r
Nosalty Logó

Hamis vadas szalvétagombóccal Petruskától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petruska
Hamis vadas szalvétagombóccal Petruskától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A vadashoz

A szalvétagombóchoz

Összesen 1448 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A vadashoz

A szalvétagombóchoz

Összesen 5794 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A vadashoz

A szalvétagombóchoz

Összesen 131 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    73.7 g

Zsír

  • Összesen
    58.6 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    317 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3211.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    584 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    196 mg
  • Foszfor
    920 mg
  • Nátrium
    1360 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    614.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2124 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    304 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    261 micro
  • α-karotin
    7736 micro
  • β-karotin
    18487 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    780 micro
Összesen 1448 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    294.7 g

Zsír

  • Összesen
    234.4 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    1268 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12845.7 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    502 mg
  • Kálcium
    2335 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    782 mg
  • Foszfor
    3681 mg
  • Nátrium
    5440 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    622.7 g
  • Cukor
    153 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    2459.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8496 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    326 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    80 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1217 micro
  • Kolin:
    591 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1046 micro
  • α-karotin
    30945 micro
  • β-karotin
    73947 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    3122 micro
Összesen 5794 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    701 micro
  • β-karotin
    1675 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 131 kcal

Hozzávalók

A vadashoz

A szalvétagombóchoz

Elkészítés

A vadashoz

  1. A hagymát felvágjuk, olajon megfonnyasztjuk. Rátesszük a húst, megpirítjuk a hagymán, majd kisebbre vesszük a lángot. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérleveleket is. Ha kell, időnként kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen le! Ha a hús már majdnem puha, rátesszük a megtisztított zöldségeket. Nem kell túl apróra vágni. Együtt pároljuk tovább.
  2. A puha húst kivesszük egy tányérba, a babérleveleket kidobjuk, a zöldségeket vagy rúdmixerrel, vagy a hagyományossal összeturmixoljuk. (Én ilyenkor teszem bele a tejfölt és a mustárt is.)
  3. Teflon serpenyőben 2 csapott ek cukrot pirítunk, kevés vízzel felengedjük, megvárjuk míg elolvad a cukor, és a répás szószhoz öntjük. Visszatesszük a felszeletelt húst. Egyet rottyantunk rajta és kész. Persze közben érdemes megkóstolni, hogy kell-e bele még valamiből egy kevés.
  4. Amíg a hús puhul, elkészítjük a gombócot. Egy nagy tálba tesszük a kockázott kenyeret, megszórjuk a liszttel. A tejet vajjal, sóval, borssal felmelegítjük, míg elolvad benne a vaj. Utána ráöntjük a kenyérre és jól elkeverjük. Lehet beletenni apróra vágott petrezselymet is, vagy pirított szalonnakockákat. 20 percet pihenni hagyjuk.
  5. Közben egy nagy lábosban sós vizet forralunk a gombócnak.
  6. 20 perc letelte után a gombócnak valót egy tiszta konyharuhára halmozzuk, középre egy vastag csíkban. Körbe tekerjük rajta a konyharuhát, a végeit és a szélénél biztosítótűvel megtűzzük. A már összetűzött ruhában kézzel kissé tömörítjük a gombócot. Vagyis kicsit formázunk még rajta, kissé megnyomkodjuk.
  7. Belehajtogatjuk a lábasba, amiben forr a víz, és 25 percig gyöngyöző vízben főzzük. Ha nagyon feljön a tetejére, akkor félidőben megfordítjuk.
  8. Főzés után kivesszük a vízből, leszedjük róla a konyharuhát. Vigyázat forró! Szeletelünk belőle egy adagnyit, teszünk rá a húsból és a mártásból. Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 9482
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hamis vadas szalvétagombóccal Petruskától
Petruska 61 recept

Gyerekkori nagy kedvencem. Én mindig dupla adag zöldséggel készítem el, mert a mártást és a gombócot szeretem csak belőle. A húst meghagyom a többieknek.

Hozzávalók

A vadashoz

A szalvétagombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek