Hagymakrémleves rozscipóban recept

Hagymakrémleves rozscipóban
Hagymakrémleves rozscipóban
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hideg téli napokon nagyon jól esik ez a forró, krémes leves. A friss, házi kenyérféléket mi nagyon szeretjük, és ehhez a rozscipó nagyon illik.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A rozscipóhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

hagymaleves cipóban, póréhagyma leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rozscipóval kezdjük: A hozzávalókat géppel meggyúratjuk, ami 1,5 óra alatt meg is keleszti, de még hagyhatjuk tovább kelni, annál ritkább lesz a cipónk. Ha kézzel készítjük, úgy is nagyon finom. Ez esetben az előkészületi idő 30 perc!
  2. Ha megkelt a cipónk, 4 részre osztjuk, kézzel cipókat formálunk belőle, és a 4 cipócskát kizsírozott tepsire tesszük, ahol hagyjuk állni egy kicsit, míg a sütőnk felmelegszik. Ha van időnk, hagyhatjuk még akár tovább is a cipókat, itt is sokat tudnak hízni.
  3. Előmelegített sütőbe tesszük őket, és egyenként 2 ek vízzel meglocsoljuk a tetejüket, mielőtt betoljuk őket a sütőbe. (Az én légkeveréses sütőmben 20-25 perc kell nekik.) Ha szépen megbarnul, akkor kész.
  4. A leves első lépése: a hagymát felkarikázzuk, és az olajon jól megfonnyasztjuk.
  5. Ha kész a hagyma, akkor felöntjük 0,5 l vízzel és ugyanennyi húslevessel. Ha nincs húslevesünk, semmit baj, akkor 1 l vízzel öntjük fel. Megsózzuk.
  6. A kis kockákra vágott krumplit beletesszük a lébe, és elkezdjük főzni. Ha felfőtt, akkor takarékra vesszük.
  7. Mielőtt a krumpli készre főne, akkor tesszük hozzá a borsot, és készre főzzük a levest, míg a krumpli megpuhul.
  8. Közben a tejjel és a liszttel elkeverjük simára a tojássárgáját, és ha a krumpli már puha, felöntjük ezzel a levest. Felforraljuk a levesünket, és ha felforrt, elzárjuk a gázt. Annyi liszt kell bele, hogy enyhén krémes állagú legyen tőle a leves.
  9. Ha a cipónk langyosra vagy teljesen kihűlt, akkor a tetejét levágjuk. (Például én úgy szoktam, hogy sréhen a közepe felé szúrom a tetején a kést, és egy kúp alakot veszek ki a cipóból, majd még kaparok ki a belsejéből, de kb. 1,5-2 cm vastagra hagyom a cipó oldalát.)
  10. A levest forrón merjük a cipónkba, és azonnal tálaljuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 960 Ft
  • elkészítettem: 13 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 29 216
elküldve: 6
receptkönyvben: 325
elkészítve: 10/15
Facebookon megjelent: -

szakács

WhiteMagic

Mióta szakács: 2011.01.27.
29 recept

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szlora
szlora szo, 2014-05-10 13:59

Kedves WhiteMagic!
Bár én csak a leves részét készítettem el és házi kenyérrel ettük, de isteni lett, köszönöm szépen a receptet!

zsuzsu91
zsuzsu91 v, 2014-01-26 16:55

A fehér lisztből készült verziót szeretném elkészíteni, amit itt a kommentekben találtam, de még én sem készítettem házi kenyeret/ cipót, ezért azt szeretném kérdezni, hogy az élesztőt itt nem kell felfuttatni?
Köszönettel:
zsuzsu91

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic v, 2013-12-22 21:50

Szia! Egy kicsit későn válaszolok, de remélem megtaláltad, mert a hozzávalók után ott van, hogy 4 adag. Üdv, WM

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic h, 2011-07-25 21:42

Szia Hajnal!
Nekem a gép programja olyan, hogy 20 percig gyúrja, majd fél óra után átgyúrja röviden megint és még keleszti 40 percig. Utána még ha kivesszük a gépből, akkor is lehet még keleszteni kicsit. Tehát mindent beleteszünk a gépbe és a gép "mindent" megcsinál, nekünk kézzel dagasztani már nem kell, ezért jó a gép. :) Élesztőből én a kocka élesztőt (=a hagyományosat) használom, a por élesztővel nem szeretek dolgozni.
Remélem, hogy tudtam segíteni. Jó sütögetést. Hajrá!
Üdv, WM

hajnal24
hajnal24 h, 2011-07-25 19:39

Kedves WhiteMagic!
Arra lennek kivancsi, hogy a cipo keszitesenel mindent belerakok a keverotalba amit majd a gep osszekever es hagynom kell 1.5h allni, vagy a gep tovabb dolgoizik. Vagyis kell dagasztani is? Milyen elesztot hasznaltal, por alapu?
Sajnos kenyeret es cipot meg soha nem keszitettem, ezert vagyok ennyire, hat tudod.....bena!! :)

Mágika24
Mágika24 k, 2011-04-05 20:45

Sziasztok! Köszönet a megosztásért, ugyanis innen lettem figyelmes eme remek receptre!!! Nagyon finom lett! Épp most vagyunk túl rajta és mindenki dől jobbra-balra, mert egy morzsa sem maradt!!! Köszi a receptet! Nálunk csillagos ötös!!! ;) üdv, Mágika

mocsika
mocsika cs, 2011-03-03 20:08

Szia!Eszembe jutott még valami.Ha esetleg lenne valami olyan recepted,amibe korpa kell,azt is szívesen fogadnám.Sajnos emésztési gondjaim vannak és ezért sok korpás doldokat kellene ennem,de nem nagyon találok.Már korpás palacsintát,császármorzsát és hamis túrógombócot korpával csináltam.Meg joghutba kevert korpát is szoktam enni.Ha esetleg lenne más recepted akkor megköszönném.Előre is köszike!Mocsika

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic cs, 2011-03-03 22:40

Szia Mocsika!

Igen, van korpás receptem is, ebből a kedvencem, mikor kiflicskéket sütök tetszés szerinti nagyságban (lehet 4 vagy akár 8 db is), attól függ, hogy nagyhoz vagy kicsihez van kedvem, de azoknak a sütési ideje nem feltétlen ugyanannyi!!!
Hozzávalók:
- 350 ml víz,
- 40 g vaj,
- 2 tk cukor,
- 2 csapott tk só,
- 300 g sima fehérliszt,
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 20 g élesztő és
- kb 2-4 marok korpa. A korpából csak nagyon keveset szoktam belegyúrni a tésztába, a nagy részét a végén használom fel úgy, hogy kicsit bevizezem a kifliket és gyorsan beleforgatom azokat a korpába. :)
Ennyi lenne.
Ha megsütöm, majd felteszem fotóval. :)

Jó sütögetést!
WM

mocsika
mocsika cs, 2011-03-03 20:00

Szia!Köszönöm a gyors válaszodat!Kipróbálom,de ha sikerül rozslisztet szereznem akkor ezt a cipót is megsütöm!Szia.Mocsika

tenger
tenger / tenger cs, 2011-03-03 18:50

Szuper, komplett ebéd.:-)
Elmentve

(Bocs, csak megkérdezem, Te mennyit vártál első recepted feltöltésére? Már kezdem azt hinni, elveszett valahol:-) ...Köszönöm válaszod.. Kezdő feltöltő :-) )
Szép napot,

T.

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic cs, 2011-03-03 22:19

Szia Tenger! Nekem is kellett várni, az a jó benne, hogyha a "saját oldalak"-ra kattintasz, akkor ott látod a státuszát. Ha odajutnak, akkor biztosan foglalkoznak vele, ez néha időbe telik a sok recept beérkezése miatt. Saját tapasztalat... :) Szép estét! WM

mocsika
mocsika cs, 2011-03-03 11:12

Nagyon tetszik a recepted!Fokhagymakrémleves volt mára a terv,de azt hiszem inkább kipróbálom ezt.Csak sajnos a cipóm nem lesz rozscipó,mert nálunk nem lehet rozslisztet kapni. Ha esetleg lenne valami más cipó recepted,amihez nemkell rozsliszt akkor örülnék neki!Előre is köszönöm!Mocsika

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic cs, 2011-03-03 16:58

Szia Mocsika!

Örülök, hogy tetszik a recept. Kimondott cipó recept, amibe nem kell rozsliszt, az a következő:
- 4,5 dl víz
- 2 tk só
- 700 g sima fehérliszt
- 10 g élesztő.
Ha sütök, mindig fotózni fogom mostmár, hogy feltehessem, de nem haladok valami gyorsan... Meg inkább kenyérreceptjeim vannak, amiket szintén fel fogok majd tenni, amint sikerül.

Üdv,
WM

846