Hamis túrógombóc recept

Hamis túrógombóc
Hamis túrógombóc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Spórolós étel, mert nem túróból, hanem aludttejből készül. Kicsit talán puhább lesz az állaga, mint a túrógombócnak.
Nem szabad elfelejteni, hogy  aludtejből van, ezért ne is várjuk pontosan azt az ízt, mintha túrógombócot készítettünk volna. Egyébként szerintem nagyon finom. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

hozzávalók / 4 adag

A gombóchoz

A tálaláshoz

ajánlat

Megjegyzés:
A hamis túrógombóchoz elengedhetetlen a jó aludtej, mert ettől függ a gombóc állaga is. (Nem az a lényeg, hogy a búzadarával betonkeményre főzzük.) Ha van lehetőségünk, házi tejből készítsünk aludtejet, ez kb. 2-3 nap, ha jó a tej. (A boltiból nekem még sohasem sikerült...)

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vega
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

aludttejes gombóc, kefíres gombóc

elkészítés

  1. A kemény aludtejről (alól) kiöntjük a savót, majd a megmaradt aludtejet felforrajuk, de óvatosan, hogy le ne égjen. Én nem szoktam megvárni, hogy teljesen felforrjon, hamarabb teszem bele a cukrot (vagy a vaníliás cukrot) és a búzadarát.
  2. Óvatosan kevergetni kezdjük, kisebbre állítjuk a hőfokot az aludtej alatt.
  3. Amint ez a masszaféle félig szilárddá válik, levesszük a tűzről, és félretesszük. (A búzadara addig is puhul, de a massza is kicsit hűl a formázhatósághoz.)
  4. Amíg a massza hűl, a zsemlemorzsát egy serpenyőbe tesszük, kevés olajat öntünk rá, majd megpirítjuk. Félretesszük.
  5. A viszonylag megszilárdult masszából (puhább lesz, mint a túrógombóc) vizes kanál vagy a saját kezünk segítségével kis gombócokat formázunk, amiket a pirított zsemlemorzsába forgatunk.
  6. A végén külön tányéron tálaljuka gombócokat, megszórjuk plusz zsemlemorzsával.
  7. Tejföllel és porcukorral kínáljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 47 951
elküldve: 7
receptkönyben: 397
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Cathy

Mióta szakács: 2009.03.24.
3 recept

Hozzászólások (9)

cukornita
cukornitasze, 2012-12-05 21:58

Én sima natúr joghurtból készítettem el az imént.A családnak nem mondtam meg hogy nincs benne túró,csak miután mind megették és agyon dicsérték.Azt hiszem nálunk ez rendszeres csemege lesz.Köszi a receptet:)

duduska2009
duduska2009cs, 2012-07-19 21:39

Pár napja este megfőztem ezt az ételt másnapra ezen recept alapján, nem telt bele fél óra és búcsút mondhattam a gondolatnak, hogy a következő nap nem főzök, ugyanis az összes elfogyott. :) Hozzáteszem, a Tesziben vett tej, aminek a lejárati idejéből még bőven volt hátra, megsavanyodott a hűtőben, majd 2 nap múlva megaludt úgy, hogy ki sem vettem (nem dobtam ki, mert gondoltam, majd megaltatom szobahőmérsékleten, hogy kipróbálhassam ezt a receptet) a hűtőből, és isteni finom hamis túrógombit sikerült belőle készíteni. Köszi a receptet, megtartom. :)

botond75
botond75sze, 2011-11-02 23:30

Én szoktam beletenni citromhélyat, mazsolát. A család nagyon szereti.

duduska2009
duduska2009p, 2011-10-07 14:01

Nagyon megörültem ennek a receptnek, amikor elolvastam, de most kicsit elszontyolodtam, mert én megaltattam a bolti tejet, gondoltam, kisérletezek valami finomat, mert túl sok volt itthon és a lejárati idő meg közelgett. Most akkor nyugodtan kiönthetem? :( Azért köszi.

nekemannyima
nekemannyimah, 2011-03-28 09:38

Ezt a darás aludtejet(cukorral,vaniliacukorra)ha kihült betölthetjük a kelt buktatésztába is,ugyanúgy mintha túró lenne.Csak arra vigyázzunk,forón ne próbáljuk enni,mert akkor kifolyik a töltelék.Lehet ezt a gombócot majd egyszer kipróbálom.elmentettem:))köszi

panerika
panerikaszo, 2009-04-04 17:50

Boldog gyermekkoromból ismerem ezt a receptet, amikor még a tejet valóban tehénből fejték! Ahogy Cathy írta: bolti tej "altatásával" ne is kísérletezzünk, mert csak emberi fogyasztásra alkalmatlan eredményt kapunk, de igazi tejből valóban nagyon finom csemege készíthető!

Legfrissebb cikkek

Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
A főváros legizgalmasabb szabadtéri programja elé nézünk a budapesti italmérések gigászi főzőversenyén május elsején. A Kocsmajális hősies küzdelmet ígér bográcsok gyűrűjében.
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
673