r
Nosalty Logó

Hamis teknős leves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Iofiel
Hamis teknős leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 498 kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3970 kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 68 kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    40.3 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    340 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1646.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    439 mg
  • Nátrium
    1018 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    356.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    187 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    241 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    187 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    1373 micro
  • Lut-zea
    308 micro
Összesen 498 kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    322.2 g

Zsír

  • Összesen
    250 g
  • Telített zsírsav
    95 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    2723 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13175.4 g
  • Cink
    53 mg
  • Szelén
    393 mg
  • Kálcium
    694 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    352 mg
  • Foszfor
    3513 mg
  • Nátrium
    8142 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    2853.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1499 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    26 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    154 mg
  • D vitamin:
    513 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    345 micro
  • Kolin:
    1928 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1372 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    1500 micro
  • β-crypt
    68 micro
  • Likopin
    10980 micro
  • Lut-zea
    2460 micro
Összesen 3970 kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    225.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    139 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    188 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 68 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 2 dkg vajat az olívaolajjal felolvasztunk, és a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk rajta.
  2. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, keverünk egyet rajta, majd felöntjük a két liter csirke alaplével és egy liter vízzel.
  3. Hozzáadjuk a megmosott húsokat és a többi hozzávalót, kivéve a száraz sherryt, vajat és lisztet.
  4. Az erős paprikát vágjuk karikákra, és ízlés szerint adagoljuk: akkor jó, ha kicsit csíp, mert a főzés alatt úgyis veszít az erősségéből, de a zamatához szükséges egy enyhe csípősség. Néhány karikát tegyünk félre a díszítéshez.
  5. Lassú tűzön gyöngyöztetve főzzük puhára a húsokat (kb. 3 óra). A csirke hamarabb készen van, ezt vegyük ki ha megfőtt, és tegyük félre.
  6. Amikor a húsok már megpuhultak, vegyük ki őket a levesből, és hagyjuk kicsit hűlni.
  7. A levet szűrjük át, és a leves „sűrűjét” passzírozzuk át a szűrőn egy fakanál segítségével.
  8. A húst csontozzuk ki, és vágjuk apró darabkákra.
  9. Forraljuk fel a levet, és adjuk hozzá a sherryt/bort.
  10. A maradék vajból és a lisztből készítsünk közepesen sötét rántást, és sűrítsük be a levest.
  11. Adjuk hozzá a darabokra vágott húst, és forraljuk össze a levest.
  12. Feltétként apróra vágott kemény tojást adjunk hozzá: ezt lehet tálalás előtt az egészbe belekeverni, vagy külön tálkában felszolgálni, hogy mindenki ízlése – és étvágya – szerint szedhessen. Néhány karika főtt tojást használhatunk díszítéshez.
  13. Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemzöldet is adhatunk hozzá.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5125
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 03.

Ajánló

Tálaláskor feladhatjuk az asztalra a főzéshez használt sherryt vagy bort. Testes száraz bort kínáljunk mellé, mivel fehér és vörös húst is tartalmaz az étel, fehér vagy vörös bor is illik hozzá, például száraz szamorodni vagy egri bikavér.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Karácsony környékén láttam a tévében Heston Blumenthal „viktoriánus lakomáját”, ahol az egyik fogás a kor egyik kedvelt fogása az „álteknős leves” volt. Fent említett szakácsguru a marha fejét használta a leves készítéséhez, ami elég bizarr és nehezen beszerezhető hozzávaló lett volna. Másfelől a ritka és szigorúan védett levesteknős se jöhetett szóba. Szerencsére némi utánjárás után rájöttem, hogy nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel: angol nyelvű weboldalakon „mock turtle soup” receptek tucatjait találtam. A változatos leírások megegyeztek a marhahús alapanyagban, de nem ragaszkodtak a fejhez. Sok receptben többféle húst használnak a leves elkészítésénél, ami megtetszett, ahogy a különleges fűszerezés is. Például soha eszembe nem jutott volna szegfűszeget tenni egy húslevesbe, pedig mint kiderült, egyáltalán nem rontja el, sőt! Úgy egy tucat recept átolvasása után raktam össze az itt közölt változatot. Végeredményben egy sűrű, tartalmas levest kaptam, nagyon különleges, komplex ízzel, ami gyorsan egyik kedvencemmé vált. Na jah, ezek a viktoriánusok tudtak valamit. Ez az a típusú leves, ami másnap felmelegítve még finomabb, mert összeérnek az ízek. Tekintve, hogy a leves sovány húsokból és minimális szénhidrátból áll, beilleszthető 90 napos diéta fehérje napjába, vagy Atkins diétába is, mint egytálétel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek