Hagyományos májgombóc recept

Hagyományos májgombóc
Hagyományos májgombóc
24 perc / előkészület: 20 perc főzés: 4 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a májgombóc azért hagyományos, mert igazi nagy alakú gombóc. Nálunk a falusi lakodalomban az első fogás természetesen a májgombócleves volt. Még az én lagzim idején is nem szakácsok főzték a menüt, hanem azok az asszonyok, akik a legjobbak voltak a konyhában. Így tulajdonképpen tényleg anyáról lányra szállt az elkészítés módja.

A recept nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Ha valaki többet szeretne csinálni belőle, csak arra kell figyelnie, hogy amennyi máj, annyi tojás és dupla mennyiségű zsömle kell hozzá.  A zsömle ne legyen puffasztott, és jól ki kell csavarni! Én mindig először csak 1-2 db gombócot főzök meg, és megkóstolom, így esetleg még utána tudok ízesíteni. Nem szabad megijedni, ha főzés után még túl lágynak találjuk a gombócot, mert ahogy hűl és áll, úgy fog keményedni. Aki megszereti ezt a változatot, egy-két próbálkozás után rájön arra, hogy milyen keménységű legyen.

Ha esetleg nagy adagot készítettünk, akkor a kész, kihűlt gombócokat le is lehet fagyasztani, és egy újabb leves alkalmával felengedés után fogyasztható.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tyúkhúsleves levesbetétje.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

májgaluska, csirkemájas gombóc levesbe, csirkemájas levesbetét
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd a végén beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, néhány másodpercig együtt kevergetjük, majd a tűzről lehúzzuk, és kicsit meghűtjük.
  2. Amíg hűl a petrezselymes hagyma, a zsömléket félbevágjuk, beáztatjuk hideg vízbe.
  3. A májakat elkaparjuk, tálba öntjük, hozzátesszük a jól kicsavart zsömléket, a tojásokat, a hagymás keveréket. Sózzuk, borsozzuk, és nagyon alaposan össszedolgozzuk az egészet.
  4. Érdemes egy kicsit (10 perc) pihentetni, mert jobban összeáll a keverék. Ha túl lágynak gondoljuk a masszát, tehetünk bele kevés zsemlemorzsát. 
  5. Vizet teszünk fel forrni, majd a vizes kézzel megformázott gombócokat több adagban megfőzzük. Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, kb. 1-2 percig még hagyjuk főni őket, végül kiszedjük a vízből.
  6. Tyúkhúsleveshez, csirkeaprólék-leveshez tálalhatjuk.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 84
össznézettség: 153 003
elküldve: 23
receptkönyvben: 596
elkészítve: 30/36
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tavikavics

Mióta szakács: 2010.09.25.
12 recept
hirdetés

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HidiAgi
Tavikavics / HidiAgi k, 2017-02-07 18:00

Szia! Igen, ebben a receptben 2 csirkemájhoz 4 zsemle kell. A májnak mindkét fele kell, az számít 1 darabnak. Az arányok úgy vannak összeállítva, hogy amennyi máj, annyi tojás, és dupla zsemle. Természetesen ha ez kevésnek tűnik, mert májasabban szeretitek, akkor még ízlés szerint lehet többet is beletenni. Mindenképpen érdemes főzés előtt pihentetni, majd csak 1-2 darabot kifőzni és megkóstolni. Remélem tudtam segíteni. Üdv!

armadillo
armadillo p, 2016-06-24 20:50

"A májat elkaparjuk" ez pontosan mit jelent? Ne haragudj, ha buta kérdés, de nem készítettem még májgombócot és nem is hallottam ezt a kifejezést.

HidiAgi
Tavikavics / HidiAgi szo, 2016-06-25 06:20

Szia! Nem buta a kérdésed, nem ismerheti mindenki a kifejezést. Fogsz egy darab csirkemájat és ráteszed a vágódeszkára, majd egy jó éles késsel a legszéléről kezdve elkezded kapargatni a tetejét, mintha valami "koszt" szeretnél róla eltávolítani. Mivel a májnak nagyon laza a szerkezete, így az egészet tulajdonképpen pépesíted, pürésíted,elkaparod. Közben az olyan hosszú nyúlós szálakat, hártyákat húzogasd és dobd ki belőle. Remélem érthető volt, sok sikert!

manka10
manka10 cs, 2012-06-14 09:47

Sziasztok!

Miért nem tudok a recept könyvembe menteni,nem enged semmit sem:(

HidiAgi
Tavikavics / HidiAgi cs, 2012-02-02 06:06

Szívesen Katica. Én is köszönöm a dicséretet, de mindenképpen megköszönöm tót őseimnek, akiktől ez a változata a májgombócnak ránk maradt.

274