Hájas tészta - krémes alap recept

1 adag
346
kcal
Hájas tészta - krémes alap
Hájas tészta - krémes alap
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tésztát sokféle módon fel lehet használni, mert ha felszeljük, és rakunk bele lekvárt, majd félbehajtjuk, úgy is nagyon finom, de akár sajtot is lehet rá reszelni. Mi ezt a tésztát réteshez is szoktuk használni.

hozzávalók / 10 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tejmentes
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

alaptészta krémeshez, alaptészta hájas sütikhez
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hájat ledaráljuk húsdarálón, majd 12,5 dkg liszttel és az ecettel jól összegyúrjuk. Laposra, tégla alakúra formáljuk, és hideg helyre tesszük.
  2. A megmaradt lisztet a tojássárgájával, a sóval, a cukorral és annyi langyos vízzel (kb. 1,2 dl), hogy rétestészta keménységű legyen, kidolgozzuk hólyagosra. Letakarjuk egy lábassal, és negyed órát pihentetjük.
  3. Ezek után vékonyra kinyújtjuk, és a tégla alakú hájas tésztát a közepébe rakjuk. Ráhajtjuk a kinyújtott tésztát, előbb a magunk felőlit, aztán a szemben lévő részt, majd jobbról a tetejére, balról alá hajtjuk. Szépen elrendezzük, hogy mindenhol egyenlő legyen a tészta, utána hideg helyen fél órát pihentetjük. 
  4. Azután kinyújtjuk 1 cm vékonyra. Az előbbi módon újrahajtogatjuk és pihentetjük, majd még egyszer megcsináljuk, és a harmadik nyújtás előtt megfelezzük, és ezután nyújtjuk ki. Majd egy közepes tepsit felfordítunk, és rárakjuk a tésztát, villával jó sűrűn megszurkáljuk, és betesszük az előmelegített sütőbe. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert elég hamar megsül. Ha kész, jöhet a másik fele. 
  5. A kész lapokból az egyiket (ez lesz a teteje) felvágjuk négyzetekre, mert majd ezek közt tudjuk felszelni a krémest.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 9 304
elküldve: 3
receptkönyben: 73
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsozsó

Mióta szakács: 2011.01.09.
2 recept

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

346