Hamis somlói recept

Hamis somlói
Hamis somlói
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a családom, gyerekeim legkedveltebb édessége. Egyik barátnőmtől kaptam meg a receptjét. Mi Ofi-féle somlóinak hívjuk. Könnyű elkészíteni és mindenki imádja...A lányom szavait használva: olyan, mint a jégkrém! Gyakran készítem, dupla adagban, mert hamar elfogy. Remélem nektek is ízleni fog!
Csak egy jó tanács a kerek babapiskótával kapcsolatban: sokfélével próbáltam már, de a legfinomabb a Lidlben kapható zöld csomagos.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ez az a típusú édesség, amit a nap bármelyik szakában szívesen fogyaszt az ember...

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

somlói másként, pudingos piskótás
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat kikavarjuk a cukrokkal.
  2. Hozzákeverjük a kakaóport,rumaromát és a lisztet, majd felöntjük annyi tejjel, hogy csomómentesre tudjuk elkavarni.
  3. Apránként hozzáöntjük a többi tejet is, és feltesszük főni.
  4. Állandó kevergetéssel közepesen sűrű krémet főzünk, majd levesszük a tűzről.
  5. Most hozzákavarjuk a meleg krémhez a vajat, a mazsolát, az apró kockára vágott narancs vagy citromhéjat. (Esetleg mindkettőt, de mást is tehetünk még bele, például pirított diót vagy mandulát.)
  6. Fogunk egy nagyobb üvegedényt. Rétegezni kezdjük a piskótát a krémmel. Az edény aljára rakunk a még forró krémből, majd kirakjuk a kerek babapiskótával. A piskóta tetejére kanalazunk a krémből, majd ismét babapiskóta következik. Ezt addig ismételjük, amíg tart az alapanyag. A lényeg, hogy az utolsó sor krém legyen!
  7. Végül kemény habbá verjük a Hulalát, ráterítjük az utolsó sor krémre, szép egyenletes legyen. Szitáljunk rá lehelletvékony kakaóport, majd reszeljünk rá csokidarabokat, vagy hintsük meg mandulaforgáccsal.
  8. Várjuk meg míg kihűl, majd 1-2 órára tegyük a hűtőbe. Másnap a legfinomabb, de nem muszáj addig várni vele.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 42 613
elküldve: 7
receptkönyvben: 524
elkészítve: 19/24
Facebookon megjelent: -

szakács

crazygirl26

Mióta szakács: 2010.05.18.
1 recept

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

shoot1ngstar
shoot1ngstar cs, 2015-08-13 09:18

Sziasztok. A babapiskótákat nem kell külön beáztatni rumos tejbe? Csak azért kérdezem, hogy eléggé "átázik"-e így is :) Nem marad száraz? Köszönöm, írjatok! :)

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok cs, 2012-04-26 22:52

Siettem, nem olvastam el figyelmesen. A tej kétharmadát feltettem főni, a többit összekevertem a hideg tejjel (gépi habverő: 1 perc), majd bele a forró tejbe, villával kevergettem, max. 10 perc alatt sűrű krém lett!, -bele a vaj, stb.
Némi Baileys-t azért csempésztem bele....

Én is nagyon köszönöm, nagyon jó a recept, isteni a krém!

kukuzoe
kukuzoe k, 2010-11-30 16:20

Kedves Crazygril26!

Már régóta megszeretném köszönni neked ezt a recpetet, azóta nem győzöm csinálni a családom legnagyobb örömére, tényleg eszméletlenül finom és nagyon könnyen elkészíthető.

Ezer hálám érte, várom a további recepteidet.

Üdv:

Kuku

crazygirl26
crazygirl26 / crazygirl26 k, 2010-11-30 23:35

Nagyon örülök a sikerednek,igazán egyszerű és nagyszerű desszert!További jó sütést-főzést!
És ha érdekel egy másik féle verziója,szivesen megosztom veled: A kerek piskótát helyettesítsd piskóta tésztával és meggy darabokkal ízesítsd,ugyanúgy bánj vele,mint az a receptben szerepel...isteni finom úgy is.És ha kicsit keményebbre csinálod a krémet és téglalapra vágod a piskótát,olyan lesz,mint egy torta.Egyébként a narancs miatt kitűnő vendégváró poharas desszert karácsonyra!

crazygirl26
crazygirl26 / crazygirl26 sze, 2010-11-24 12:32

Kedves ildikodee!
Nem kell kemény krémet kapnunk,ahogy a recept is írja...én ha 30 percig főzném,tuti leégne a krém.Bőven elég a 2 kanál liszt.A lényeg a rétegezésen van,és ahhoz hígabb krém szükséges,hogy a babapiskóta be tudja magába szívni a nedvességet.Örülök,hogy azért sikerült és hogy ízlett.
További kellemes főzést-sütést kívánok!

ildikodee
Bloemcake / ildikodee k, 2010-11-23 05:56

A krém finom lett, de először nem állt össze krémmé. Hiába foztem 30 percig.
Szerintem 2ek liszt nem elég 1litter tejhez.
Igy hozza kellett finoman kevernem egy vanillias pudingport, ekkor be sürűsödött.
Különben nagyon finom.

crazygirl26
crazygirl26 / crazygirl26 sze, 2010-06-23 15:31

Persze,olyan tejszínt használsz,amilyet csak szeretnél.Én a könnyű kezelhetősége miatt szeretem és használom.Nem lehet túl verni és nagyon keményre lehet verni és még finom is.Ízlések és pofonok.

K_ancsi
K_ancsi / K_ancsi k, 2010-06-22 11:48

Ugyan, semmi gond:) Raktam hozzá még a végén egy pici vajat, és így teljesen jónak tűnik az állga. Köszi a receptet!

crazygirl26
crazygirl26 / crazygirl26 k, 2010-06-22 11:46

Sajnálom,hogy nem figyeltem oda jobban:(
De szerintem nem lesz tőle semmi baja...ugyanazt érjük el vele...Remélem ízleni fog neked és családodnak!Minden jót nektek!

K_ancsi
K_ancsi / K_ancsi k, 2010-06-22 11:42

Ajjaj...Már elkezdtem készíteni, így nálam a krémbe került még a tűzön. No meglátjuk mi lesz belőle:)
Köszi szépen a gyors választ!

crazygirl26
crazygirl26 / crazygirl26 k, 2010-06-22 11:31

Nagyon szépen köszönöm,hogy szóltál,igen,kimaradt...de javítottam.A vajat a forró krémbe keverjük,amikor levettük a tűzről;a narancs és citromhéjjal együtt.

K_ancsi
K_ancsi / K_ancsi k, 2010-06-22 11:20

Szia!
Nem látom, hogy a hozzávalók közt szereplő vaj hova kerül? Gondolom a krémbe, de mikor? Már az elején hozzáadod vagy csak a végén? Köszi a segítséget!

533