Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától recept

Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától
Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megtetszett a bioboltban a durvára tört hajdinamag; ki kellett próbálnom a vadkovászos kenyérben! Jól sikerült a próba; a kenyér héja kissé ropogós, a bélzet puha, ízes, ruganyos lett. A magok szépen megpuhultak a kelesztés és sütés alatt. A szokásosnál rövidebb ideig dagasztottam (csak éppen addig, amíg fényes, sima nem lett), majd óránként hajtogattam. A forró sütőben szépen felemelkedett, a teljes kiőrlésű liszt és a sok mag ellenére is!

hozzávalók / 4 adag

  • 1 bögre fehér kenyérliszt  (bögre=2,5 dl)
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1 bögre fehérlisztes aktív vadkovász
  • 1 közepes langyos, villával tört burgonya
  • 1 tk só
  • 0,5 tk méz vagy cukor (elhagyható) 
  • 2 ek olaj
  • 3 ek hajdina  
  • 1 ek lenmag
  • 1-2 dl langyos víz
  • 1 ek zabkorpa a tetejére (elhagyható)

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

házi kenyér, félbarna kenyér magvakkal, kovászos kenyér lenmaggal, hajdinamagos kenyér teljes kiőrlésű liszttel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból közepesen lágy, sima tésztát dagasztunk, majd letakarva kelesztjük. Óránként hajtogatjuk, mint a pogácsát, de ez el is hagyható. A duplájára kelesztjük (kb. 2-3 óra, de több is lehet).
  2. Ekkor megformázzuk, és sütőpapírral bélelt kelesztőtálban újból kelesztjük, míg másfélszeresére emelkedik (kb. 1-2 óra). Ezalatt felforrósítjuk a sütőt 230 fokra; egy fedeles jénaival vagy öntöttvas edénnyel, és egy kis vizes edénnyel a sütő aljában.  
  3. Ezután vízzel lepermetezzük a tésztát, beszórjuk zabkorpával, bevagdaljuk, majd óvatosan a forró edénybe pottyantjuk - a sütőpapírral együtt.
  4. Lefedve sütjük 30 percet, majd a fedőt levéve aranybarnára sütjük (ez még kb. 15-20 perc). Ha az alja kongó hangot ad, akkor van készen.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 551
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kovalik Lászlóné
Kovalik Lászlóné szo, 2015-09-05 20:48

Kedves Torma!
A kefires vadkovász receptednél azt írtad, hogy/ két adag. Ha egy fél kilós kenyeret szeretnék sütni, akkor ez elég? Vagy 2 dl kefirből 4 adagot kell készítenem?Válaszod előre is köszönöm.
Üdvözlettel Kovalik Lászlóné

Torma
Torma / Torma cs, 2015-09-10 14:18

Kaptam egy kérdést tőled a Chef kovászról. Én olyat nem neveltem, úgyhogy nem tudok hozzászólni. A kovászneveléshez langyos hőmérséklet kell, etetéskor jól átkeverni a kovászt és én nem zártam le légmentesen, mert a levegőben lévő vad élesztőgombáknak is meg kell adni az alkalmat, hogy megíndítsák az erjedést. Ha jól megindul az erjedés, akkor könnyű a siker; kövesd a receptet, vagy válassz másik kovásznevelő recit. Sok sikert! Üdv, T :)

Torma
Torma / Torma v, 2015-09-06 04:47

Kedves Kovalik Lászlóné! Ez a kenyér nem kefíres vadkovásszal készült, hanem 7 napig nevelt és azután folyamatosan etetett vadkovásszal. A link odavisz a vadkovi recepthez. Ha kefíres vadkovásszal akarod készíteni, akkor kövesd a kefírkovászos kenyér receptet a 60 dkg liszthez; és igen, akkor 2 dl kefirből erjeszd a kovit jó aktívra. Hűvös időben beletelhet több napba is. Egy csipet cukor, vagy méz a kefírkoviba segít beindítani a vadélesztő gombákat. Sok sikert!

Torma
Torma / Torma cs, 2013-07-04 01:51

Köszi :) En egy ido utan le tudtam allni minden problema nelkul, pedig NAGYON kenyeres vagyok; csak keves is eleg belole es jol lakunk. A vadkovaszos emesztese pedig sokkal konnyebb a szervezetnek...nem beszelve a sok jorol, ami benne van! T:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva sze, 2013-07-03 19:00

Hű de nagyon menő. Nagyon gusztusosan néz ki. Csak az a baj, hogy sütöm hűvös halomra, persze nem állom meg, hogy egyem és lassacskán terebélyesedek. Pedig annyira finomak. Gratulálok. Üdv: Vass