidéken, hosszú évek óta így hívják. Sok dolog nem ott van ahol lennie kellene, de hidd el ha ez olyan fontos lett volna, akkor az oldal szerkesztői ezalatt a közel 3 év alatt biztosan intézkedtek volna. És a 30649 látogató közül is szóvá tette volna valaki ha ez olyan releváns kérdés. Azt tudom tanácsolni, írj a szerkesztőknek hogy téged ez zavar és rakják át más kategóriába. Nekem és a többi embernek jó volt 3 évig így ezután is nyugodtan fogok aludni! :) Üdv: Brigi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-11 01:02

Szívesen megkóstolnám!!! Mármint a szalonnát!

Budai Brigi
Budai Brigi / Budai Brigi Sat, 2010-06-05 11:38

Ezt a szalonnát csak simán meg kell főzni lassan vagy gyorsan ahogy akarod és be kell fűszerezni.Semmi különleges eljárás. :))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-06-03 14:45

Azt szeretném kérdezni, hogy a többi abált szalonna recept nagyon hosszú, több órás és alacsony hőmérsékletű főzést ír, ez a 40 perc egy másik eljárás?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-10-14 15:03

Csak irigyelni tudom Romhányi Úrat!

1641