Házi abált szalonna recept

Házi abált szalonna
Házi abált szalonna
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az én családomban nem volt szokás ilyesmit készíteni, viszont a férjem falun nőtt fel, s mikor összeházasodtunk, anyósom tanított meg, hogyan készítsem. A férjem hentes, és mikor disznót vágunk, a szalonnákat  kb.20 x 20-as darabokra vágjuk és így tesszük a fagyasztóba. Ha megkívánja, csak kiveszek egy darabot és elkészítem neki (mert én azóta sem eszem ilyesmit :)).


hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg közepes vastagságú kicsit húsos sertésszalonna (nyers)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • bors
  • őrölt pirospaprika

ezt olvastad már?

ajánlat

Puha kenyérrel és paradicsommal az igazi.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

abált szalonna, abált szalonna házilag, kövesztett szalonna
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felrakjuk a szalonnát egy lábasban főni annyi vízzel, ami ellepi.
  2. Teszünk a főzővízbe egy gerezd felaprított fokhagymát, sót és a babérlevelet.
  3. Ha már a bőre és a hús is jól megpuhult, kivesszük a vízből, és kissé lecsepegtetjük.
  4. Egy tányérra tesszük, a tetejét egy késsel bevágjuk/ kockázzuk.
  5. Ráaprítjuk a maradék fokhagymát.
  6. Sózzuk, borsozzuk, és az őrölt pirospaprikával is behintjük.
  7. Ha kihűlt, folpack fóliával letakarjuk, és hűtőben tároljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 66 554
elküldve: 4
receptkönyben: 211
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Budai Brigi

Mióta szakács: 2009.01.05.
17 recept

Hozzászólások (11)

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferenczsze, 2013-10-02 19:30

Sziasztok!

Most értem haza a futásból, és gondoltam, míg pihegek, keresek valami receptet a maradék tojásfehérjéimre. A kókuszos sütidnél nézelődtem, mikor rám villantott ez a szalonna. Itt nagyon megálltam. :):) Jelen pillanatban csak nézhetem. :) De már ez is jóóóó! :) Remélem hamarosan én is ehetek ilyen csodás kis szalonnát! De jó, hogy felraktad a receptet! Köszi :):)
Ja, és nem baj, hogy nem kell órákig "abálni", így gyorsabban be lehet zabálni. :)

Budai Brigi
Budai Brigics, 2013-10-03 15:36

:))))))))))))) Mosolyt csaltál az arcomra kedves Hajnalka!!!!!! Köszönöm

Sancho
Sanchok, 2012-09-25 13:20

Én is vidéki lennék, én is majdnem így készítem. Ugyanis, főzés után két tányér közt kissé megnyomtatom, hogy a víz menjen ki bejőle. Legjobb a tokaszalonna. Éljen a szalonna!

Wurgar
Wurgark, 2012-07-17 11:28

Jó lenne, ha nem az abált termékek között szerepelne. Ez egyszerű főtt szalonna, ami jó, de nem abált. Az abálás, a hosszú ideig történő, alacsony hőfokon végzett művelet.

4-5-6 de inkább 8-9 órán át történő 80-90°C os főzés.

A kép alapját sz ön terméke bizonyára nagyon ízletes jah és szép is...de akkor sem abált.

Budai Brigi
Budai Brigisze, 2012-07-18 15:28

Kedves Wurgar!
A friss szakmai tanulmányaidnak köszönhetően kaptuk ezt a pontos információt, köszönjük szépen.
Én egy egyszerű vidéki háziasszony vagyok,aki a főzést nem az iskolában tanulta,hanem vidéki nagyszülőktől, szülőktől. Jó pár éve gyakorlom és bővítem ismereteimet. A szó szoros értelmében valóban nem ez a neve, viszont ezen a vidéken, hosszú évek óta így hívják. Sok dolog nem ott van ahol lennie kellene, de hidd el ha ez olyan fontos lett volna, akkor az oldal szerkesztői ezalatt a közel 3 év alatt biztosan intézkedtek volna. És a 30649 látogató közül is szóvá tette volna valaki ha ez olyan releváns kérdés. Azt tudom tanácsolni, írj a szerkesztőknek hogy téged ez zavar és rakják át más kategóriába. Nekem és a többi embernek jó volt 3 évig így ezután is nyugodtan fogok aludni! :) Üdv: Brigi

Budai Brigi
Budai Brigiszo, 2010-06-05 12:38

Ezt a szalonnát csak simán meg kell főzni lassan vagy gyorsan ahogy akarod és be kell fűszerezni.Semmi különleges eljárás. :))

Xevronixussor
Xevronixussorcs, 2010-06-03 15:45

Azt szeretném kérdezni, hogy a többi abált szalonna recept nagyon hosszú, több órás és alacsony hőmérsékletű főzést ír, ez a 40 perc egy másik eljárás?

Legfrissebb cikkek

Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Újabb hullám, ezúttal egy kávézó, ahol megcsinálták az idei nyár legmenőbb italát!
Csupa jó lesz Paloznakon
Csupa jó lesz Paloznakon
Előfordul, hogy odafenn olykor több csillag is együttáll, akkor pedig rajtuk a világ szeme. A látványtól pedig nemcsak a csillagászok szája marad tátva, sokszor a miénk is.
Igyunk változatosan!
Igyunk változatosan!
Első ránézésre nem tűnik soknak az ajánlott napi 2-2,5 l folyadék, mégis kevesen vannak, akik ezt a mennyiséget el is fogyasztják. A cél elérése érdekében igyunk változatosan!
Domi’s Bake Shop - példaértékű újhullám
Domi’s Bake Shop - példaértékű újhullám
Kedves, barátságos, stílusos - mintha csak a legjobb barátnőd hívna át egy sütizésre, és közben elmesélné, hogy megcsinálta a saját cukrászdáját.