Hájas tészta - krémes alap recept

1 adag
346
kcal
Hájas tészta - krémes alap
Hájas tészta - krémes alap
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tésztát sokféle módon fel lehet használni, mert ha felszeljük, és rakunk bele lekvárt, majd félbehajtjuk, úgy is nagyon finom, de akár sajtot is lehet rá reszelni. Mi ezt a tésztát réteshez is szoktuk használni.

hozzávalók / 10 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tejmentes
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

alaptészta krémeshez, alaptészta hájas sütikhez
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hájat ledaráljuk húsdarálón, majd 12,5 dkg liszttel és az ecettel jól összegyúrjuk. Laposra, tégla alakúra formáljuk, és hideg helyre tesszük.
  2. A megmaradt lisztet a tojássárgájával, a sóval, a cukorral és annyi langyos vízzel (kb. 1,2 dl), hogy rétestészta keménységű legyen, kidolgozzuk hólyagosra. Letakarjuk egy lábassal, és negyed órát pihentetjük.
  3. Ezek után vékonyra kinyújtjuk, és a tégla alakú hájas tésztát a közepébe rakjuk. Ráhajtjuk a kinyújtott tésztát, előbb a magunk felőlit, aztán a szemben lévő részt, majd jobbról a tetejére, balról alá hajtjuk. Szépen elrendezzük, hogy mindenhol egyenlő legyen a tészta, utána hideg helyen fél órát pihentetjük. 
  4. Azután kinyújtjuk 1 cm vékonyra. Az előbbi módon újrahajtogatjuk és pihentetjük, majd még egyszer megcsináljuk, és a harmadik nyújtás előtt megfelezzük, és ezután nyújtjuk ki. Majd egy közepes tepsit felfordítunk, és rárakjuk a tésztát, villával jó sűrűn megszurkáljuk, és betesszük az előmelegített sütőbe. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert elég hamar megsül. Ha kész, jöhet a másik fele. 
  5. A kész lapokból az egyiket (ez lesz a teteje) felvágjuk négyzetekre, mert majd ezek közt tudjuk felszelni a krémest.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 8 827
elküldve: 3
receptkönyben: 72
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsozsó

Mióta szakács: 2011.01.09.
2 recept

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
A rendes somlói cukrászdai beszerzése majdhogynem lehetetlen. Ennél már csak egy dolog nehezebb: igazi orosz krémtortát felhajtani. Úgyhogy inkább készítsétek el otthon!
346