Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagymás-csípős bab Bud Spencer módra

Hagymás-csípős bab Bud Spencer módra
Hagymás-csípős bab Bud Spencer módra
45 perc / előkészület: 5 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Miért? Kinek? Minek? Miért van az, hogy ünnepnapokon, hétvégén, vagy csak simán holtidőszakban nem tudok úgy végigszörfölni a TV csatornák között, hogy ne fussak bele egy kincsaminincsbe, vagy különbendühbejövünkbe, esetleg aranyesőjukkábanba? Ez nem azt jelenti, hogy a tévé előtt ülök, sőt! Abszolút ellenzője vagyok. Ja, várjá’ és ne is érts félre. Ezelőtt 20-25 évvel én is imádtam, mindet ötször megnéztem. Anyámmal puffinlekvárt vetettem volna, ha lett volna. Már nem anyám, hanem ilyen lekvár. Tudod, ez volt az, amit Szpenszer evett a hajón, mert ez volt a szponzor a kincsaminincsben. Na de ennek már minimum két évtizede. Hát ezeknek a filmeknek hogyhogy még mindig mennie kell a tévében? Talán azért a jelenlegi filmtermés egy büdös nagy nulla? Oké, így van, de akkor is ennyiszer? Mer’ azt én értem, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, de, ugye, azt senki nem gondolja komolyan, hogy bármelyik mai generáció egyáltalán belenéz ezekbe. Azt hiszem, hogy vagy egyszerűen nem tudom megérteni a kereskedelmi televíziózás programszerkesztői észjárását, vagy valami szörnyű összeesküvés állhat a háttérben. Meg is van! A kereskedelmi tévék azért, hogy lenyomják egymást, összevásárolják a fél világot. Megvesznek hálivúdi egy dolláros szuperprodukciókat, meg mindenféle bentlakásos világos, nulla színvonalú realiti liszensszet azért, hogy jó nagy nézettséget söpörhessenek be. Csakhogy! Sose olvassák el az apró betűs részt. Megveszik az Élien 4 című trillert és apró betűben bevásároltak 41 db kötelezően levetítendő Bászpenszert is, és ha nem adják le, akkor 500%-os felár fizetendő, vagy leadják az Armagedddddont Brúszwilisszel (amerikai zászló, himnusz, tüzijáték, világmentővilágbékefíling... tizenkettő egy tucat), és máris nyertek 78 db Terenszhillt is, és innen már nincs visszaút! Nem tudnak mit tenni, összehívják az összes kereskedelmi tévé nagyágyúját, leülnek egy asztalhoz, és megbeszélik, hogy ha már voltak olyan hülyék, hogy nem vették észre az apró betűt, akkor legalább abban egyezzenek meg, hogy ki mikor adja le. Azonban nincs sok értelme egyezkedniük, mivel minden tévénél van legalább 200 kötelezően leadandó dühbejövünk, ezért szinte minden napra jut egy. Ennyi. Nem is lett annyira rossz az én kis elméletem. Egész hihető. Mit akarok ezzel az egésszel? Ja! Semmit… tudom: ne kapcsoljam be a tévét és akkor nincs gond. Már rájöttem én is, így vagy egyáltalán nincs bekapcsolva, vagy Billgrillsz szoktam nézni, ahogy megeszi a tevegyomrot. Esetleg belenézek, ahogy Neni rendet tesz a britthülyeszülők szegény gyerekeinél, vagy marad Nájdzsela, a főzés istennője, aki lassan a willendorfi vénusz alakját veszi fel (Jujjj, de tájékozott vagyok mi? Ha nem tudod, mi ez, keresd ki wikin), esetleg bekukkantok a pokol konyhájára Gordonremzihez, vagy megnézzük a gyerkőcökkel a Hogyankészült-et. Akkor most végülis minek jöttem Bászpenszerrel? Azért, mert tegnap a NŐK napja volt, így, csupa nagybetűvel. Akkor az emancipáció (vagymi) jegyében ma meg a férfiak napja van, és ki a fene lehetne a mai recept reklámarca, mint Bászpenszer? Rittyentük egy olyan babot, hogy azonnal elfelejted a menzán megutált babfőzit, esküszöm. Ráadásul, ha magányra vágysz, vagy egy kis meccsnézésre a haverokkal, meg a sörrel, akkor ezzel mindenki mást el tudsz üldözni otthonról anélkül, hogy verbálisan is jeleznéd eme igényedet, így elkerülheted a felesleges vitát, amiből amúgy is a csajod jön ki nyertesen, még akkor is, ha hangosan nem is mersz, csak fejben veszekszel vele. Szoktál nem?Vegyél 10-15 dkg paprikás, csípős kolbászt, jó lenne házi, ha nincs, akkor megteszi vmi bolti is. Kapj elő egy lehetőleg teflonbevonatú, kb háromliteres lábost. Dobj bele 2 ek mangalicazsírt és dobd rá a kolbászt. Állítsd közepes fokozatra a főzőlapot és addig pirítsd, míg a kolbászból ki nem sül a zsír. Kockázz fel, nem kell apróra, egy jó nagy fej vöröshagymát, vagy 2 kisebbet, dobd ezt is a kolbászhoz, fedd le és párold meg. Szükség lesz egy erőspaprikára. Ezt karikázd fel, mehet a lábosba. Közben pucolj meg 4-5 gerezd fokhagymát. Aprítsd fel, ezt viszont apróra, és párold őket együtt 1-2 percig. Vegyél elő házi paradicsomlevet és önts 2 dl-t a lábosba. Ha nincs házi, akkor jó a sűrített paradicsom is. Ebből egy nagy evőkanállal tegyél 1 dl vízbe, keverd el és ezt használd. Tegyél bele 1 kis tk sót, és őrölj bele egy jó nagy adag feketeborsot, vagy legyen 0,5 tk őrölt. Bonts ki egy üveg száraz vörösbort, 1 dl-t boríts a bele a fortyogó elegybe, majd ugyanennyit használj saját magadban, belsőleg is, és közben mélázz el azon: sosem gondoltad volna, hogy egyszer majd Bászpenszer lesz a múzsád főzés közben. Forrald fel az egészet, és főzd együtt 5 percig. Bonts ki egy 400 g-os vörös és egy 400 g-os fehérbab konzervet. Így, ahogy van, a levével együtt öntsd a lábosba. Alaposan keverd össze. Vedd le egész kicsire a főzőlap póverét. Várd meg míg rottyan egyet, majd onnantól számítva 30 percig főzd. Kóstold meg, ha kell sózd még meg, de fontos, hogy csak most, mert a babkonzervek lehetnek sózottak. Ha kész, akkor keverj el az egészben 2 nagy evőkanál tejfölt. Tálaláskor mindenképpen illik hozzá még egy kis tejföl és erőspista. Mi???Mi ez a hülyeség, hogy mivel egyed? Jajj, ez nem főzelék, mint a menzán, te antitállentum. Ez így ahogy van egy főétel, kérlek. Istenem… mivel egyed… KANÁLLAL!!!! (itt most kiabálok a kepszlokkal). Már alig várom a 15-ét. Kitűzöm a kokárdámat, meghajolok a nemzetünk nagyjai előtt, majd az ezt követő 4 nap alatt megpróbálom elkerülni a puffinlekváros figurákat..., de szinte kizárt, hogy sikerül......és nem is fog. Már 16-án műsoron az egyik, aztán 17-től folyamatosan...muhahhahahahahahahhaha

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Már alig várom a 15-ét. Kitűzöm a kokárdámat, meghajolok a nemzetünk nagyjai előtt, majd az ezt követő 4 nap alatt megpróbálom elkerülni a puffinlekváros figurákat..., de szinte kizárt, hogy sikerül...és nem is fog. Már 16-án műsoron az egyik, aztán 17-től folyamatosan...muhahhahahahahahahhaha

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vegyünk elő egy kb. 3 l-es lábost, tegyük bele a zsírt és a kolbászt, és lassú tűzön addig pirítsuk, míg a kolbászból kisül a zsír.
  2. Kockázzuk fel a vöröshagymát, tegyük a lábosba, és pároljuk meg. Karikázzuk fel a paprikát, és szintén tegyük a lábosba.
  3. A megtisztított fokhagymát apróra kockázzuk fel, majd forgassuk vele össze a többi hozzávalót, és pároljuk együtt 1-2 percig.
  4. Öntsük hozzá a bort és a paradicsomlevet, majd tegyük bele a sót és a borsot is. Forraljuk fel, majd főzzük 5 percig fedő alatt.
  5. Öntsük bele mindkét konzervet, várjuk meg míg felrottyan, majd főzzük 25-30 percig.
  6. Ha elkészült, akkor tegyük bele, és keverjük hozzá a tejfölt is.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 111
össznézettség: 147 375
elküldve: 46
receptkönyvben: 1 413
elkészítve: 78/111
Facebookon megjelent: 1

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

chilis bab, hagymás bab, hagymás, csípős bab bászpencer módra

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bahemaaf
bahemaaf Sun, 2016-10-30 22:37

Elkészítettem. Nem nagyon szoktam hozzászólni a receptekhez, de meg kell mondanom, hogy most eléggé utállak. :-) Betegre ettem magam belőle! :-) Nagyon finom, naggggyon-naggggyon. Chili és bor nélkül - nem szeretem a csípőset, a kolbász amúgy is elég erős, amit beletettem. K I V Á L Ó! Köszönöm!

terranova56
terranova56 Sat, 2016-10-01 04:17

Hiba volt rákattintanom a story folytatásra, de a recept nagyon jó, elkészítettem

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2016-06-29 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.06.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

stee146
Róbert :) / stee146 Tue, 2014-01-14 14:47

Legalább 20-adszor készítettem el! Imádom! Kevés cucc kell hozzá, a legtöbb szinte mindig van is otthon. Gyorsan készen van és nagyon finom. Igaz, csak én bírom megenni, mert a családban a csajoknak ehhez kényes a gyomra. :)
Ha lehet, akkor olyan babkonzervet veszek, ami eleve chili szószós lében van. Így levét hozzáöntve még finomabb. A bort ki szoktam hagyni. Inkább praktikusság miatt, nem vagyunk borosak, és ezért kár lenne felbontani egy üveggel. Még annyi, hogy tejfölt nem keverem bele, hanem tálaláskor teszek rá egy evőkanállal. Nekem így jobban bejön.

evamaria47
evamaria47 Mon, 2012-11-26 16:03

Jó a szöveg,jó a recept-mi kell még,hogy ez legyen a mai gyors ebéd?
Semmi,tehát elkészült és nem okozott csalódást,olyan finom volt mint amilyenre számítottunk.A tejfölt kihagytam és a chili mellé még belekerült kiskanálnyi zöld jalapeno paprika is.Eddig csak bacont tettem bele,de ez a kolbászos-boros variáns nagyon jó ötlet.Köszönet érte!

BabyDoll075
BabyDoll075 Mon, 2012-11-26 15:34

Nem szokásom hozzászólni, de kivételt kell tennem. Jókat röhögtem (magamban és jóóó hangosan is) a történeteiden, ma pedig ez készül kedves névnapja alkalmából. Csak ennyi!

vargaandika
vargaandika Thu, 2012-11-22 11:02

Szia!
Már Tőlem is kért a Férjem Budspenceres babot :), Neki is kedvenc filmek voltak. Szóval saját elgondolás alapján elkészítettem, jó is lett. Viszont ez a recept nagyon jól hangzik, és meg is lepem vele. Köszi a receptet!!! üdv Andika

stee146
Róbert :) / stee146 Sat, 2012-07-14 14:23

Megcsináltam a receptet. Nekem nagyon bejött. Minden szempontból pontosan az ízlésem! Csípős, babos, laktató, ízletes, férfias, Bud Spencer-es, olcsó, stb. Szóval király volt.
Igazából egy apró hibát vélek felfedezni, a tejföl. Szerintem kár belekeverni, mert ennek a kajának szép sötét pirosnak kell lennie, a tejföl meg elrontja az egészet. Legfeljebb a tányér közepére díszítésnek passzol. Talán még annyi, hogy legközelebb egyféle babot teszek bele, de ez is csak a hangulata miatt.

torkika
Torkika / torkika Tue, 2012-05-01 23:06

Utalom a babot, de miutan megemlitetted a tulelo kedvencem es a vonzoan bunko kedvencem elhataroztam, hogy penteken ez lesz az ebed! Aki fent emlitetteket szereti, annak bizom az izleseben :)

Udv.

gabicika
gabicika Fri, 2012-03-30 14:51

En is több tiz eve elek bud spenceren, es neha unalmas is szamomra, de ezek a filmek meg egyetlen generacionak sem artottak, nem ugy mint a maiak. Aranyosak, szerethetök, artatlanok ezek a filmek. Nem jön el bennük a vilagvege, nem halnak meg artatlanok, söt senki nem hal meg, politika mentes, nem kell belölük melyre nyulo következteteseket levonni. Több ilyen kellene. Talan azert ezeket vetitik ilyen sokszor, mert majdhogynem az ö filmjei azok, amelyekröl ez elmondhato. Sajna!! Es Bud Spencer hagymas babja is tök jo, ugyhogy ma el is keszitem))) Köszi hogy feltetted a receptet!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Tue, 2012-03-27 21:37

Bejovos :)
Most bor nelkul csinaltam, foleg, mert nem volt itthon (micsoda???), ill. mert a kicsi fiam is evett belole (bar ez inkabb csak kifogas, mert ha a chilit szereti, akkor a bort is :)
Szoval tutira kiprobalom majd azzal is, mert nagyon harmonizalhat vele - az illatok legalabbis ezt sugalltak :)
Szoval tengerbe a Puffinnal, eljen a hagymas bab!
Koszi es udv: Chococat

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2012-03-16 04:36

Nagyon jo!! Ha vorosbor helyett sort lottyintenel bele (pl. mexokoit!), kesz a frijoles charros, ill. cowboy beans :-)) A malata allitolag jol kihozza a csili izet. En chilibe is azt teszek, szerintem a vorosbor tul "europai".

cukorpotlo
cukorpotlo Thu, 2012-03-15 14:18

jó egy dl bor, most ez nem nagy mennyiség, de egyébként az alkoholt sosem szabad benne hagyni az ételben, el kell égetni, szokásos látványkonyha dolog, de amúgy tényleg igaz.
ha nem konzerv babot használnék hanem áztatott igazi babot akkor hogyan folytatódna a recept?

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Thu, 2012-03-15 15:16

Kedves Cukorpotlo. Ez így ebben a a formában... Sajnos a bor alkoholtartalma nem túl nagy :), ezért nem lehet elégetni. A tálaláskor, vagy a főzés közben elégetett (flambírozás) szeszek alkoholfoka nagyon magas, nem 10-12 %, hanem 37-40%-nál kezdődik A bort, vagy az alkoholt bizonyos ételekből valóban el kell főzni, illetve vannak olyan ételek, ahol csak bizonyos főzési fázisban lehet beletenni az ételbe (pl vörösboros pörköltek esetében illik a vége felé, mert hamarabb megfő, illetve nem lesz rágós, stb.).
Viszont, vannak receptek, amiből szigorúan :) tilos elrotyogtatni, vagy elfőzni az alkoholt pl konyakban érlelt libamáj, vagy ebből a babos ételből sem szabad elforralni teljesen, mert egy testes vörösbortól lesz igazán markáns íze.
Az sokkal jobb, ha nem konzervbabot használsz, ez egy rapid változat volt, azért került bele konzerv. Szóval, ha szárazbab, akkor előző nap, de minimum este be kell áztatni, mert különben jó pár óra míg megfő és az áztatóvizét is felhasználnám, de az alapreceptnem változna. A végén több sóra lesz szükség függően a bab mennyiségétől, valamint a hagymák párolásánál használnék egy kis őrölt pirospaprikát
Üdv

976
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 4 gerezd
csípős kolbász 15 dkg
mangalica zsír 2 ek
paradicsomlé 2 dl
vörösbor 1 dl
1 teáskanál
tejföl 2 ek
bors 0.5 teáskanál
chili 1 db
vörösbab 400 g
fehérbab 400 g