Hamis marcipán recept

Hamis marcipán
Hamis marcipán
20 perc / főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (61)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mostanában nézegettem szebbnél szebb tortákat a neten, és kedvet kaptam én is kreativitásomat kiélve a tortadíszítéshez. Ehhez olyan hamis marcipánra/fondantra volt szükségem, ami nem pillecukorból készül, mert azt nagyon macerásnak találtam. Így bukkantam ITT erre a receptre, és azt kell mondjam, tökéletes hamis marcipánt kaptam, ráadásul sokkal olcsóbban, mintha marcipánt vettem volna.
Ez az adag szerintem bőven elég egy 24 cm átmérőjű torta bevonására és még a díszítésére is, bár erről nem tudok nyilatkozni, mert emeletes tortához csináltam először, és csak díszítést akartam a csokimázra.
Ez a marcipánrózsa is az én művem, INNEN okosodtam ezügyben.
Mindenkinek sok sikert az elkészítéséhez!

hozzávalók / 4 adag

A marcipánhoz

A gyúráshoz

ajánlat

Torták díszítése, színezése porszínezékkel, géllel. Én megpróbáltam vizes alapúval, keveset használva is lágyult a tészta, így annyira nem javaslom, csak nagyon végszükség esetén. Ételfestő gél vásárlása INNEN.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

marcipán, hamis marcipán, tortabevonó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet a cukorral felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten pár percig gyöngyöztetjük.
  2. Apránként hozzáadjuk a kétféle liszt keverékét, sűrűre főzzük kb. 10 percig.
  3. Belerakjuk a margarint és az aromát, majd miután kihűlt, hűtőbe rakjuk. (Nekem elég volt 2-3 óra, és nagyon kemény anyag lett belőle, nem kellett egy éjszakát állnia.)
  4. Az eredeti receptnél azt írták, hogy a gyúráshoz szükség van a porcukros keményítőre, mert különben csak egy ragadós massza az egész. (Hát nekem nem így volt, így nem kellett, csak nagyon kevés keményítő, de akinek szüksége van rá, az használja bátran.)
  5. Alaposan átgyúrjuk, a kéz melegségétől nagyon szépen formálható kis gombócot kapunk, ami kb. 60 dkg (bár nem mértem le). Innen kezdve használhatjuk bármire.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 89 382
elküldve: 40
receptkönyvben: 1 366
elkészítve: 41/68
Facebookon megjelent: -

szakács

Nassoló Naplopó

Mióta szakács: 2011.01.17.
17 recept
hirdetés

Hozzászólások (61)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bodri1962
Bodri1962 cs, 2014-09-11 16:35

Nekem elsőre sikerült, én folyékony színező festéket tetem bele ,és íze is jó lett.. valóban olyan mint a gyurma ..állaga. és én csak addig vártam a gyúrással míg kihűlt befóliázva tetem a hűtőbe .

ma.il
ma.il / ma.il cs, 2013-10-17 09:31

nu, úgy néz ki, nálunk ezzel lesz a szülinapi torta bevonva. ma tartok belőle próbát, kis adagot. mert ez olcsó, + ez folyékony színezővel is jól színezhető (egyszerűen beleszámolom a folyadék mennyiségébe). meg mert a plasztikcsoki drága, és pepecs (bár nagyon finom! :), mert a marcipán is drága, és nem is szeretjük. ezért ez a massza vaníliával lesz ízesítve, nem mandulaaromával.
szurkoljatok, hogy működjön, mert különben fondant lesz. és azt nagyon utálom. minden téren.

zskoncz
Konczsuzsi / zskoncz v, 2013-03-24 14:12

szia, ki szeretném próbálni, de nekem tejmentesen kellene. szerinted szója tejjel is menne? gondolom a tej zsírosságára szükség van, ezért gondoltam a szójára. a rizstej nem zsiros egyáltalán.
szerinted sikerülhet?

óóó!!4 és még egy kérdés: nekem 2 tortára kellene: egy26cm gombatortára, és egy ugyanekkora bohócosra. két adagot készitsek ennnyi tortára??

zsuzsi

Mettácska
Mettácska / Mettácska p, 2013-02-08 20:50

Kedves Nassoló Naplopó!
Már a hűtőben van a massza.
Szeretnék kérdezni: torta díszítéséhez akarom, pontosabban egy szandált vagy papucsot akarok belőle megformázni, ami a tortára kerülne. Arra vagyok kíváncsi, gyurmázás után a szobahőmérsékleten megkeményedik a forma? Illetve a külön alkatrészeket vízzel ragaszthatom, mint fondantnál?
Köszönöm előre is segítséged!!
Üdv:
Mettácska

b.k.eszter
b.k.eszter v, 2012-11-25 12:05

Kedves Naplopó Nassoló !

Köszönöm a receptet kipróbáltam és tényleg nagyon jó, egyszerű elkészíteni és nagyon könnyű vele dolgozni! A fiam 18. szülinapjára készítettem egy tangabugyis popót, amiről félig lecsúszott a farmer nadrág! Nagy sikere volt! Még egyszer köszönöm szépen a receptet ! :)

nyarieva
nyarieva p, 2013-02-15 10:52

szia Eszti:-)hogyan csinàltad a tangás popitortát?en ilyen recept utan kutatok regota:-)paromnak kedveskednék...tudnál nekem reszletes leírassal segíteni?:-)sehol nem talaltam ilyen receptet:-(millio koszonet

timicu
timicu k, 2012-10-02 22:14

Kipróbáltam! Jól formázható! Szép rózsáim lettek belőle :))) De sajnos az íze nem volt annyira finom, mint ahogy itt többen leírták... :((( Mit ronthattam el? Lehet, hogy kevés mandula aromát tettem bele?

timicu
timicu k, 2012-06-05 23:04

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy nyújtáshoz csak kukoricakeményítő jó? Sima étkezési keményítő nem?
(remélem nem kérdeztem butaságot :))) nem vagyok otthon a "keményítők világában" :)))

Köszi szépen!
Timi

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 sze, 2012-06-06 07:39

Szia Timi!
Az az étkezési keményítő, amit boltban veszel elméletileg kukoricakeményítő. :) Használd nyugodtan. :) De egyébként porcukrot is használhatsz csak éppen baromi édes lesz! :)

timicu
timicu sze, 2012-06-06 12:46

Szia!
Végülis csak butaságot kérdeztem :) Gondoltam rá én is ,hogy ugyan az lehet, de nem voltam benne biztos! Köszönöm szépen, hogy segítettél!

Timi

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 sze, 2012-06-06 12:55

Semmi baj, inkább kérdezz, ha nem vagy biztos valamiben. :) A dobozán is rajta kell lennie. Nagyon szívesen! remélem sikerül! :)

timicu
timicu sze, 2012-06-06 23:21

Köszönöm szépen, hogy ilyen segítő kész vagy! Próbálkozok a sütkérezéssel és minden érdekel, de még nagyon sokat kell tanulnom!
Lenne még egy kérdésem: a mandula aromától nem lesz zöldes a színe? Vagy csak annyira pici kell bele, hogy nem színezi be?

Köszi

Oksi
Oksi szo, 2012-02-18 19:46

Kedves Suncika04!

Hát.... szavakat sem találok.... PROFI VAGY!!!
Én is szoktam sütni, de közel sem olyan szinten, ahogy azt te teszed! Az én sütikéim a ronda de (szerencsére:) finom kategóriába tartoznak. Nagyon boldoggá tettél, hogy a hamis marcipán receptjét megosztottad! Tortát készülök sütni...és ezzel szeretném bevonni, így lenne pár kérdésem:
1. Mielőtt megtaláltam a megmentő receptedet, a marcipánnal ismerkedtem. Azon kívül, hogy drága, azt is olvastam, hogy mielőtt ráborítják a tortára, egy vajkrém réteggel kell bevonni az egészet, hogy tapadjon. Az összes többi anyag kizárva, mert az állagát és színét is megváltoztatja. Ez a hamisnál is így működik?
2. Ha az elkészített, befedett torta áll egy egész napot, vagy kicsit többet, akkor is jó lesz az állaga? Nem szárad ki?

Előre is hálás köszi a válaszokért!

Üdv: Kriszta : )

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 szo, 2012-02-18 20:37

Kedves Oksi!

Köszi a kedves szavakat.
Ez megtévesztésig olyan, mint a valódi marcipán, ugyanúgy is tapad. Mindenképpen kell alá egy réteg, ami a tortához tapasztja, vajas krém legyen, igen, a tejszínesen megcsúszik, stb...ez a valódinál és ennél is ugyanúgy működik.
Ez a verzió sokkal gazdaságosabb, mintha valódi marcipánnal borítanád be.
DE!Ajánlanám torta befedésére a fondant-t. A receptjeim közt megtalálod. Miért is? Mert ez igen, kiszárad a levegőn. Ha pl. Sacher tortára teszed és kap még egy csoki réteget, akkor teljesen jó, de ha ezzel feded a tortát, akkor valószínű kiszárad.
A fondant is egyszerű és díszeket is tudsz belőle egyszerűen készíteni. Van több verziója, szerintem azzal jobban jársz. Az alá is kell vajkrém. Vagy lekvár. A tortakrémből egy kis adagot hagysz, az tökéletes (persze csak ha nem tejszínes.)
Remélem segítettem, majd írd meg hogy döntöttél és milyen tortát készítesz és hogy hogy sikerült. :)
Sok sikert!
Puszi
Betti

Oksi
Oksi v, 2012-02-19 01:07

Kedves Betti!

Utólagos engedelmeddel, ha megengeded, a keresztneved számomra sokkal közvetlenebb. Remélem nem bánod a megszólítást.

Nos, először is, kedves szavak? Pusztán az igazság! Művészet amit csinálsz! : )
És természetesen, hallgatok a "mester" tanácsára: marcipán kizárva, marad a fondant. Na és ismét köszi a vagy lekvár verzióért! (Tudod én és a vajkrém..... nem jövünk ki jól... én nem szeretem őt, és talán ő se engem! : )
Hogy milyen torta lesz? Jelenleg fogalmam sincs, de van még egy hónapom. Ha van már terv, írok és remélem megírhatom azt is, hogy jó volt a reakció.
Nagyon szépen köszönöm a rám fordított időd és hálás vagyok a segítségedért!
Legyen szép napod!

Üdv: Kriszta

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 v, 2012-02-19 08:45

Kedves Kriszta!

Köszi ismét és igyekszem segíteni természetesen! :) Semmi baj, ha a keresztnevemen szólítsz, ugyan! :)
Noshát a vajkrémet hozzá teszem én sem szeretem. Szokták azonban úgy csinálni, hogy mással töltik a tortát és csak egy nagyon nagyon pici vajkrémet készítenek és nagyon vékonyan kenik be a tortát vele, hogy megfogja a fondant-t. Mondjuk mindennel nagyon vékonyan elég körbe kenni!
De mondom, ha a torta kréme nem tejszínes, akkor tökéletes a körbe kenésére is! :)
Várom majd a visszajelzést! Szorítok Neked, bár kizárt, hogy ne sikerüljön. Ja és a fondant előbb is elkészítheted, hűtőben tárolhatod, olvasd el ott is a tanácsokat. :)
Szép napot Neked is!
Betti

Neytiry
Neytiry h, 2012-02-06 19:52

Suncika04!Amint tudom felrakom a képet.A nyujtható fondant receptedet is megnézem azonnal.Köszönöm az ötletet!:)

Neytiry
Neytiry h, 2012-02-06 19:52

Suncika04!Amint tudom felrakom a képet.A nyujtható fondant receptedet is megnézem azonnal.Köszönöm az ötletet!:)

Neytiry
Neytiry h, 2012-02-06 11:59

Sziasztok!
Nagyon örülök,hogy leírtátok ezt a marcipán receptet,mert én még csak 14 éves vagyok és már nagyon sok oldalt átnéztem mire ezt az oldalt megtaláltam.Cukrásznak készülök szóval magától értetődő,hogy az anyukám születésnapjára én csinálom a tortát.Csoki torta lesz csokikrémmel marcipán lepkékkel.Ezen a héten szerdán kezdek neki a 3 emeletes tortának.Nagyon nagy segítséget jelent nekem az,hogy leírtátok a receptet.Köszönöm!

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 h, 2012-02-06 14:58

Kedves Neytiry!

Nagyon szívesen! Ezzel nem fogsz mellé, azt garantálom! Nagyon boldog születésnapot anyukádnak és sok sikert a tortához! (Én ajánlanám a díszekhez a nyújtható fondant receptemet. Szerintem jobban megfelelne a célnak. A receptjeim közt megtalálod!) Ha kész a torta, rakd fel ide profilképednek és írd meg milyen lett légyszi, hogy megcsodálhassuk!

Suncika

Szoffy
Szoffy cs, 2011-12-08 10:10

Sziasztok!

Megtudná nekem mondani valaki,hogy hol lehet kapni színtelen mandulaaromát?
És ha virágot formázok,a margarin miatt szobahőmérsékleten nem fog elnyomódni,lapulni?
Előre is köszi!

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 cs, 2011-12-08 10:31

Szia!

Gyorsan kell dolgozni vele, de nem lapul el. Színtelen aromát szerintem bármelyik élelmiszerboltban kapsz...nálunk legalábbis lehet kapni. Én zöldet nem kapok. :)

Szoffy
Szoffy cs, 2011-12-08 22:01

Köszönöm a gyors választ!
Én meg zöldet és rum színűt láttam a cukrászdiszkontban,de akkor majd a tescoban is körbenézek :)

Bendzsoka
Bendzsoka h, 2011-10-10 09:31

Este végül nem bírtam tovább, kis golyócskákat készítettem a marcipánból, majd keserű kakaóporban megforgattam. Mit mondjak? Mennyei!!! Ildinyó marcipános kekszeit is elkészítem majd legközelebb, mert lesz legközelebb, az biztos. Gyors, olcsó, finom!

Bendzsoka
Bendzsoka v, 2011-10-09 15:55

Kedves Suncika!

Most készítettem el a hamis marcipánt. Épp hűl, aztán megy a hűtőbe. Igazából csak nasinak készült, gondoltam, kis golyókat formázok belőle, és olvasztott tortabevonóba belemártom, de itt láttam Ildinyó linkjét. Benéztem hozzá, és igen megtetszettek a Kakaós-marcipános szívek. Ki is mentettem magamnak a receptet, a napokban elkészítem.

Ja, és a hamis marcipánról. Hűlés közben belekóstoltam, ízre, állagra olyan, mint az igazi. Kíváncsi vagyok, hogy a hűtőben eltöltött idő után milyen lesz. Majd megírom. Köszönöm a receptet Neked és Ildinyónak! Üdvözlettel: Bendzsoka

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla v, 2011-07-17 21:55

Elkészítettem. Finom lett. Nekem a végén még margarint kellett belegyúrnom, mert morzsálódott. Az egyetlen bánatom az volt, hogy akár mennyire lágyítottam meg, egészen pici rózsákat nem lehetett belőle gyártani, mert töredezett. Az biztos, hogy máskor is megcsinálom majd, amikor nem nagyon apró dolgokat szeretnék gyártani belőle. Szuper recept! Köszönöm, hogy megosztottad!

mirnix
mirnix / mirnix szo, 2011-07-09 16:21

Nagyon szuper ez a recept, most fejeztem be a kicsi fiam 3 emeletes tortáját (ez volt a kívánsága), és ezzel a hamis marcipánnal vontam be mind a 3 emeletet. Igaz, elég vékonyra nyújtottam, a nylonzacskós megoldással, de sikerült, és annyira boldog vagyok tőle! Az íze is tuti, kisfiam letesztelte! Nekem t-betűs boltban kapható ételfestékem volt otthon, abból tettem bele, még akkor, amikor az aromát, és jól sikerült, nekem bejött szerencsére. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki ezt a receptet. Köszönöm, hogy megosztottad velünk! Ja és bocsi a hosszú irományért! De annyira belelkesültem a sikerélmény hatására. Hát még ha kézügyességem is lenne díszítéseket kreálni...!

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 szo, 2011-06-11 22:23

Kedves Sissy!

Bár én mindig fele rétes, fele finom lisztel csináltam valahol olvastam, hogy lehet csak finommal. De ugyanúgy csak rétessel is. Szerintem semmi baja nem lesz. Mondjuk egyébként én se használok réteslisztet, csak alkalmakkor, ahol kissé "megköveteli" a recept. :)

sissy77
sissy77 szo, 2011-06-11 21:18

Szia! Ha nincs itthon rétesliszt, helyettesíthetem finomliszttel, vagy mindenképpen szükségem van réteslisztre? Köszönöm a választ!

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 k, 2011-06-07 10:39

Kedves Konyhatündér!

Én egy 22,5 cm átmérőjű, de magas tortát vontam be vele, szerintem ez az adag simán elég egy 26 cm-es tortához is.

Betty

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 k, 2011-04-19 10:23

Hát akkor nem tudom, mert nekem sose töredezett. Igazából olyan 3-4 mm vastagra ki lehet azért nyújtani, de óvatosan kell vele dolgozni. Hát csak a margarint tudom mondani, ami lágyíthatja. De az is igaz, hogy a marcipán azért torták kimondott befedésére nem alkalmas, mert levegőn szárad. Úgy használják, mint mondjuk a Sacher tortánál: a tortát befedik a marcipánnal és rá megy még egy réteg csoki...torta bevonására inkább fondant használj! :)

.Mila.
.Mila. h, 2011-04-18 16:25

De amúgy azért elfogyott :) Csak nem szép :S A sógornőm magába ette a ,,marcipánt":)

.Mila.
.Mila. h, 2011-04-18 16:25

De amúgy azért elfogyott :) Csak nem szép :S A sógornőm magába ette a ,,marcipánt":)

.Mila.
.Mila. h, 2011-04-18 16:22

Össze lehet gyúrni meg minden de, alig lehet rárakni a tortára mert nagyon szakad, meg a torta szélén ahogy rá borítom már töredezik is... Pedig olyan finom :)
milyen vastagra nyújtod? lehet az a baj...

.Mila.
.Mila. v, 2011-04-17 10:55

Szia! Egy kis segítségre lenne szükségem, a fondant-odból nagyon szép tortán kreáltam már, most ezt is elkészítettem nagyon finom íze lett és tényleg olyan mint a marcipán, de valahogy olyan kezelhetetlen lett nekem nem tudom mit rontottam el, szakad törik morzsálódik és semmit nem lehet belőle csinálni, pedig fondant-ból gyönyörű rózsát is tudtam csinálni... Mi lehet a baj? Nagyon ízlik és ballagási tortát kéne csinálnom és ilyennel szeretném beborítani... Nagyon várom válaszod... Szép napot!

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 v, 2011-04-17 11:47

Kedves .Mila.!

Hát nekem sose tört, morzsolódott, de akkor gyanítom a száraz hozzávaló- liszt lett túlzásba víve. Szerintem margarinnal próbáld meg korrigáni. Hasonló állagú tésztát kell kapj, mint a fondantból, de olyan vékonyra nem fogod tudni nyújtani. Szakadni mondjuk könnyen fog, akkor is ha nem morzsolódik, de a marcipán is könnyen szakad, ha kinyújtod. Örülök, hogy a fondant jól sikerült. Próbáld meg margarinnal korrigálni...más ötletem nincs, de gondolkodom...

Betty

kicsipillango
smile :) / kicsipillango szo, 2011-04-02 17:18

Nagyon gyorsan kész van és szupi!!! Öcsém kijelentette: "Ez még jobb, mint az eredeti"

Nagyon szépen köszönöm! :)

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 k, 2011-03-29 11:57

Kedves eczeto!

Nagyon örülök, hogy tetszett. Eddig az ehető gyurma eszembe sem jutott, de most hogy mondod...a lányom is fogja majd díjazni! :)

Betty

eczeto
eczeto k, 2011-03-29 11:08

Megcsináltam és isteni. Könnyű elkészíteni, finom és nagyon hamar kész van. Nem beszélve arról, hogy egy kis fantáziával elképesztő dolgokat lehet belőle csinálni. A kislányom különösen örült neki. Ehető gyurma címszóval nekilátott és Alkotott!!

Csak ajánlani tudom!!
Jó munkát!

Dina

eczeto
eczeto k, 2011-03-29 11:08

Megcsináltam és isteni. Könnyű elkészíteni, finom és nagyon hamar kész van. Nem beszélve arról, hogy egy kis fantáziával elképesztő dolgokat lehet belőle csinálni. A kislányom különösen örült neki. Ehető gyurma címszóval nekilátott és Alkotott!!

Csak ajánlani tudom!!
Jó munkát!

Dina

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 h, 2011-03-28 21:58

Kedves Szandra19!

Végre egy vélemény, hogy másnak hogy tetszik elkészítve! :)
Igazán szívből örülök, hogy tetszik a recept és a végeredmény!
Az igazi köszönet Ildinyónak jár, nézz be az oldalára02 fentebb...

Betty

Szandra19
Alexandra / Szandra19 h, 2011-03-28 19:56

Kedves Suncika04!!

Kipróbáltam szombaton a hamis marcipánt!! Nagyon jó!! Könnyen formázható!! Könnyű vele dolgozni!!
Köszönöm a receptet hogy megosztottad az oldallal!!

879