r
Nosalty Logó

Hagyományos spanyol karácsonyi sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Hagyományos spanyol karácsonyi sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Kovász

Tészta

Krém

Összesen 444 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Kovász

Tészta

Krém

Összesen 3561 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Kovász

Tészta

Krém

Összesen 306 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 444 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.3 g

Zsír

  • Összesen
    198.1 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1412.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    134 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    595 mg
  • Nátrium
    357 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    366.1 g
  • Cukor
    118 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    155 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    364 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    289 micro
  • Kolin:
    329 mg
  • Retinol - A vitamin:
    356 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    565 micro
Összesen 3561 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 306 Kcal

Hozzávalók

Kovász

Tészta

Krém

Elkészítés

Kovász

  1. Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű, és ügyeljünk arra, hogy a helység, ahol a kelesztést végezzük is kellően meleg legyen.
  2. A kovászhoz a tejet langyosra melegítjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és elkeverjük a többi hozzávalóval.
  3. Amikor duplájára emelkedett, megindultak az élesztőbaktériumok, akkor összeállítjuk a tészta többi részét.

Tészta

  1. A kimért lisztet átszitáljuk, hogy ne legyen csomós.
  2. Hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót, és a közepébe kis mélyedést készítünk, ahova beleöntjük a kovászt.
  3. Elkezdjük összedolgozni, közben hozzáadjuk a tojást, citrushéjakat és a vajat kis darabokban. Ha túl lágy, adjunk hozzá egy kis lisztet. Rugalmas tésztát kell nyernünk.
  4. Egyneművé dolgozzuk, majd legalább 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nem kel a tészta.
  5. Ekkor megformázzuk a korona (vagy koszorú) formát. Én az egyszerűbb módszert választva a hüvelykujjammal átszúrtam a tésztalabda közepét, és innen tágítottam, amíg kb. 10 cm átmérőjű lyuk nem lett rajta. Mivel a formázást követően újból keleszteni kell, számoljunk azzal, hogy a tészta minden irányban terjedni fog, és ez a középső lyuk veszíteni fog a méretéből.
  6. A megformázott koronát sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és újra kelesztjük kb. 30-60 percet.
  7. Ezután lekenjük egy felvert tojással, kirakjuk a gyümölcsökkel. Egy olyan módszert is láttam, hogy egy csepp vízzel elkevert kristálycukorral is meglocsolgatják foltokban a tetejét. Én is így tettem hát.
  8. 180 fokos, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ez kb. 25 percet vesz igénybe.

Krém

  1. A mascaroponét kikeverjük a narancslekvárral és a cukorral. Felverjük a tejszínt, és hozzákeverjük a mascarponés krémhez.
  2. Habzsákba töltjük, és hullámokban (nyugodtan jó vastagon!) rávisszük a kihűlt, kettévágott roscón-ra.
  3. Visszahelyezzük a tetejét, és tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3726
  • Feltöltés dátuma: 2014. december 15.

Ajánló

A hagyományok szerint január 6-án, Vízkeresztkor fogyasztják, azonban a latin nyelvű országokban olyan népszerűségnek örvend, hogy már december elejétől sütik ezt a tulajdonképpen kalácsra emlékeztető tésztájú süteményt. A tetejét gazdagon díszítik aszalt gyümölcsökkel - főleg a kandírozott narancs, illetve a piros és zöld színűek preferáltak, ezzel jelképezve a koronát díszítő rubin és smaragd ékköveket. A süti belsejébe elrejtenek egy kis karácsonyi figurát és egy babszemet. Aki a figurát találja meg, annak szerencsét hoz, aki a babot, az pedig a következő roscón költségeit fizeti. Fogyasztják üresen magában, vagy különböző habos töltelékekkel töltve: csokoládés, marcipános, citromos stb. Kakaóval vagy forrócsokival ajánlják.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Spanyol származású főnökömet szerettem volna Karácsonyra meglepni egy hagyományos, spanyol süteménnyel. Az internet segítségével ezt az egyet találtam, és nagyon nagy sikere volt.

Hozzávalók

Kovász

Tészta

Krém

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek