r
Nosalty Logó

Halloweeni agytorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Halloweeni agytorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tortaalap

Cukorszirup

Vajas meringue-krém

Összeállítás

Összesen 875 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tortaalap

Cukorszirup

Vajas meringue-krém

Összeállítás

Összesen 10478 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tortaalap

Cukorszirup

Vajas meringue-krém

Összeállítás

Összesen 362 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    42.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    196.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.7 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    191 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 875 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    131.2 g

Zsír

  • Összesen
    510.3 g
  • Telített zsírsav
    178 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    1045 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2356.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    426 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    760 mg
  • Nátrium
    858 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1327.8 g
  • Cukor
    1110 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    750.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2335 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    81 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    409 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2292 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    500 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    527 micro
Összesen 10478 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    81.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 362 kcal

Hozzávalók

Tortaalap

Cukorszirup

Vajas meringue-krém

Összeállítás

Elkészítés

Tortaalap

  1. 180°C-ra előmelegítjük a sütőt, és egy viszonylag félgömb alakú sütőformát vajjal kikenünk és belisztezünk.
  2. A vajat, az olajat, a kristálycukrot és a vaníliaaromát robotgéppel 5 perc alatt összekeverjük. Ezalatt a lisztet, a kakaót és a sót egy másik tálban összeforgatjuk.
  3. A vajas-cukros keverékbe egyenként beleütjük a két tojást, majd az ételfestéket (típusfüggő, hogy mennyi kell belőle, a lényeg, hogy legyen nagyon-nagyon sötétvörös). Ezután részletekben, felváltva belekeverjük a lisztes keveréket és az írót is.
  4. Egy kis tálkában összekeverjük az almaecetet és a sütőport, majd a tésztához adjuk.
  5. A kivajazott félgömb-formába öntjük a tésztát, és félóránként forgatva egyet rajta, nagyjából 90-100 perc alatt megsütjük (nem szabad légkeveréssel sütni!). Szurkáljuk meg, nem nyers-e belül, majd ha késznek ítéljük, hagyjuk teljesen kihűlni.

Cukorszirup

  1. Felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a cukrot, és folytonos kevergetés mellett feloldjuk benne. Utána hagyjuk lehűlni.

Vajas meringue-krém

  1. A cukrot és a vizet összeforraljuk.
  2. Mikor a cukros víz 110°C-os lesz, elkezdjük felverni a tojásfehérjéket, mikor pedig eléri a 115°C-ot, lehúzzuk a tűzről a cukorszirupot, és hozzáadjuk a tojásfehérjékhez. Magas fokozaton addig keverjük az egészet, míg ki nem hűl a cukros-tojásos keverék.
  3. Ezután darabonként hozzáadjuk a vajat, és 3-5 percig keverjük, végül beletesszük a vaníliaaromát is.

Összeállítás

  1. A legcélszerűbb éjszakára hűtőbe rakni az elkészített összetevőket, és másnapra hagyni a torta összeállítását. Az agy megformázásához a legegyszerűbb az, ha nyomtatunk egy agyat ábrázoló képet, hogy nagyjából lássuk, milyen forma a cél.
  2. A tetejét kicsit laposra kell vágni úgy, hogy előrefelé lejtsen, kétoldalt keskenyíteni kell, úgy, hogy hátulról előrefelé keskenyüljön, az elejét pedig le kell kerekíteni. A hátsó rész aljából vágjunk ki ék alakban egy darabot, ide jön majd a kisagy marcipánból.
  3. A formára vágott tortaalapot ekkor meglocsoljuk a cukorsziruppal (nem fog kelleni az egész), és bekenjük a vajas meringue-krémmel (ezt sem használjuk el mind).
  4. Ezután jön a „gyurmázás”. Először gyúrjunk két kagyló alakú golyót, barázdázzuk be, és nyomjuk a kisagynak vágott résbe.
  5. Ezután a marcipánból gyúrjunk rengeteg, hosszú hurkát, és a kinyomtatott kép alapján kezdjük feldíszíteni a tortát a tekervényekkel – célszerű fönt, középen kezdeni.
  6. Ha végeztünk a marcipánozással, keverjük össze a mag nélküli lekvárt és a vizet, és ecseteljük be vele a tortát, ettől lesz véres hatású.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 38
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8782
  • Feltöltés dátuma: 2016. október 28.

Ajánló

Két hasznos ábra az agy megformázásához: 1. http://images.slideplayer.hu/8/2168802/slides/slide_6.jpg 2. http://cms.sulinet.hu/get/d/c37cd6e6-622d-46ff-a1c2-d8eb1e280db6/1/6/b/Normal/ideg15.jpg

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Halloweeni agytorta
Rosanics Petra 313 recept

Tavaly ilyenkor több helyen is szembejött velem az agytortát készítő lány videója – többek közt itt, a Nosalty-n is. Szóval gondoltam, megpróbálkozom vele, mert méltó dísze lenne az évek során tökélyre fejlesztett halloweeni házibulinknak, ahol olyan nyalánkságokkal vártuk a vendégeket, mint a töklámpás szájából folyó guacamole, a klasszikus virsliujjak, valamint a puncs tetején lebegő gumicukor-szemgolyók. Az eredeti recepttől eltérően én nem fondanttal vontam be, hanem marcipánnal, mert arra nem volt időm, hogy otthon nekiálljak, a cukrász kellékboltban, ahová járok, pedig döbbenetes módon egy árban volt a kettő. Így szerintem még finomabb is lett a végeredmény, amivel egyébként teljes mértékben elégedett voltam, mert nem csak hogy a Halloweenunk dísze lett, de orvosira járó barátnőim még azt is megjegyezték, hogy anatómiailag milyen pontos lett a torta. Amihez, megsúgom, orvos édesapám agyalakú pecsétjét és ólomsúlyú anatómiai atlaszát használtam, hogy a főbb tekervények biztosan a helyükre kerüljenek.

Hozzávalók

Tortaalap

Cukorszirup

Vajas meringue-krém

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?