Hamis túrógombóc recept

1 adag
664
kcal
Hamis túrógombóc
Hamis túrógombóc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Spórolós étel, mert nem túróból, hanem aludttejből készül. Kicsit talán puhább lesz az állaga, mint a túrógombócnak.
Nem szabad elfelejteni, hogy  aludtejből van, ezért ne is várjuk pontosan azt az ízt, mintha túrógombócot készítettünk volna. Egyébként szerintem nagyon finom. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

hozzávalók / 4 adag

A gombóchoz

A tálaláshoz

ajánlat

Megjegyzés:
A hamis túrógombóchoz elengedhetetlen a jó aludtej, mert ettől függ a gombóc állaga is. (Nem az a lényeg, hogy a búzadarával betonkeményre főzzük.) Ha van lehetőségünk, házi tejből készítsünk aludtejet, ez kb. 2-3 nap, ha jó a tej. (A boltiból nekem még sohasem sikerült...)

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

aludttejes gombóc, kefíres gombóc
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kemény aludtejről (alól) kiöntjük a savót, majd a megmaradt aludtejet felforrajuk, de óvatosan, hogy le ne égjen. Én nem szoktam megvárni, hogy teljesen felforrjon, hamarabb teszem bele a cukrot (vagy a vaníliás cukrot) és a búzadarát.
  2. Óvatosan kevergetni kezdjük, kisebbre állítjuk a hőfokot az aludtej alatt.
  3. Amint ez a masszaféle félig szilárddá válik, levesszük a tűzről, és félretesszük. (A búzadara addig is puhul, de a massza is kicsit hűl a formázhatósághoz.)
  4. Amíg a massza hűl, a zsemlemorzsát egy serpenyőbe tesszük, kevés olajat öntünk rá, majd megpirítjuk. Félretesszük.
  5. A viszonylag megszilárdult masszából (puhább lesz, mint a túrógombóc) vizes kanál vagy a saját kezünk segítségével kis gombócokat formázunk, amiket a pirított zsemlemorzsába forgatunk.
  6. A végén külön tányéron tálaljuka gombócokat, megszórjuk plusz zsemlemorzsával.
  7. Tejföllel és porcukorral kínáljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 52 855
elküldve: 7
receptkönyben: 413
elkészítve: 11/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Cathy

Mióta szakács: 2009.03.24.
3 recept

Hozzászólások (9)

cukornita
cukornitasze, 2012-12-05 20:58

Én sima natúr joghurtból készítettem el az imént.A családnak nem mondtam meg hogy nincs benne túró,csak miután mind megették és agyon dicsérték.Azt hiszem nálunk ez rendszeres csemege lesz.Köszi a receptet:)

duduska2009
duduska2009cs, 2012-07-19 20:39

Pár napja este megfőztem ezt az ételt másnapra ezen recept alapján, nem telt bele fél óra és búcsút mondhattam a gondolatnak, hogy a következő nap nem főzök, ugyanis az összes elfogyott. :) Hozzáteszem, a Tesziben vett tej, aminek a lejárati idejéből még bőven volt hátra, megsavanyodott a hűtőben, majd 2 nap múlva megaludt úgy, hogy ki sem vettem (nem dobtam ki, mert gondoltam, majd megaltatom szobahőmérsékleten, hogy kipróbálhassam ezt a receptet) a hűtőből, és isteni finom hamis túrógombit sikerült belőle készíteni. Köszi a receptet, megtartom. :)

botond75
botond75sze, 2011-11-02 22:30

Én szoktam beletenni citromhélyat, mazsolát. A család nagyon szereti.

duduska2009
duduska2009p, 2011-10-07 13:01

Nagyon megörültem ennek a receptnek, amikor elolvastam, de most kicsit elszontyolodtam, mert én megaltattam a bolti tejet, gondoltam, kisérletezek valami finomat, mert túl sok volt itthon és a lejárati idő meg közelgett. Most akkor nyugodtan kiönthetem? :( Azért köszi.

nekemannyima
nekemannyimah, 2011-03-28 08:38

Ezt a darás aludtejet(cukorral,vaniliacukorra)ha kihült betölthetjük a kelt buktatésztába is,ugyanúgy mintha túró lenne.Csak arra vigyázzunk,forón ne próbáljuk enni,mert akkor kifolyik a töltelék.Lehet ezt a gombócot majd egyszer kipróbálom.elmentettem:))köszi

panerika
panerikaszo, 2009-04-04 16:50

Boldog gyermekkoromból ismerem ezt a receptet, amikor még a tejet valóban tehénből fejték! Ahogy Cathy írta: bolti tej "altatásával" ne is kísérletezzünk, mert csak emberi fogyasztásra alkalmatlan eredményt kapunk, de igazi tejből valóban nagyon finom csemege készíthető!

Legfrissebb cikkek

Villámgyors falatok karácsony előtt
Villámgyors falatok karácsony előtt
A szerkesztőségbe érkezett finomságokat tartalmazó csomagból rengeteg mindent tudtunk volna készíteni - ez a kettő a karácsony előtti rohanásban tökéletes és gyors megoldás!
A 3 legjobb burger TABASCO® szósszal – a séf szerint
A 3 legjobb burger TABASCO® szósszal – a séf szerint
TABASCO®-val minden jobb! Novemberi ittjártakor Gary Evans, a TABASCO® profi séfje három különböző burgert készített el a szószok segítségével, nézzétek!
664