Hajtogatós pogácsa recept

1 adag
714
kcal
Hajtogatós pogácsa
Hajtogatós pogácsa
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy generációnként változó recept, és nálam ízre-állagra A POGÁCSA, csupa nagybetűvel. 
Dédnagymamám még csak zsírral készítette, nagymamám kifejlesztette a margarinos verziót, de mivel én inkább a vaj barátja vagyok, azt használom bele. Ha reggel sütöm ki, érdemes este összekészíteni, és a hűtőben éjszakáztatni (dédnagyanyám valószínűleg kitérne a hitéből a gondolatra, hogy tésztát hűtőben kelesztek, de működik, próbáltam), és reggel frissen kisütni. És mivel ez is egy 12 fős családra kitalált recept, egy ültő helyben nehéz elfogyasztani. Elkészíteni érdemes, mert ha még frissen lefagyasztjuk egy részét, akkor fogyasztás előtt  kikapva  a mélyhűtőből, 5 percre forró sütőbe dobva, olyan, mintha most készítettem volna frissen. Mennyei.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: közepes
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vajjal és zsírral készült hajtogatott pogácsa, leveles pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl meleg vízben. Hozzászórunk egy csipet cukrot, hogy kicsit beindítsa.
  2. A lisztet egy tálba öntjük, a közepére egy kis mélyedést csinálunk.
  3. Ebbe öntjük a megindult élesztőt, a tejfölt, a tojásokat, a zsírt és a vajat (vagy margarint) és a sót.
  4. Elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat. Addig gyúrjuk, amíg a tészta le nem válik a kezünkről, fényes nem lesz.
  5. 1-2 órára félretesszük kelni, hogy az élesztő dolgozhasson.
  6. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és meghajtogatjuk (az óramutató járásának megfelelő irányban minden oldalát középre hajtogatjuk, mintha egy lapot hajtanánk meg borítéknak).
  7. Letakarva pihentetjük egy fél órát, majd ismét kinyújtjuk, és megint meghajtogatjuk, ügyelve arra, hogy ugyanazt az oldalt hajtogassuk- ugyanis ettől lesz szép réteges, melegen darabokra szétomlós.
  8. Nyújtunk rajta egy utolsót, a tetejét bevagdaljuk, hogy szép kis taréjai legyenek a pogiknak.
  9. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük egy felvert tojással.
  10. Ha kedvünk tartja, reszelt sajtot is szórhatunk rá, de anélkül is nagyon finom.
  11. 200 fokon kb. 40 percig sütjük. Akkor jó, ha szép aranyszínű.

  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 33 151
elküldve: 10
receptkönyben: 415
elkészítve: 3/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
291 recept

Hozzászólások (18)

mpuskas
mpuskasszo, 2014-02-22 21:26

Kedves Dacota!
Ma megsütöttem a pogit, nagyon finom lett, szuper recept. Köszönöm
Üdv.

meretszeger
meretszegerk, 2013-11-05 12:01

Kedves Dacota!
Ilyen finom pogácsát még nem ettünk!!! Szerettem volna fagyasztani belőle,hogy legyen máskora is,de esélyem sem volt rá olyan gyorsan elkapkodták! Köszönjük a receptet!!!! Üdv: Csilla

Klári55
Klári55sze, 2012-01-25 20:57

Ha reggel kiveszed a hűtőből akkor is kell hajtogatni,ugyanúgy mintha akkor készítettük volna? a hűtőben kelesztést most kezdem tanulni.köszi a segítséget

belubi
belubik, 2011-05-17 19:51

Kedves Dacota!
Hát szót fogadtam Neked, az este még begyúrtam a tésztáját, mindent ahogy kell,
ma délelőtt pedig kisütöttem. Nagyon formás leveles lett ez a pogi. Az éjszakára babot is áztattam be
levesnek, mert a bablevest ilyen finom pogácsával szeretjük. Köszi a receptet. Ilyet sütök máskor is.

Dacota
Dacotak, 2011-05-17 20:13

Kedves Belubi!
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!
szép estét!
Üdvözlettel:
nóra

belubi
belubih, 2011-05-16 20:20

Szia kedves Lidi! A sütésedtől már 2 és fél hónap is eltelt, de nem jelentkeztél, hogy hogyan sikerült.
Csak nem kudarcba fulladtak? (Na jó, csak vicceltem) Biztos vagyok benne, hogy nagyon finom és
ropogósak lettek. Ezt megcsinálom én is, mert jól hangzik a recept. Férfi léttemre, meg van a holnapi programom. Hajrá!

Dacota
Dacotah, 2011-05-16 20:48

Kedves Belubi!
Sok sikert hozzá!
Ha nagyon ráérsz ma este, gyúrd be, és éjszakáztasd a hűtőbe. Reggel ha kisütöd...isteni lesz!
Szép estét!
Üdv:
Nóra

meskete
mesketek, 2010-01-19 15:39

Ez egy nagyon finom pogácsa. Felére sajtot szórtam, a másik felére nem. De, nem is igazán kell rá sajt.
Egyébként meg nem csapott evőkanál, hanem inkább kicsit pupos evőkanál só kell bele és nem lesz sótlan. Disznóvágásra csináltam és hát ez fogyott a legjobban. Pedig oda csak másnapra jutott ki.
Köszönöm Dacota, nagyon jó recept!

Dacota
Dacotak, 2010-01-19 16:34

Kedves Meskete!
Nagyon örülök, hogy ízlett! Én is mindíg felesbe csinálom sajttal, mert van aki úgy szereti, de részemről én is a sajt nélkülieket pusztítom!:)

durcs
durcsk, 2010-01-12 23:41

Szia, azt szeretném kérdezni, hogy szerinted mi történik akkor, ha már kiszaggatva még pár órát hagyom (csak később szeretném megsütni). Túlkel? Hűtőben? Vagy nem lesz semmi baja? Köszi előre is!

ndacota
ndacotasze, 2010-01-13 01:37

Szia Durcs!
Hát én kiszaggatva még soha nem pihantettem, de mivel nyersen egy egész éjszakát is kibír a hűtőben és nem kel túl, szerintem ha kiszaggatás után letakarod és nem teszed túl megelg helyre, akkor nem lehet baja!

durcs
durcscs, 2010-01-14 23:22

Szia, köszi a tanácsot, kipróbáltam, és tényleg nem lett semmi baja (3-3,5 órát állt a hűtőben kiszaggatva). Finom, de nekem elég száraz lett, biztos túl kicsire szaggattam. Te mekkorára szoktad? (Negyed adagot csináltam, így lett 42 pogi.) Illetve szerintem elég kevés bele a só. De azért köszi a receptet! : )

ndacota
ndacotap, 2010-01-15 01:55

42 tényleg szép szám negyed adagból:) Én a normál pogácsaszaggatóval szoktam, az kicsit nagyobb, mint egy átlag pálinkáspohár. Nem tudom, mennyit segítettem ezzel:) A só meg, hát...bevallom, ritkán méregetem, általában csak érzésre szórom, ez az adag az originál receptből volt. De örülök, hog kipróbáltad!

Dacota
Dacotak, 2010-01-12 15:23

Kedves Lidi!
Sajnos ez is az a fata sós, ami másnap már nem olyan, mint frissen. De tényleg működik a fagyasztós módszer. Sütés után 1-2 órával, mikor kihűlt, irány a fagyasztó, és bármilyen sütőben (kisgrill, klasszik melegszendvicssütő, rendes sütő) elég neki 5 perc, senki nem mondja meg, hogy nem teljesen originál:) És tényleg hatalmas adag, legalább 50 pogácsa kijön belőle. Nálunk szinte mindig van a fagyaztóban, ha hirtelen vendég jön, vagy ha csak úgy pogácsáznánk reggelire...

Lidi
Lidik, 2010-01-12 15:04

Elolvastam a receptet....nem lehet rossz!
Másnapra is olyan finom marad?
Sok fajta sósat kipróbáltam már....de csak igazán aznap finom!
Ha letakarom megeriszkedik,ha nem takarom le.......akkor meg kiszárad!
Üdv
Lidi

dombi0305@freemail.hu
dombi0305@freemail.huszo, 2011-02-26 01:51

Kedves Lidi!ez a pogi recept is kitünő,de ha azt szeretnéd hogy ne száradjon ki másnapra,akkor annyit kell változtatni a recepten,hogy .1kg liszt,2 kis tejföl!50dk ráma,2csapott evőkanál só.szük tejfőlős pohár tejbe kis cukor ,5dk élesztőt,feloldani.a tojás nem kell mert attól is szárazabb a tészta,Ez másnap is puha,és finom!A tetejét kinyújtás után berácsozni,tojással lekenni,sajtot ráreszelni,vagy anélkül,és ezután szaggatni,igy szaporább mint eggyenként.kenegetni.ÜDV:ERI.

Lidi
Lidiszo, 2011-02-26 08:19

Üdvözlet!
Köszi a receptet,ma éppen sütök,úgy hogy egy fél adagot mindjárt be is gyúrok.Majd jelzem egy pár nap múlva,hogy milyen volt!
Üdv.
Lidi :=)

Legfrissebb cikkek

TOP 12 recept, ha zárva a közért
TOP 12 recept, ha zárva a közért
Te is elfelejtetted, hogy ma minden zárva lesz, és nem töltötted fel a hűtőt? Sebaj, összeszedtünk egy tucat receptet, amihez mindent megtalálsz otthon a kamrában!
Csiperkegombával az egészségért
Csiperkegombával az egészségért
Magyarországon a gombafogyasztás sajnos igen alacsony, mindösszesen 1-1,5 kg évente fejenként, pedig a gombák élettani hatása igen kedvező. (x)
714