Hamis méz recept

Hamis méz
Hamis méz
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elfogyott itthon a mézünk... Gondolkodtam rajta, mi lenne, ha az invertcukor készítésénél előtte megpirítanám a cukrot, és így készíteném el. Az eredmény meglepően jól sikerült! Bár az eredeti méz sokkal egészségesebb, de ha nincs kéznél, ez is megteszi... Én fondant készítéséhez használtam fel, és nagyon jó lett, bár szerintem mindenhez jó lehet, amihez mézet kell használni. Az ízéről annyit, hogy a gyerekeim vajas "mézes" kenyeret ettek, és nem vették észre, hogy nem igazi méz....

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: kompót, befőtt, télire

egyéb elnevezések

álméz, házi méz, méz cukorból és ecetből
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kellő tisztaság nagyon fontos ennél az eljárásnál a cukor kikristályosodása miatt. Ezért az edényünket elősször fedő alatt forraljuk ki egy kis vízzel, és csak ezután kezdjünk hozzá a "méz"készítéséhez.
  2. Vastagabb falú, magasabb edényben közepes lángon aranybarnára pirítjuk a cukrot.
  3. Ha kihűlt, felöntjük a vízzel, és hozzáadjuk az ecetet.
  4. Felforraljuk közepes lángon, majd kb. 5 percig forraljuk még, közben kevergetjük
  5. Ha langyosra hűlt, tisztára mosott befőttesüvegbe öntjük, és lezárjuk.
  • költség: 350 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 9 801
elküldve: 7
receptkönyben: 171
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

szépvölgyi szilvi

Mióta szakács: 2012.04.08.
3 recept

Hozzászólások (13)

belaapu
belaapusze, 2012-05-16 13:27

Nagyon jó a recept, (köszönöm szépen),,, ki fogom próbálni, de!!! az ecet minek kell bele??? Válaszotokat köszi. Béla.

erikaeger
erikaegercs, 2012-06-21 22:21

az ecet azért kell bele hogy ne kristályosodjon vissza a cukor :)

lobello
lobellocs, 2012-05-03 11:15

Amikor nekifogsz, készülj arra, hogy el kell búcsuzni örökre az edényünktől. Ugyanis a cukor amikor megpirult rászilárdul az edényre, kaparhatod, moshatod ugy marad az idők végezetéig.
Haszontalan egy recept.

ancymancy
ancymancyszo, 2014-05-24 03:03

Már ne is haragudj...nekem sem tanította senki, még saját magamtól is rájöttem, hogy az odaégett, fel nem használ olvasztott cukrot, uram bocsá karamellt stb. nem is érdemes sikálni...meleg vízzel felöntöd, hagyod állni és szépen kiolvad magától. Ha ennyi eszed van, inkább teát se próbálj egyedül főzni!

szépvölgyi szilvi
szépvölgyi szilvics, 2012-05-03 11:34

Nekem feloldotta a melegvíz amit hozzáadtam,és nem maradt nyoma sem a cukornak az edényemen...Egyébként ha szerinted "haszontalan" a recept,nem kötelező elkészítened...

kelemen erzsebet
kelemen erzsebetv, 2012-04-29 21:15

Azt a "mézet", amire az van írva, hogy származási hely:EU és nem EU mézek keveréke, biztosan lehet vele helyettesíteni. De azt a MÉZET amit az ismerős termelőtől veszel, és érzed az illatában a növényt, amiből származik, semmiképpen. Ha fontos, hogy a vajas kenyérre értékes összetevőket tartalmazó méz kerüljön, akkor ne tegyetek rá szimplán üres kalóriát tartalmazó finomított cukrot.
Értem én, ha elfogyott, és mindenképpen kell valamivel pótolni, akkor vészhelyzet van, és bármilyen megoldás jó. De ne legyen mindennapos a gyerekeitek kenyerén!

Blanketta
Blankettasze, 2012-11-07 13:58

Szerintem mindenki maga dönti el, hogy mi legyen mindennapos és mi nem.....

Milumano
Milumanov, 2012-04-29 08:22

Vajas mézes kenyeret az Én Fiacskáim is nagyon szeretik amúgy! :)

Milumano
Milumanov, 2012-04-29 08:21

És tényleg bármihez használhatom?Akár sütikbe,teába?Kifogom próbálni mindenképp!

Legfrissebb cikkek

Tejet gyárt a Coca-Cola!
Tejet gyárt a Coca-Cola!
Jól olvastad, nem vicc. Tényleg. Tejet.
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Tény, hogy egyre hidegebbek a napok, és ahogyan a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé fordulunk, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt.
A kávé és a sütemény harmóniája
A kávé és a sütemény harmóniája
Egy csésze kávé mellé mi lehetne finomabb, mint egy ízében hozzá illő sütemény? De vajon melyik kávétípushoz milyen aromák illenek? Az Omnia segítségével utánajártunk. (x)