Hagyományos túróstészta házilag recept

Hagyományos túróstészta házilag
Hagyományos túróstészta házilag
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyanyáink rég csak házi tésztát készítettek. El sem tudták képzelni másképp. Mostanában mi is gyúrjuk a 8 tojásos tésztát. Rohanó világunkban nem könnyű időt szakítani ilyesmire, de a különbség óriási. Tudom, ez csak egy egyszerű túróstészta. Először nem is akartam beküldeni. Fényképezni is este kellett lámpafénynél, mert tudom, holnap már nem lesz mit lefényképezni. Aztán megkóstoltam és döntöttem. Nem tehetem meg a kedves látogatókkal, hogy ne osszam meg velük, annyira finom! Lehet hogy én csak most kezdem felfedezni a házi tészta értékét, amit gyerekkoromban természetesnek vettem. Most újdonságként hat és ajánlom mindenkinek, aki szereti a tésztát.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Ajánlom annak, aki szereti a házias ízeket.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

házi túróscsusza
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztből, sóból és tojásból sima tésztát gyúrunk (nem tálban, hanem gyúródeszkán). Ez időt és erőt vesz igénybe.
  2. Ha a tészta úgy kívánja, maximum fél deci vizet adhatunk hozzá.
  3. Ha elkészült, fél órát pihentetjük. (Aki még sosem gyúrt, próbálja fél adaggal kezdeni.)
  4. Nyújtógép segítségével kinyújtjuk és metéltre vágjuk. (Aki elég ügyes, kézzel is kinyújthatja.)
  5. Lobogó, sós vízben 4-5 perc alatt kifőzzük.
  6. A szalonnát kockára vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk.
  7. A zsír egy részét azonnal hozzákeverjük a leszűrt tésztához.
  8. A maradék zsiradékból kiszedjük a szalonnát, és kissé megsütjük benne a túrót és a tejfölt.
  9. Rátesszük a tésztára és a tetejére szalonnadarabkákat szórunk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 22 277
elküldve: 0
receptkönyben: 90
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Bogi   :o)

Mióta szakács: 2010.03.04.
105 recept

Hozzászólások (18)

szfrancy
szfrancysze, 2014-01-08 13:05

Megfőztem életem első házi tésztáját, igaz géppel gyúrtam és nyújtottam- vagyis a 3 éves kisfiam tekerte végig- nagyon jó lett, köszönöm a receptet:)

Bia
Biasze, 2014-01-08 14:46

Szuper! Ugye egész màs minta bolti.Egészségetekre! Üdvözlettel:Bogi

Bia
Biah, 2010-11-15 19:45

Ó gratulálok!Ügyes!...ugye finom lett?Üdv:Bogi

zsu83
zsu83h, 2010-11-15 19:40

Múlt héten volt. Ebben még nincs is semmi különös. De a párom készítette1kg lisztből! Sodrófával, késsel-nincs (még) gép hozzá...De szerintem úgyis vesz.
Én csak takarítottam utána:)

Gargoyle
Gargoylep, 2010-11-12 22:23

És nincs vége.
Most begyúrtam egy újabb adagot, kifőztem, és csináltam belőle így este fél 10 tájékán egy rakott mákos tésztát. Olyat, hogy csak úgy rezegtek a szempilláim tőle. Hujuj.....Kemény lesz ez így... :-)))

Bia
Biaszo, 2010-11-13 09:38

Hogy te milyen ügyes vagy...nagyanyáinknak ez volt a fittnes.Kell azért erő hozzá.Gondolom estére jól elfáradtál.Nem kellett esti mese.:)Puszillak.Bogi

Gargoyle
Gargoylep, 2010-11-12 17:13

Hosszú szélesmetélt lett belőle.
És olívaolajon pirítottam fokhagymát, daraboltam rá friss parit és vágtam rá egy nagy adag friss bazsalikomot. Megszórtam nagyszemű tengeri sóval, frissen borsoztam- nagyon brutál volt.
A második adagot is knyújtottam, kis kezemmel, és most szárítom...hej de finom....

Bia
Biap, 2010-11-12 17:21

Jaj de szuper!A legutóbbit én is úgy csináltam hogy fele túrós lett,fele pedig ilyen fokhagymás bazsalikomos...nagyon finom.:-)

Bia
Biap, 2010-11-12 16:25

...és kinyújtottad a kis ügyes kezeddel?...és milyenre vágtad,...túrós lett vagy másféle?Gratulálok!:)

Bia
Biap, 2010-11-12 16:16

Jaaaj!Puszi.Puszi.És igen!Csak ilyet!Soha többé zacskós tészta!Tudtam én hogy ti is rákaptok.Most mi lesz?Ha gyártanod kell a tésztákat,minden félét:cérnametélt,széles metélt,lasagne csak kellene egy tésztanyújtó!:)

Gargoyle
Gargoylep, 2010-11-12 16:00

Bogikám, én ezt nagyon elbaltáztam.
Megcsináltam, megfőztem, tálaltam Achinak, aki - miután magába gyűrte az egészet - ábrándos szemekkel rámnézett és azt kérdezte:
- Ugye most már csak ilyen tésztát eszünk...?
Jaj.
:-DDD

Sárki
Sárkip, 2010-11-12 13:38

Igazatok van,én is csak akkor főzök túrós és káposztás tésztát,ha előtte készítettem házi tésztát.Amióta egyszer megkóstoltam,azóta nem adom alább. 8 tojáshoz 1kg lisztet adok,más nem kell bele,és a készítését megkönnyíti egy tésztagép.Nem ördöngösség,csak legyen elég hely szárítani a tésztát.

Bia
Biap, 2010-11-12 11:11

Hát.. annak nagyon örülnék!Ha nem küldök neked csomagban szárazat!Tényleg az nem olyan nehéz!NA....?

Gargoyle
Gargoylep, 2010-11-12 11:16

:-D
Aranyos vagy Bogikám, de mire ideér, úgy összetörik, hogy tarhonya lesz belőle. :-)

Bia
Biap, 2010-11-12 11:19

Az lehet...egyébként is neked ez nem okoz problémát.Szerintem.:)

bokine
bokinep, 2010-11-12 10:23

Drága Bogi! Itt a helye ennek a receptnek is, elvégre az a célja az oldalnak, hogy megnézhessük mások főzési szokásait, tanulhassunk a jó ötletekből és kipróbálhassunk minél több új receptet. Köszönöm! Puszi: Erika

Bia
Biap, 2010-11-12 11:01

Köszi Erikám hogy ezt mondod,mert gondolkodtam rajta hogy egy ilyen egyszerű receptet föltegyek-e.Azt hiszem aki kipróbálja a házi tésztát,(persze egyszerűbb leemelni a polcról egy zacsi száraztésztát)hozzám hasonlóan soha többé nem fog túrós tésztát enni csak háziból.Nem olyan nagy ördöngösség ugye?Puszi.Bogi

Legfrissebb cikkek

Köles - gluténmentes és finom!
Köles - gluténmentes és finom!
Végre egy tisztességes menza a városban, és az már csak bónusz, hogy minden egyes ételük 100%-ig gluténmentes!
A hét szakácsa: Azila
A hét szakácsa: Azila
Eheti kiemelt szakácsunk Aliz, aki gyermekkorában nagymamájától leshette el a sütés-főzés fortélyait. Sokáig élt külföldön, így más nemzetek étkeivel is megismerkedett.
Gyerekekkel Portugáliában
Gyerekekkel Portugáliában
A portugálok napi ötször étkeznek, sőt, vidéken van még egy úgynevezett ceia, vagyis éjféli vacsora is. Ezt az életérzést próbáltuk meg magunkévá tenni idei nyaralásunk alatt.
594