Hajtogatott sajtos pogácsa Kingustól recept

Hajtogatott sajtos pogácsa Kingustól
Hajtogatott sajtos pogácsa Kingustól
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A család imádja, így gyakran csinálom:)!

hozzávalók / 6 adag

  • 70 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 4 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 40-45 dkg sajt
  • 3 ek étolaj
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • vaj
  • tojás, a kenéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

hajtogatott pogácsa, sajtos pogi, kelt sajtos pogi
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 dl tejben, egy kevés cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a tojást, a futtatott élesztőt, az étolajat, a maradék tejet, a cukrot és sót összegyúrjuk. Akkor jó, ha lágy tésztát kapunk. Letakarva, kb. 35-40 percig kelesztjük.
  3. A sajtot lereszeljük.
  4. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk reszelt sajttal. Ezután hajtogatjuk. (A tésztát képzeletben harmadoljuk vízszintesen, majd a felső harmadot behajtuk középre, erre pedig ráhajtuk az alsó részt. Hosszúkás téglalapot kapunk. Ezt függőlegesen képzeletben szintén három részre harmadoljuk, a jobb oldalit behajtuk középre, majd erre hajtjuk a baloldali részt).
  5. Kb. 20 percig tovább kelesztjük, majd a vajazást, a sajtszórást és a hajtogatást megismételjük, és újabb 20 percig pihentetjük.
  6. A hajtogatott tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a pogácsákat tenyerünk között megsodorjuk, hogy magasabb legyen. A tetejét tojással megkenjük, és sajttal megszórjuk.
  7. Kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon aranybarnára sütjük.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 32 910
elküldve: 39
receptkönyben: 438
elkészítve: 15/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Kingus

Mióta szakács: 2012.08.01.
28 recept

Hozzászólások (25)

diorissimo88
diorissimo88sze, 2013-12-25 15:08

Egy hasonló pogácsa receptet szoktam készíteni, de abba kell tejföl és elfelejtettem venni pluszban a karácsonyi készülődés közepette, ezért kerestem valami olyat, ami tejföl nélkül készül. A képen nagyon guszták a pogik! Már kel a tészta, remélem, jól sikerül. :) Nekem nem lett túl lágy a tészta.

theodelinda
theodelindacs, 2013-12-26 19:51

Örülök, hogy a receptemet választottad! Remélem finom lett a végeredmény és ízlett mindenkinek így az ünnepek alatt! További jó sütögetést :)

baba2013
baba2013cs, 2013-03-28 16:52

Szia Kingus!
Szeretném megsütni, de nem értem, hogy mit értesz azon, hogy megsodorjuk tenyerünkben..tehát a kiszaggatás után még sodrunk rajta egyet és újra nyújtjuk?

theodelinda
theodelindacs, 2013-03-28 17:26

Szia! Szaggatás után a pogácsákat egyenként szoktam sodorni. Ezt úgy csinálom, hogy fogom a pogit, ami az asztalon (nyújtódeszkán) van és a két kezemmel, két oldalról kicsit megsodrom...valahogy úgy, mint mikor a tenyerünket összedörzsöljük, ha fázik. Ettől kicsit magasabb lesz a pogácsa. Igazából elhagyható a dolog, csak az alakján változtat picit! Remélem sikerül megsütnöd, és ízleni fog :) :) !! Kinga

moxxx
moxxxszo, 2013-02-23 08:52

Nekem egy nagyon lágy tészta lett a fent leírt mennyiségből. :(
Mit rontottam el???

theodelinda
theodelindaszo, 2013-02-23 09:26

Szia! Sajnos így nem tudom megmondani :( ! Nekem még mindig jó állaga lett ennek a tésztának. Az előfordulhat, hogy kissé ragacsosabb, de akkor teszek még hozzá egy kicsike lisztet, csak annyit, hogy ne ragadjon a kezemhez. Lágy még sosem volt..... :( :( !

Helia
Heliav, 2012-11-04 15:04

Tegnap megcsináltam, hát mennyei!! :))
Köszi a receptet!!

Baba39
Baba39v, 2012-09-02 18:26

Köszönöm a receptet ez valami mennyei pogi,most lett kész de már alig van belőle :))))

livike29
livike29k, 2012-08-28 06:43

Kedves Kingus,
Nagyon jól néz ki a pogácsa, kb mennyi jön ki ebből az adagból?
Válaszodat előre is köszönöm, Lívi

theodelinda
theodelindak, 2012-08-28 10:31

Szia Lívi,
Köszi szépen! Úgy nagyjából 60-70 darab, de én a legkisebb pogácsaszaggatómmal csináltam, aminek 4 cm az átmérője! Jó sütögetést :)!!
Kinga

dinus02
dinus02cs, 2012-08-23 17:02

én is megsütöttem ma a szülinapomra a barátaimnak, családomnak, és kimondhatatlanul finom! pont így jó a recept! :):)köszönöm!

theodelinda
theodelindacs, 2012-08-23 17:14

Szívesen, és köszi a dicséretet:)!! Örülök, hogy sikere lett! És Boldog Szülinapot :)!

Legfrissebb cikkek

5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Puha, szaftos csirkemáj sűrű mártásban, sok zöldséggel vagy kívül jól átpirítva - sokféleképpen szeretjük. Most mutatunk kilenc változatot - 300 kalória alatt!
Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Ne legyen túl puha, ázott vagy ragacsos, de túl kemény és rágós sem. Ezeknek az elvárásoknak mind meg kell feleljen a tökéletesen elkészített galuska, más néven: nokedli.